Οι κόφτες της επενδυτικής αισιοδοξίας

Οι κόφτες της επενδυτικής αισιοδοξίας

H διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου είναι περιορισμένη τις τελευταίες ημέρες ως αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων από πολλές Κεντρικές Τράπεζες, αλλά και της επιδείνωσης των μακροοικονομικών στοιχείων.(σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ)

Αυτή την εβδομάδα όμως η επενδυτική κοινότητα έχει μπει στην κυριολεξία σε μια αίθουσα αναμονής, καθώς:

-πραγματοποιούνται ομιλίες των Προέδρων της Fed, της ΕΚΤ, της Τράπεζας της Αγγλίας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας (28/6),

- περιμένουμε σημαντικότατες μακροοικονομικές ανακοινώσεις, οι οποίες θα καθορίσουν ως έναν μεγάλο βαθμό την επιτοκιακή πολιτική εφεξής των Κεντρικών Τραπεζών, όπως την εκτίμηση για τον πληθωρισμό Ιουνίου στην Ευρωζώνη και τον αποπληθωριστή προσωπικής κατανάλωσης Μαΐου στις ΗΠΑ (30/6). 

Μια «κακή» ανάγνωση των παραπάνω δεικτών θα επιβαρύνει το επενδυτικό συναίσθημα εκ νέου μετά την πρώτη «ψυχρολουσία» από την ανακοίνωση των αρχικών μετρήσεων για τους δείκτες μεταποίησης την προηγούμενη εβδομάδα. 

Υπενθυμίζουμε ότι στις ΗΠΑ τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον τομέα της μεταποίησης τον Ιούνιο ήταν ασθενέστερα των αναμενόμενων, με το σχετικό δείκτη PMI που ήδη από τον προηγούμενο μήνα είχε περάσει σε περιβάλλον που σηματοδοτεί συρρίκνωση της δραστηριότητας, να υποχωρεί περαιτέρω στο 46,3. 

Παράλληλα στην Ευρωζώνη τα στοιχεία έδειξαν περαιτέρω συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Ιούνιο, με τον PMI υποχωρεί για 5ο διαδοχικό μήνα στο 43,6, σε επίπεδο χαμηλότερο των εκτιμήσεων, ενώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο ο δείκτης μεταποίησης PMI υποχώρησε τον Ιούνιο χαμηλότερα στο 46,2 έναντι του αναμενόμενου 46,8 και το 47,1 του Μαΐου. 

Γίνεται κατανοητό ότι αν αυτή η εβδομάδα υποδείξει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στο κομμάτι του δομικού πληθωρισμού επιμείνουν, τότε σε συνδυασμό με τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις της προηγούμενης εβδομάδας θα έχουμε ένα κοκτέιλ που θα ενισχύσει τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη.

Τέλος, οι επενδυτές προσπαθούν ακόμα να αποκωδικοποιήσουν τις εξελίξεις στη Ρωσία μετά την ένοπλη ανταρσία των μισθοφόρων της Wagner, με την πιθανότητα να ξεσπάσουν και νέες μάχες μεταξύ διαφορετικών φατριών στη Μόσχα να παραμένει στο προσκήνιο. 

Τα sos της αγοράς

-Οι κλαδικοί δείκτες που επέδειξαν ιδιαίτερο volatility την προηγούμενη εβδομάδα και ως εκ τούτου απαιτούν αυξημένη προσοχή είναι κυρίως εκείνοι των ακινήτων και της ενέργειας, ενώ οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περάσουν στα «ψιλά γράμματα» τις προειδοποιήσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου της Γερμανίας, η οποία σύμφωνα με τους FT υποστηρίζει ότι η Bundesbank μπορεί να χρειαστεί «ένεση»κεφαλαίων, για να καλύψει τις απώλειες από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αν και ο εκπρόσωπος της Bundesbank διέψευσε την είδηση, εντούτοις ο τραπεζικός κλάδος απαιτεί σηκωμένες τις κεραίες της επενδυτικής μας προσοχής, πόσο μάλλον από τη στιγμή που την Τετάρτη θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα από τα stress tests των αμερικανικών τραπεζών.

-Σηκωμένες θα πρέπει να παραμείνουν οι κεραίες μας και όσον αφορά την Κίνα-θυμηθείτε σχετική ανάλυση εδώ- καθώς ο οίκος αξιολόγησης S&P Global ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας της Κίνας το 2023, καθώς τα δεδομένα του Μαΐου έδειξαν πως η ανάκαμψή της μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού δεν είναι η αναμενόμενη.

Ο διεθνής οίκος μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ στο 5,2%, από 5,5% αν και σημείωσε ότι η ανάκαμψη της Κίνας αναμένεται να συνεχιστεί αλλά με άνισο ρυθμό, «με τις επενδύσεις και τη βιομηχανία να βραδυπορούν».

Η επί τα χείρω αναθεώρηση του S&P δεν πρέπει να αντιμετωπισθεί «χαλαρά», καθώς είναι ο πρώτος από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που αναθεωρεί την πρόβλεψή του για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου φέτος και δεν αποκλείεται το παράδειγμα του να το ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. 

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη μεγάλες τράπεζες έχουν αναθεωρήσει ήδη επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Κίνας, με τη Goldman Sachs για παράδειγμα να προβλέπει πλέον ανάπτυξη με ρυθμό 5,4% από 6%, κυρίως λόγω των ανησυχιών για τον τομέα των ακινήτων.

Δυστυχώς όμως τα ανησυχητικά σημάδια δεν προέρχονται μόνο από τον τομέα των ακινήτων της Κίνας.

Η βιομηχανική παραγωγή και οι πωλήσεις λιανικής είναι κατώτερες των προβλέψεων, ενώ η ανεργία των νέων σημειώνει ρεκόρ. 

Βέβαια κάτι που πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας όσον αφορά την Κίνα, είναι ότι η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για να τονώσει την οικονομία μετά το μεγάλο πλήγμα που υπέστη από την πανδημία. 

Ως εκ τούτου, αναμένεται σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας μέσα στη χρονιά. 

Όσο γρηγορότερα ανακοινωθεί και μπει σε εφαρμογή αυτό το πακέτο, τόσο ταχύτερη θα είναι η ευθυγράμμιση της κινεζικής οικονομίας με καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.

-Συνεχίζεται το volatility στις τιμές του φυσικού αερίου. Μπορεί οι διακυμάνσεις των τελευταίων 24ωρων να προήλθαν από την» ανταρσία» στη Ρωσία που αύξησε τους φόβους για την προσφορά σε μια ήδη ασταθή αγορά, αλλά πέραν των διακυμάνσεων των τελευταίων ημερών ας μην ξεχνάμε ότι το φυσικό αέριο έχει σημειώσει άνοδο άνω του 30% αυτό το μήνα λόγω των παρατεταμένων διακοπών παραγωγής στη Νορβηγία. 

Το ρωσικό γεωπολιτικό ρίσκο απλά προστέθηκε σε μια ήδη αβέβαιη αγορά, με τις αποστολές από τη Νορβηγία να παραμένουν περιορισμένες, καθώς οι εποχικές εργασίες συνεχίζονται σε μεγάλα έργα. 

Δεδομένου του αγώνα που δίνεται διεθνώς για τον έλεγχο του πληθωρισμού, κατανοούμε ότι η ενίσχυση των τιμών του φυσικού αερίου ή και του πετρελαίου όχι μόνο δεν καθιστούν ευκολότερο το έργο των Κεντρικών Τραπεζών, αλλά μπορεί να «τινάξουν» στον αέρα την όποια πρόοδο έχει γίνει μέχρι τώρα.

Ως εκ τούτου, όπως είχαμε σημειώσει και στην ανάλυση μας με τίτλο «Το θερινό ηλιοστάσιο των αγορών» είναι η ώρα της έξυπνης διαλογής και του «ξεκαθαρίσματος» στα χαρτοφυλάκια. 

Βλέπετε, το θερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού, αλλά ταυτόχρονα και τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου. Όπως ακριβώς η μέρα εφεξής αθόρυβα αλλά σταθερά γίνεται ολοένα και μικρότερη, έτσι και για ένα μεγάλο μέρος της αγοράς τα κέρδη θα βαίνουν ολοένα και χαμηλότερα. 

Προτιμούμε λοιπόν κλάδους με εμφανή αυξανόμενο κύκλο εργασιών και καλά περιθώρια κέρδους μπροστά τους και πάνω από όλα χωρίς ιδιαίτερη μόχλευση και πολλές αναχρηματοδοτήσεις χρέους τα αμέσως επόμενα χρόνια. 

Επιπλέον, μια γραμμή άμυνας από μετρητά και πολύτιμα μέταλλα καλό είναι να υπάρχει, δεδομένου ότι διανύουμε πραγματικά μια περίοδο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί ακόμα και η μεγαλύτερη ανατροπή.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.