Η μητέρα των αγορών μετά τα υψηλά των 4607 μονάδων στα τέλη του Ιουλίου οδεύει κομψά μεν σταθερά δε προς τον μέσο κινητό των 50 ημερών, στις 4432 μονάδες.
Ο γερμανικός δείκτης Dax έχει κάνει από αρχές Αυγούστου οροφή τον μέσο κινητό των 90 ημερών, στις 15958 μονάδες και κινείται πλέον 100 μονάδες πιο κάτω. Και πάλι όμως, αν σκεφτεί κανείς το φρένο στη βιομηχανική παραγωγή της «ατμομηχανής» της Ευρώπης, το ποσοστό διόρθωσης από τα πρόσφατα υψηλά του γερμανικού δείκτη είναι μάλλον εξαιρετικά εύπεπτο.
Τουτέστιν, οι αγορές δεν είναι μεν πλέον στα υψηλά τους, αλλά διατηρούν το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών τους.
Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην Ιταλία, που η κυβέρνηση αναδίπλωσε την απόφαση της για έκτακτο φόρο 40% στα υπερκέρδη των τραπεζών από την διαφορά των επιτοκίων στα δάνεια και τις καταθέσεις, θέτοντας πλαφόν πέριξ του 0,1% του ενεργητικού των τραπεζών για την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών.
Αναφερόμαστε κυρίως στο γεγονός ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση 10 μικρών και μεσαίων τραπεζών, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει τo ενδεχόμενο να υποβαθμίσει μεγάλες τράπεζες. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι ο τραπεζικός κλάδος επηρεάζεται αρνητικά από την ενίσχυση του κόστους χρηματοδότησης, τις πιθανές εκροές σε επίπεδο καταθέσεων και την πιο αδύναμη κερδοφορία.
Αν και οι μετοχικές αγορές στις ΗΠΑ υποχώρησαν στο σύνολο τους, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις, τηρουμένων των αναλογιών θα έλεγε κανείς ότι υποδέχθηκαν την έκθεση της Μoody’s με εξαιρετική ψυχραιμία.
Δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο ότι θα επιδείξουν την ίδια ψυχραιμία, αν έρθει το πλήρωμα του χρόνου και αρχίσουν πράγματι οι υποβαθμίσεις μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων.
Προς το παρόν όμως, η αγορά προτιμά να ρίχνει τη βαρύτητα στα καλά νέα και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετά.
Με πρώτο και καλύτερο το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου κατέδειξαν ότι από το 84% των μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένων εταιρειών στον πλανήτη που έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα τους, το 79% πέτυχε κερδοφορία υψηλότερη του αναμενομένου.
Η πρόοδος κατά τον Ιούνιο από το μέτωπο του πληθωρισμού είναι το δεύτερο καλό νέο. Αν και είναι εξαιρετικά νωρίς για να ισχυριστεί κανείς ότι καταφέραμε να τον τιθασεύσουμε, εντούτοις η αγορά αναγνωρίζει την πρόοδο στον έλεγχο του, κάτι που λειτουργεί θετικά για τα ομόλογα, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με την κίνηση να είναι εντονότερη στις μακρινές λήξεις.
Την πρόοδο στο μέτωπο του πληθωρισμού υποδέχονται με θετικές δηλώσεις και πολλοί αξιωματούχοι-όχι όλοι βέβαια- όπως ο Harker ο οποίος εμφανίστηκε να τάσσεται υπέρ της παύσης της αύξησης των επιτοκίων από την Fed. (σ.σ:Σήμερα αναμένονται τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Ιούλιο στις ΗΠΑ τα οποία θα καθορίσουν ως έναν μεγάλο βαθμό την πορεία των δηλώσεων εφεξής).
Αλλα και η μηνιαία έρευνα της EΚΤ που δημοσιεύτηκε πριν δύο ημέρες, κατέγραψε σαφή υποχώρηση των προσδοκιών των καταναλωτών για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες, στο 3,4% τον Ιούνιο από 3,9% τον Μάιο, κάτι που υποστήριξε περαιτέρω στην πτωτική κίνηση των αποδόσεων στις αγορές των ομολόγων στις αρχές της εβδομάδας.
Η αγορά πλέον τιμολογεί ως πιο πιθανό σενάριο την μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης σε κάποια από τις συνεδριάσεις της από τον Μάρτιο του 2024 και έπειτα, ενώ σύμφωνα με την τιμολόγηση της αγοράς, οι πιθανότητες η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25μβ στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου διαμορφώνονται στο 36%.
Τα πραγματικά άσχημα νέα
Πέραν των ανησυχιών για τον τραπεζικό κλάδο έχουν αρχίσει και πυκνώνουν οι ανησυχίες για την Κίνα, με τα στοιχεία της Δευτέρας για την εμπορική δραστηριότητα του Ιουλίου να εντείνουν τις ανησυχίες αυτές και τον κλάδο των ακινήτων να παραμένει στο επίκεντρο, καθώς η εταιρία Country Garden δεν πλήρωσε τα κουπόνια σε 2 ομολογιακές της εκδόσεις.
Όμως τα πραγματικά άσχημα νέα είναι άλλα.
1.Γεωπολιτική «αταξία»
Το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου στη Νιγηρία αποτελεί ένα νέο πλήγμα στις εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες, καθώς ευνοεί τη Ρωσία και την Κίνα στον ανταγωνισμό τους με τη Δύση για διεύρυνση της επιρροής τους στην περιοχή και όχι μόνο, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί μια μεγάλη αποτυχία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών και της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης από τη Δυτική Αφρική προς την Ευρώπη που αυτή συνεπάγεται.
2. Αναρρίχηση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου
Η αναρρίχηση των τιμών του Βrent πάνω από τα 87 δολάρια/βαρέλι, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου εννέα μηνών και το ράλι κατά 27% στις τιμές του φυσικού αερίου, ξύπνησαν τις μνήμες από τον περσινό Αύγουστο, πυροδοτώντας την εύλογη ανησυχία μήπως εν τέλει χαθεί η όποια πρόοδος στις πληθωριστικές πιέσεις.
Η άνοδος τόσο του φυσικού αερίου όσο και του πετρελαίου εδράζεται σε συγκεκριμένες εξελίξεις. Καταρχήν υπάρχει σαφής ανησυχία για κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, κάτι που μπορεί να παρεμποδίσει τον εφοδιασμό σε μια ήδη «στενή» αγορά.
Αν μάλιστα δεν υπήρχαν τα σύννεφα πάνω από την κινεζική οικονομία και τα αποθέματα δεν βρίσκονταν σε υψηλά επίπεδα, οι τιμές του πετρελαίου πιθανότατα να ήταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.
Βλέπετε, παρά τους δύο αυτούς παράγοντες, η πολιτική της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει καρπούς, στηρίζοντας τις τιμές και γεμίζοντας τα ταμεία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.
Το Ριάντ παρέτεινε την περασμένη εβδομάδα την εθελοντική περικοπή της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου αντί για τα τέλη Αυγούστου που ίσχυε μέχρι πρόσφατα.
Σύμφωνα μάλιστα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας, η περικοπή αυτή «μπορεί να παραταθεί ή να επεκταθεί και να μεγαλώσει.
Η Ρωσία επίσης δεσμεύτηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας να περιορίσει οικειοθελώς τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για ολόκληρο το Σεπτέμβριο.
Προσθέστε τώρα το γεγονός της επίθεσης της Ουκρανίας με drones στο ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίρσκ, σημαντικό κόμβο διακίνησης πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα, για να έχετε μια αντιπροσωπευτική εικόνα της αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει αυτή την στιγμή την αγορά πετρελαίου.
Υπόψιν ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και ο ΟΠΕΚ θα δημοσιεύσουν εκθέσεις αργότερα αυτή την εβδομάδα που πιθανόν να υποδείξουν ότι η αγορά αναμένεται να «σφίξει» περαιτέρω κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Όσον αφορά τώρα τις έντονες διακυμάνσεις στην αγορά του φυσικού αερίου, τροφοδοτούνται κυρίως από τις ανησυχίες για τις προμήθειες LNG εν μέσω της πιθανότητας απεργιών των εργαζομένων σε ορισμένες εγκαταστάσεις στην Αυστραλία.
Οι Ασιάτες αγοραστές είναι πιθανό να υποβάλουν προσφορά για εισαγωγές LNG προκειμένου να αντικαταστήσουν τους όγκους της Αυστραλίας σε περίπτωση που υπάρξουν διακοπές, κάτι που θα επηρεάσει την Ευρώπη δεδομένου ότι το LNG έχει ειδικό βάρος στο ευρωπαϊκό μείγμα προμήθειας φυσικού αερίου. Νομοτελειακά λοιπόν, οποιαδήποτε ένδειξη ότι η ροή LNG κινδυνεύει, οδηγεί σε ράλι τις τιμές, παρά τα ιστορικά υψηλά αποθέματα.
Για όλους αυτούς τους κινδύνους προειδοποίησε κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου, ένας από τους μεγαλύτερους φορείς εκμετάλλευσης ενεργειακών δικτύων και ενεργειακής υποδομής στην Ευρώπη, η εταιρεία ΕΟΝ.
Η αγορά ενέργειας της Ευρώπης εξακολουθεί να κινδυνεύει από μια νέα εκτίναξη των τιμών τον ερχόμενο χειμώνα, σύμφωνα με τον ενεργειακό όμιλο EON, δεδομένης της αβεβαιότητας τόσο από την πλευρά της προσφοράς, όσο και από την πλευρά της ζήτησης, με αντίστοιχους κινδύνους σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη των τιμών χονδρικής.
Μάλιστα η γερμανική πολυεθνική προέτρεψε τα σπίτια και τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να εξοικονομούν φυσικό αέριο και ενέργεια.
Αθροίζοντας κανείς όλα τα κομμάτια του παζλ, αναρωτιέται κατά πόσον οι φόβοι του περασμένου Αυγούστου που διαψεύστηκαν χάρη στην ηπιότητα του περσινού χειμώνα, επαληθευτούν τον φετινό χειμώνα, αν ο καιρός δεν συνηγορήσει υπερ μας.
3. Ταχεία κλιματική εκτροπή
Τη στιγμή που στο βόρειο ημισφαίριο ζούμε ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια, στο νότιο ημισφαίριο καταγράφονται απίστευτες θερμοκρασίες εν μέσω του χειμώνα, σε ένα από τα πιο ακραία φαινόμενα που έχει βιώσει ποτέ ο πλανήτης μας.
Σύμφωνα μάλιστα με τα δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων, η τρέχουσα θερμοκρασία είναι από 10 ως 20 βαθμούς Κελσίου πάνω από το φυσιολογικό γι’ αυτή την εποχή του χρόνου σε τμήματα της Χιλής και της Αργεντινής.
Πράγματι, οι χιλιανές περιοχές των Άνδεων στα μέσα του χειμώνα καταγράφουν θερμοκρασίες εως και 38 βαθμούς Κελσίου, εν μέσω ενός πρωτόγνωρου χειμερινού καύσωνα!!!
Στο Μπουένος Άιρες η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου αντί για τους 9 εως 18 βαθμούς Κελσίου που είναι η συνήθης διακύμανση για την εποχή. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία εδώ και 117 χρόνια.
Αλλά και στην Αυστραλία, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Στη Μελβούρνη, η θερμοκρασία έφθασε τους 19,8 βαθμούς Κελσίου, στο υψηλότερο ρεκόρ εδώ και μια δεκαετία.
Το Χόμπαρτ κατέγραψε την πιο υψηλή θερμοκρασία στα μέσα του χειμώνα εδώ και 20 χρόνια με 19,6 βαθμους Κελσίου και η Αδελαΐδα κατέγραψε 24,7 βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία στα μέσα του χειμώνα εδώ και 48 χρόνια.
Αυτές οι ακραίες θερμοκρασίες ενισχύθηκαν από το Ελ Νίνιο και την όλο και μεγαλύτερη άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, με πολλούς επιστήμονες να προειδοποιούν ότι αυτό που τώρα μοιάζει ακραίο, σε λίγα χρόνια θα αποτελεί τη νέα κανονικότητα.
Υπενθυμίζουμε ότι η προσαρμογή μας σε αυτές τις νέες συνθήκες είναι εξ’ορισμού μια πληθωριστική διαδικασία, όπως ακριβώς και η ανάταξη των εφοδιαστικών αλυσίδων που διενεργείται εδώ και δύο χρόνια. (σ.σ :Περισσότερα για τη σχέση της κλιματικής αλλαγής με τον πληθωρισμό μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.