Τις τελευταίες μέρες πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό πείραμα δημόσιας πολιτικής στη χώρα μας. Ένας κλάδος που μέχρι πρότεινος λειτουργούσε κάτω από τα ασφυκτικά δεσμά του κράτους απέκτησε σημαντικές ελευθερίες, ακόμα και σε τομείς «ταμπού» όπως είναι οι εργασιακές σχέσεις εργαζομένων - εργοδοτών. Φυσικά, αναφέρομαι στα ιδιωτικά σχολεία.
Όπως πιθανότατα θυμάστε, η κυβέρνηση πέρασε ένα εξαιρετικά φιλελεύθερο νομοσχέδιο σε ότι αφορά τη λειτουργία, την αυτονομία, και τις εργασιακές σχέσεις στα ιδιωτικά σχολεία. Το νομοσχέδιο προκάλεσε την οργή των συνδικαλιστών, της αριστεράς και του ευρύτερου αντιμεταρρυθμιστικού μετώπου. Πριν σχολιάσουμε τα πρώτα αποτελέσματα της σημαντικής αυτής μεταρρύθμισης, αξίζει να θυμηθούμε τι είπαν - ειδικά για την απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων από τα ειδικά προνόμια που απολάμβαναν οι καθηγητές των ιδιωτικών σχολείων - οι εχθροί της.
Το ΚΚΕ μίλησε για «σαρωτικές αλλαγές» και για εργαζομένους που «θα πληρώσουν το λογαριασμό». «Το νομοσχέδιο αυτό είναι αιτία πολέμου!» έγραψε σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων». Η εφημερίδα Αυγή δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Θύελλα εκδικητικών απολύσεων στην ιδιωτική Εκπαίδευση» ενώ η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι «το μακράν χειρότερο νομοθέτημα στην ιστορία της ιδιωτικής εκπαίδευσης, χειρότερο από την ολέθρια ρύθμιση Αρβανιτόπουλου, τη χειρουργική παρέμβαση Κοντογιαννόπουλου το 1990 με την οποία απολύθηκαν εν μία νυκτί 850 ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, κυρίως συνδικαλιστές, το Ν.Δ. 651/70 της Χούντας και το Ν.Δ. 3855/1958».
Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει. Όπως θα ανέμενε οποιοσδήποτε καταλαβαίνει πως λειτουργεί η αγορά, το νέο απελευθερωμένο καθεστώς της ιδιωτικής εκπαίδευσης θα βρει πρωτίστως κερδισμένους τους μαθητές και δευτερευόντως τους γονείς τους, τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ΚΑΙ φυσικά τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς!
Για του λόγου το αληθές, σας παραθέτω τα αποκαλυπτικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων. «Σύμφωνα με στοιχεία από 105 ιδιωτικά σχολεία, έγιναν 46 απολύσεις εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου (ποσοστό 0,44% σε σύνολο 10.500 εκπαιδευτικών ), ενώ την ίδια ώρα έγιναν 523 προσλήψεις νέων εκπαιδευτικών. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι το αποτύπωμα στην αγορά εργασίας ήταν ισχυρά θετικό και η αγορά εργασίας της ιδιωτικής εκπαίδευσης αυξήθηκε κατά 4,54%!».
Με άλλα λόγια, η απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση, σε αντίθεση με όσα ευαγγελίζονταν οι εχθροί της μεταρρύθμισης, αύξησε τον αριθμό των απασχολουμένων εκπαιδευτικών κατά 4% μέσα σε δύο εβδομάδες από την ψήφιση του νόμου. Μάλιστα, αυτό συνέβη σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, με τον κορονοϊό και την ανασφάλεια που έχει φέρει η πανδημία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Πάγια θέση των φιλελεύθερων δυνάμεων της χώρας είναι ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς και οι εργασιακές σχέσεις χρήζουν άμεσης απελευθέρωσης. Η περίπτωση των ιδιωτικών σχολείων αποτελεί ένα πρώτης τάξης παράδειγμα των λόγων που καθιστούν την απελευθέρωση απαραίτητη.