Όσο προχωράει ο Δεκέμβριος τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες το κύριο μέρος του year end rally να υλοποιήθηκε πράγματι μέσα στον Νοέμβριο, ενώ για τις ημέρες των εορτών από ότι φαίνεται ο σάκος του Αη Βασίλη θα είναι όντως σχετικά μικρός για τις αγορές.
Βλέπετε, τα σκωτζέζικα ντους συνεχίζονται, με τις εναλλαγές της θερμοκρασίας να είναι πιο «ζόρικες» στην Ευρώπη.
Αρχίζουν και «βαραίνουν» λοιπόν τα χρηματιστήρια με τις ευρωπαϊκές αγορές να σημειώνουν συνολικές απώλειες από τα πρόσφατα υψηλά τους πέριξ του 2,5 % έως 3% και τις αντίστοιχες απώλειες για τη μητέρα των αγορών να είναι πέριξ του 1% έως 1,2% .
Ξεκινώντας όπως πάντα με τα του οίκου μας, ο βιομηχανικός δείκτης Dax αν και προσέγγισε τρεις φορές την αντίσταση των14628 μονάδων τελικά «νερό δεν ήπιε», με τις ελπίδες τώρα να τοποθετούνται πέριξ των Χριστουγέννων, στα πλαίσια της «ουράς» του παραδοσιακού εορταστικού ράλι. (σ.σ: Mέσα στα ίδια πλαίσια δεν αποκλείεται μια κίνηση και για τη μητέρα των αγορών, πιθανότατα πέριξ των 4160 μονάδων ίσως και των 4200).
Η αλήθεια όμως είναι ότι η ειδησιογραφία δεν βοηθάει. Τα σύννεφα του 2023 έχουν επισκιάσει αρκετά τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια και κάθε μέρα προκύπτουν στοιχεία που μόνο προβληματισμό προσφέρουν.
Δείτε την έρευνα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΕΚΤ και σύμφωνα με την οποία οι εκτιμήσεις των Ευρωπαίων καταναλωτών για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν και πάλι.
Ο αναμενόμενος μέσος πληθωρισμός τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε στο 5,4% τον Οκτώβριο από 5,1% τον Σεπτέμβριο.
Πώς αντιλαμβάνονται όμως τις πληθωριστικές πιέσεις οι καταναλωτές; O πληθωρισμός λοιπόν όπως τον αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές για το προηγούμενο 12μηνο συνέχισε να αυξάνεται, φτάνοντας το 9,9% από 8,1%.
Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές έχουν γίνει πιο απαισιόδοξοι για την ανάπτυξη και την απασχόληση στη ζώνη του ευρώ και περιμένουν η οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους 12 μήνες να επιβραδύνει περαιτέρω στο -2,6% από -2,4% τον Σεπτέμβριο, με τον δείκτη ανεργίας να σκαρφαλώνει στο 12,5% από 12,2% τον Σεπτέμβριο.
Η έρευνα αυτή ανακοινώθηκε λίγο πριν τα στοιχεία της Εurostat τα οποία έδειξαν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε μόλις 0,3% το γ' τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο. Παράλληλα, η ετήσια άνοδος του ΑΕΠ επιβράδυνε στο 2,3% από 4,2% το προηγούμενο τρίμηνο.
Και όλα αυτά τη στιγμή που οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης παραμένουν στο προσκήνιο εν αναμονή των αποφάσεων των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια τους την επόμενη εβδομάδα.
Οι λόγοι πίσω από τον νέο κύκλο απαισιοδοξίας
Ένα μεγάλο μέρος αυτής της απαισιοδοξίας οφείλεται στο γεγονός ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα, αγγίζοντας τα 150 ευρώ/ΜWh, ήτοι 42% υψηλότερα από τα επίπεδα της 11ης Νοεμβρίου.
Οι απειλές της Ρωσίας είτε για μείωση της παραγωγής είτε για κατώτατη τιμή στις πωλήσεις του πετρελαίου της αυξάνουν την ενεργειακή αβεβαιότητα, τη στιγμή που μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα.
Τουλάχιστον όμως, ο φετινός χειμώνας βρίσκει την Ευρώπη με τις αποθήκες φυσικού αερίου στο φουλ. Ο επόμενος;
Με τη ρώσικη στρόφιγγα κλειστή, οι ευρωπαϊκές αποθήκες δύσκολα θα γεμίσουν αυτό το καλοκαίρι και αυτό το γνωρίζουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’αυτό και αναμένεται στην επόμενη σύνοδο κορυφής στις 15 Δεκεμβρίου να ζητήσουν ισχυρό συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών, ώστε να προετοιμαστούν για τον επόμενο χειμώνα.
Σύμφωνα με προσχέδιο πολιτικής δήλωσης που είδε το Bloomberg News, μεταξύ των μέτρων που θα συζητηθούν είναι οι κοινές αγορές φυσικού αερίου, το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, η έγκαιρη προετοιμασία σχεδίων έκτακτης ανάγκης για τον χειμώνα 2023-2024 και η ενίσχυση των επενδύσεων στην καινοτομία, τις υποδομές και την ενεργειακή απόδοση, για να εκμηδενιστεί σταδιακά η εξάρτηση του μπλοκ από τις ρωσικές εισαγωγές.
Όταν όμως μιλάς για σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον ενεργειακό ανεφοδιασμό της χρονιάς που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες, είναι λογικό η αγορά να ξεμένει από καύσιμα και να οπισθοχωρήσει.
Μέσα από αυτή την οπτική γωνία, είναι λογική η διόρθωση των ευρωπαϊκών δεικτών με πρώτον τον βιομηχανικό δείκτη Dax.
Το τίμημα της Κίνας για την επιστροφή στην κανονικότητα
Ένα από τα μεγαλύτερα καύσιμα του πρόσφατου bear market /year end rally ήταν η πεποίθηση ότι η Κίνα θα ξεκινήσει την άρση των αυστηρών ελέγχων για την πανδημία και θα επιστρέψει σταδιακά στην κανονικότητα.
Mετά τις διαμαρτυρίες κατά της πολιτικής του Xi, η κυβέρνηση άρχισε να χαλαρώνει το αυστηρό σύστημα ελέγχου της πανδημίας που περιελάμβανε lockdown, μαζικά τεστ, καραντίνα σε ελεγχόμενους από την κυβέρνηση χώρους και ηλεκτρονική ανίχνευση επαφών.
Έτσι ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά οι ασυμπτωματικοί ασθενείς με κορονοϊό ή όσοι έχουν ήπια συμπτώματα μπορούν να απομονώνονται στο σπίτι τους και δεν θα γίνονται έλεγχοι στους δημόσιους χώρους πολλών πόλεων.
Ποιο θα είναι όμως το τίμημα αυτής της χαλάρωσης;
Σύμφωνα με το νέο μοντέλο που επεξεργάζεται η Wigram Capital Advisors, μια συμβουλευτική ομάδα με επίκεντρο την Ασία, που παρείχε μοντέλα στις κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η άρση των περιορισμών θα πυροδοτήσει πιθανότατα ένα μεγάλο χειμερινό κύμα λοιμώξεων Covid, που θα κατακλύσει γρήγορα το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Κίνας, καθώς ένα μεγάλο τμήμα του ηλικιωμένου πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο.
Αν η ηγεσία της Κίνας αποσύρει πλήρως την πολιτική «μηδενικής Covid», σύμφωνα με το παραπάνω μοντέλο η ζήτηση για μονάδες εντατικής θεραπείας θα είναι 10 φορές υψηλότερη από τη χωρητικότητα μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οι ημερήσιες νοσηλείες θα φτάσουν τις 70.000, ενώ υπάρχει ισχυρή πιθανότητα οι θάνατοι να φτάσουν το ένα εκατομμύριο μέχρι τα μέσα Μαρτίου σύμφωνα με την Wigram Capital Advisors ή και τα 1,6 εκατομμύρια σύμφωνα με τα μοντέλα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης.
Ελλοχεύει όμως και άλλος ένας κίνδυνος. Το χειμερινό κύμα της Covid -19 να επιδεινωθεί σε όλον τον κόσμο, καθώς κατά τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς, χιλιάδες Κινέζοι κατά τη διάρκεια των παραδοσιακών τους διακοπών θα μετατραπούν σε πηγή ευρείας διασποράς.
Άλλη μια συνισταμένη αβεβαιότητας λοιπόν είναι μπροστά μας.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.