Το Σάββατο ο Φιλελεύθερος θα κυκλοφορήσει τον 49ο τίτλο βιβλίου σε συνεργασία με το ΚΕΦίΜ. Όταν ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα υποσχεθήκαμε στο αναγνωστικό κοινό ότι οι φιλελεύθεροι θα κτίσουν τη φιλελεύθερη βιβλιοθήκη τους. Μέσα σε αυτούς τους 16 μήνες έχουν βγει ορισμένα από τα σημαντικότερα βιβλία σχετικά με τη φιλελεύθερη σκέψη που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ στην Ελλάδα. Τίτλοι από νομπελίστες οικονομολόγους (Χάγιεκ, Μπιουκάναν, Φρίντμαν) μέχρι ήρωες της ελευθερίας όπως ο Φρέντερικ Ντάγκλας και ο Τόμας Πέιν, βρήκαν τη θέση τους στις βιβλιοθήκες χιλιάδων αναγνωστών. Και εμείς συνεχίζουμε.
Ένας λόγος που προσωπικά αγαπώ αυτό το εγχείρημα είναι η συνεχής αλληλεπίδραση με τους αναγνώστες. Τόσο εγώ (ως πρόεδρος του ΚΕΦίΜ και σύμβουλος έκδοσης των βιβλίων) όσο και ο εκδότης «Φιλελεύθερος» λαμβάνουμε εκατοντάδες μηνύματα από παθιασμένους αναγνώστες και χιλιάδες σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα για τα βιβλία που με ευθύνη μας κυκλοφορούν ως ένθετα της εφημερίδας. Όταν βγάζουμε οικονομικά βιβλία έχουμε τα συγχαρητήρια των φιλελευθέρων. Όταν βγαίνουν βιβλία με διαφορετικό περιεχόμενο, όπως το βιβλίο της περασμένης εβδομάδας με θέμα τη σχέση του Ισλάμ με την ελεύθερη κοινωνία, εισπράττουμε το μίσος των ακροδεξιών.
Είναι γνωστό βέβαια ότι αν δεν σπάσεις αυγά δεν γίνεται ομελέτα. Και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε αυγά για να προβληματίσουμε, να συζητήσουμε και να παρουσιάσουμε οποιοδήποτε θέμα προσθέτει στο δημόσιο διάλογο και αυξάνει τη δυνατότητά μας να αντιληφθούμε πόσο πολύτιμη είναι η ατομική, οικονομική, πολιτική, και κοινωνική ελευθερία.
Έχοντας όλα αυτά κατά νου, αύριο θα κυκλοφορήσει ένα πολύ σημαντικό βιβλίο που αγγίζει ένα ακόμα θέμα-ταμπού της κοινωνίας μας. Τα ναρκωτικά. Το βιβλίο «Απεγκληματοποίηση των Ναρκωτικών στην Πορτογαλία» αγγίζει αυτό το θέμα-ταμπού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το 2001 η Πορτογαλία πήρε ένα τεράστιο και πρωτοποριακό ρίσκο. Αποφάσισε να αντιμετωπίσει τους χρήστες ναρκωτικών ως ασθενείς αντί για εγκληματίες. Αυτή η πρωτοποριακή για την εποχή της προσέγγιση, που διατηρείται ακόμα και σήμερα, δημιούργησε ένα πολιτικό και κοινωνικό πείραμα από το οποίο οφείλουμε όλες οι χώρες του κόσμου να μάθουμε.
Το βιβλίο αυτό είναι ουσιαστικά μία εις βάθος μελέτη των αποτελεσμάτων αυτού του πειράματος μέσα στην πρώτη οκταετία από την αλλαγή στάσης των πορτογαλικών αρχών στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο πασίγνωστος και πολυβραβευμένος δημοσιογράφος Γλεν Γκρίνγουολντ, που αρκετοί ίσως τον θυμούνται ως το δημοσιογράφο που εμπιστεύτηκε ο Έντουαρντ Σνόουντεν και δημοσίευσε τις σημαντικότατες αποκαλύψεις του που αφορούσαν την αλόγιστη παραβίαση των ιδιωτικών δεδομένων των αμερικανών πολιτών από τις μυστικές τους υπηρεσίες, μελέτησε σε βάθος όλα τα πορτογαλικά στατιστικά και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πείραμα ήταν απόλυτα επιτυχημένο.
Το βιβλίο αυτό έχει και μία πρόσθετη σημασία καθώς είναι το πρώτο (από αρκετά που έρχονται) της συνεργασίας ΚΕΦίΜ και Φιλελεύθερου με το αμερικανικό Cato Institute. Το Cato Institute είναι ένας από τους σημαντικότερους φιλελεύθερους οργανισμούς, τόσο στα οικονομικά όσο και τα κοινωνικά ζητήματα, παγκοσμίως. Θεωρείται από τον σχετικό δείκτη του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια ως το 20ο καλύτερο think tank του κόσμου στη γενική κατάταξη, 9ο στην κοινωνική πολιτική και 10ο στην οικονομική πολιτική. Για αρκετούς από εμάς που αγαπήσαμε την ελευθερία σε προηγούμενες δεκαετίες, το Cato Institute ήταν και θα είναι ένας φάρος του φιλελευθερισμού.
Το ζήτημα των ναρκωτικών είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για να λυθεί με κραυγές. Μέχρι στιγμής, στη χώρα μας, εθελοτυφλούμε μπροστά του. Το πορτογαλικό πείραμα έχει σίγουρα αρκετά να μας διδάξει, ακόμα και αν αυτά συγκρούονται με τις προκαταλήψεις αρκετών συμπολιτών μας. Για αυτό αξίζει να το βιβλίο του Σαββάτου.