2020: Η χρονιά που θα κρίνει το μέλλον των λαϊκιστών

2020: Η χρονιά που θα κρίνει το μέλλον των λαϊκιστών

Του Αλέξανδρου Σκούρα

Στη διεθνή πολιτική αρένα, το δεύτερο μισό της δεκαετίας που φεύγει στιγματίστηκε από τις πολλαπλές επιτυχίες των λαϊκιστικών κομμάτων, κυρίως της δεξιάς αλλά και της αριστεράς, σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Το 2020 είναι χρονιά εκλογών για ορισμένους από τους σημαντικότερους εκπροσώπους αυτού του νέου πολιτικού ρεύματος και σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει αν το φαινόμενο είναι παροδικό ή αν θα συνεχίσει να δοκιμάζει τις αντοχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο. Ακολουθούν οι τέσσερις σημαντικότερες εκλογικές αναμετρήσεις που θα συμβούν μέσα στη χρονιά που έρχεται:

Βόρεια Μακεδονία

Οι βουλευτικές εκλογές στη γείτονα χώρα ήταν προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο, όμως μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μη δοθεί στη Βόρεια Μακεδονία (και την Αλβανία) ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε εκλογές για τις 12 Απριλίου 2020. Οι δύο μονομάχοι, Ζάεφ από τους σοσιαλδημοκράτες και Μικόσκι από το δεξιό VMRO, έχουν ήδη αρχίσει την προεκλογική εκστρατεία τους που εστιάζεται κυρίως στη Συμφωνία των Πρεσπών, τις σχέσεις με την Ευρώπη και τη διαφθορά.

Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών αφορά άμεσα και την Ελλάδα καθώς μετά τη συμφωνία των Πρεσπών οι δύο χώρες έχουν αναθερμάνει τις σχέσεις τους τόσο σε θεσμικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Χονγκ Κονγκ

Το Σεπτέμβριο οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ θα εκλέξουν τη νέα τους βουλή. Οι εκλογές αυτές έρχονται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα που προσπαθεί να περισώσει την αυτονομία της από την Κίνα εν μέσω αιματηρών διαδηλώσεων και αυξημένης πολιτικής έντασης. Η κύρια πολιτική διαχωριστική γραμμή στη χώρα είναι παραδοσιακά η σχέση με την Κίνα. Τα κύρια πολιτικά κόμματα χωρίζονται σε δύο ευρύτερες παρατάξεις, αυτή που διατηρεί στενές σχέσεις με το Πεκίνο και την δημοκρατική και πιο φιλελεύθερη παράταξη. Οι εκλογές αυτές έρχονται σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ και κάθε άλλο παρά δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η ομαλή διεξαγωγή τους.

Πολωνία

Ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του ευρωπαϊκού ακροδεξιού λαϊκισμού, ο Πολωνός πρόεδρος Ντούντα, θα αναζητήσει την ανανέωση της προεδρικής του θητείας μέσα στη χρονιά που έρχεται. Κατά τη διάρκεια της θητείας του η ποιότητα της πολωνικής δημοκρατίας υποβαθμίστηκε αισθητά και συνοδεύτηκε από συνταγματικές ακροβασίες, υποχωρήσεις σε ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Παρά τις σοβαρότατες ενστάσεις που έχει προκαλέσει διεθνώς η προεδρία Ντούντα, στις εκλογές του 2020 αυτή τη στιγμή φαντάζει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Η παράταξή του έχει κατορθώσει να ελέγξει σε σημαντικό βαθμό ολόκληρη τη δεξιά της χώρας ενώ το κέντρο και η αριστερά μοιάζουν ανίκανα να αντιδράσουν ουσιαστικά. Ερωτηματικό παραμένει η στάση του, γνώριμου σε εμάς από τα χρόνια των μνημονίων, Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος έχει δηλώσει πως δεν σκοπεύει να διεκδικήσει την προεδρία. Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα στην Πολωνία, καλό θα είναι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

ΗΠΑ

Το 2020 είναι και η χρονιά των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Τραμπ θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία και κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν ή μία εκ των Τζο Μπάιντεν, Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Μπέρνι Σάντερς. Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να μην είναι με το μέρος του λαϊκιστή προέδρου Τραμπ αλλά η εκλογική παράδοση και οι μεγάλες αδυναμίες των αντιπάλων του δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε ντέρμπι. Φυσικά, η προβλεψιμότητα των αμερικανικών εκλογών είναι αδύνατη από τόσο νωρίς όμως ένα είναι σίγουρο: το μέλλον των απανταχού λαϊκιστών θα επηρεαστεί τόσο από την επίδοση του Τραμπ όσο και από το ποιος ή ποια θα είναι απέναντί του.

Αν μη τι άλλο, η χρονιά θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα πολιτικά.