Από την έκθεση του ΔΝΤ, στο «δώστα όλα»

Του Νίκου Φιλιππίδη

Παραχωρήσεις στα εργασιακά, στο αφορολόγητο και κάλυψη του διόλου ευκαταφρόνητου δημοσιονομικού κενού του 2018 ύψους 400 εκ. ευρώ με μόνιμα μέτρα, καλείται να περιλαμβάνει η πρόταση του οικονομικού επιτελείου που θα συζητηθεί στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, όπως έχει ζητηθεί από τους θεσμούς.

Το «παράθυρο ξεπαγώματος» της διαπραγμάτευσης ανοίγει μόνο για την συγκεκριμένη συνεδρίαση και θα κλείσει την επομένη, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν απαντήσει με αξιόπιστα μέτρα. Η εν λόγω διαδικασία έχει υπαγορευτεί σε μεγάλο βαθμό από το Βερολίνο και προβλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης με διαδικασίες εξπρές, έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, με το ΔΝΤ να δηλώνει παρών στο πρόγραμμα σε ρόλο τεχνικού συμβούλου και την ΕΚΤ να εξετάζει την ένταξη των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ακόμα και στην συνεδρίαση του Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της κυβέρνησης να αποφανθεί θετικά (δεν αποκλείονται «τρέλες» της τελευταίας στιγμής) και μάλιστα με εντολή προς τον Ε. Τσακαλώτο τύπου «δώστα όλα», ελήφθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Είχε προηγηθεί η ανοιχτή απειλή δημοσιοποίησης από πλευράς του ΔΝΤ της έκθεσης του άρθρου IV για την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει και έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (είναι αρνητική για την Ελλάδα). Στην έκθεση του ταμείου περιλαμβάνονται αναλυτικές περιγραφές, τόσο για τα μέτρα που πρέπει άμεσα να πάρει η Αθήνα (περικοπές στις συντάξεις) όσο και για τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει στο πρόγραμμα μια σειρά από κυβερνητικές αποφάσεις.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης που θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ στις 8 Φεβρουαρίου, αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την ώρα για το κλείσιμο της συμφωνίας στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. Αντίστοιχα, η μη δημοσιοποίησή της αποτελεί την μόνη ικανή συνθήκη για να προχωρήσει το ελληνικό ζήτημα χωρίς κλυδωνισμούς έως τις γερμανικές εκλογές. Μάλιστα, στο γερμανικό υπουργείο εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστεί προσφυγή στο Γερμανικό Κοινοβούλιο για να εγκριθεί η συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς θα καλύπτεται αφενός από την διατήρηση του ΔΝΤ ως τεχνικού συμβούλου στο πρόγραμμα και αφετέρου από μια αόριστη δήλωση για την ενεργό συμμετοχή του (με χρήματα) στο μέλλον.

Τελευταία παράμετρος που θα πρέπει να λυθεί, στο καλό σενάριο που οι ελληνικές προτάσεις ικανοποιήσουν τους θεσμούς, αποτελεί η στάση της ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο για την ένταξή της Ελλάδας στο QE και θα αρκεστεί σε μια καλή δήλωση του Eurogroup που θα υπόσχεται την μελλοντική (μετά το 2018) ενεργοποίηση εφόσον χρειαστούν μιας δέσμης μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.