Το θερινό ηλιοστάσιο των διεθνών αγορών
Shutterstock
Shutterstock

Το θερινό ηλιοστάσιο των διεθνών αγορών

Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με νέα υψηλά για τον βιομηχανικό δείκτη Dax και κέρδη και για τους τρεις δείκτες της Wall, με τη μητέρα των αγορών, τον S&P 500 να έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του από τον Μάρτιο.

Από την αρχή του 2023, ο S&P 500 έχει καταγράψει άνοδο 15% και ο Nasdaq 32%, λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από το τεχνολογικό άλμα της GenAI.(σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ). 

Αντίθετα ο Dow Jones σημειώνει μια ήπια άνοδο της τάξης του 3,6%. Για όσους αναρωτιούνται για αυτή τη διαφορετική διάχυση της ανόδου, η απάντηση πιστεύουμε ότι κρύβεται στο γεγονός ότι τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία είναι μικτά για να μην πούμε ερμαφρόδιτα και σαφώς δεν μας έκαναν σοφότερους για την προοπτική των επιτοκίων. 

Έτσι ναι μεν το χρήμα που είχε «μείνει στην άκρη» λόγω των φόβων της ύφεσης επιστρέφει στις αγορές καθώς οι ανησυχίες υποχωρούν, εντούτοις είναι σαφής η επιλογή των διαχειριστών να τοποθετούνται στους κλάδους με εμφανή αυξανόμενο κύκλο εργασιών και καλά περιθώρια κέρδους μπροστά τους και χωρίς ιδιαίτερη μόχλευση και πολλές αναχρηματοδοτήσεις χρέους τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Αυτή η διαλογή μεταξύ κλάδων και εταιρειών είναι κάτι παραπάνω από εμφανής στον τρέχοντα ανοδικό κύκλο και αποτελεί σαφές σημείο διαφοροποίησης από προηγούμενους ανοδικούς κύκλους, κατά τους οποίους το αγοραστικό ενδιαφέρον διαχέονταν σε όλο το φάσμα της αγοράς.

Τι μάθαμε αυτή την εβδομάδα

-Ο δομικός πληθωρισμός επιμένει

Αν και τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα στις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, εντούτοις οι σημαντικές ειδήσεις της εβδομάδας ήταν άλλες.

Καταρχάς, ο γενικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 4% από 4,9% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,1%. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,1% από 0,4% τον Απρίλιο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Εξαιρετικά στοιχεία θα σκεφτείτε, καθώς το 4% συνιστά τη μικρότερη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ εδώ και 2 χρόνια.

Μόλις όμως περάσουμε στα στοιχεία του δομικού πληθωρισμού η «συνταγή χαλάει».

Βλέπετε, ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 5,3% έναντι 5,5% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4%, όπως τον Απρίλιο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Τουτέστιν, το σκληρό τμήμα του πληθωρισμού αποδεικνύεται εξαιρετικά επίμονο. 

Στις θετικές πάντως ανακοινώσεις της εβδομάδας όσον αφορά τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό να σημειώσουμε ότι οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ υποχώρησαν περισσότερο των εκτιμήσεων το Μάιο, ενώ οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας συνέχισαν να αυξάνονται, υποδηλώνοντας αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας και αυξάνοντας τις ελπίδες για μια λιγότερο επιθετική Fed. Παρά ταύτα, οι πωλήσεις λιανικής των ΗΠΑ, χωρίς να περιλαμβάνονται τα αυτοκίνητα και η βενζίνη, αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο.

-Η αστάθεια στην αγορά ενέργειας παραμένει

Υπάρχει και μια άλλη, όχι και τόσο ευχάριστη υποσημείωση. Η όποια πρόοδος στον γενικό πληθωρισμό τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη προέρχεται κυρίως από την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας.

Η αποκλιμάκωση όμως αυτή δεν είναι κάτι δεδομένο. Δείτε για παράδειγμα τι έγινε από τις αρχές Ιουνίου με τις τιμές του φυσικού αερίου. Στις ΗΠΑ οι τιμές ανέβηκαν κατά 20% από τις αρχές Ιουνίου ενώ στην Ευρώπη το φυσικό αέριο σκαρφάλωσε από τα 26,8 ευρώ/MWh την 1η Ιουνίου έως και τα 41,14 ευρώ την Πέμπτη, για να βουτήξει στα 32,77 ευρώ/MWh την Παρασκευή. 

Η υψηλή μεταβλητότητα στην αγορά φυσικού αερίου υποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η αγορά παραμένει ευμετάβλητη και ασταθής. Ως εκ τούτου, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέες περιπέτειες.

Η εκτίναξη των τιμών από τις αρχές Ιουνίου εδράζεται κυρίως στην πρόθεση της ολλανδικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη διακοπή λειτουργίας την 1η Οκτωβρίου του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μία κίνηση που αρχικά είχε σχεδιαστεί να γίνει εντός του 2024, καθώς υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα και καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται. Την ίδια ώρα η Νορβηγία μειώνει τις προμήθειες προς τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ ο ιδιαίτερα ζεστός καιρός στη Βόρεια Ευρώπη αυξάνει τη ζήτηση. 

Αν και οι γεμάτοι χώροι αποθήκευσης για τα δεδομένα της εποχής και η συγκρατημένη μέχρι στιγμής ζήτηση από την Ασία, υποδεικνύουν ότι απέχουμε από ένα τίναγμα τιμών στα τραγικά επίπεδα του καλοκαιριού του 2022, εντούτοις η μεταβλητότητα στην αγορά βρίσκεται σε επίπεδα που έχουν να παρατηρηθούν από το αποκορύφωμα της κρίσης. 

Η μεταβλητότητα αυτή αποτελεί από μόνη της ένα σημαντικό πρόβλημα για την αγορά, καθώς οι ασταθείς τιμές δημιουργούν εμπόδια τόσο στους βιομηχανικούς πελάτες που προσπαθούν να επανέλθουν σε μια ομαλή κατάσταση, όσο και στις Κεντρικές Τράπεζες που προσπαθούν να εκτιμήσουν αν η όποια πρόοδος στον πληθωρισμό είναι διατηρήσιμη ή όχι.

 Μια νέα εκτίναξη των τιμών ενέργειας στην ουσία θα ακυρώσει την όποια μέχρι τώρα πρόοδο και θα τις αναγκάσει να προχωρήσουν στο μέλλον σε ακόμα αυστηρότερα επιτόκια προκειμένου να κρατήσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Προσθέστε τώρα τους κινδύνους ένα θερμότερο καλοκαίρι από το κανονικό να αυξήσει τη ζήτηση ενέργειας για ψύξη, μια παρατεταμένη ξηρασία να «στεγνώσει» ποτάμια και να θέσει την υδροηλεκτρική παραγωγή εκτός, δημιουργώντας ταυτόχρονα προβλήματα και στην πυρηνική παραγωγή, ή μια αύξηση της ζήτησης από την Κίνα, η οποία προς το παρόν αντιμετωπίζει μια ασθενέστερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη, για να κατανοήσετε ότι η όποια πρόοδος στον πληθωρισμό από την πτώση των τιμών ενέργειας είναι πολύ εύκολο να τιναχθεί στον αέρα.

Η καλυμμένη απαισιοδοξία των Κεντρικών Τραπεζών

Τους κινδύνους αυτούς τους αντιλαμβάνονται τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed, για αυτό ακόμα και η τελευταία που αυτή τη φορά άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για δύο περαιτέρω αυξήσεις 25 μονάδων βάσης έκαστος, μέσα στο 2023.

Ας δούμε τα σημεία –κλειδιά των συνοδευτικών κειμένων των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής αυτή την εβδομάδα.

Η ΕΚΤ αύξησε στις 15 Ιουνίου τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης-πλέον το επιτόκιο καταθέσεων είναι στο 3,5%- με την Κριστίν Λαγκάρντ να προειδοποιεί στη συνέντευξη Τύπου ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει αυξημένος για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο σε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση τον Ιούλιο.

Η Fed στις 13 Ιουνίου άφησε όπως αναμένονταν τα παρεμβατικά επιτόκια αμετάβλητα στο εύρος 5%-5,25%, όμως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελών της, εως το τέλος του 2023 θα χρειαστούν δύο περαιτέρω αυξήσεις . 

Ως εκ τούτου, η μέση εκτίμηση για το παρεμβατικό επιτόκιο ανέρχεται πλέον στο 5,625% από 5,125% που ήταν το Μάρτιο. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι αναθεωρήθηκε ανοδικά και η μέση εκτίμηση για το 2024, στο 4,625%. 

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στις δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση ανέφερε ότι το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στην διάρκεια του 2023 φαντάζει απίθανο, στέλνοντας σήμα προς πάσα κατεύθυνση ότι ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων δεν έχει κλείσει. 

Μάλιστα ο Πάουελ μας ενημέρωσε ότι σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στην επιτροπή θεωρούν ότι είναι σκόπιμο να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους, παρά το γεγονός ότι σε αυτή τη συνεδρίαση έκριναν σκόπιμο να τα αφήσουν σταθερά, προκειμένου να αφήσουν τις υπάρχουσες αυξήσεις να λειτουργήσουν στην οικονομία. (σ.σ:Η αγορά ήδη τιμολογεί το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου με πιθανότητα 67%).

Ο Πάουελ σημείωσε επίσης ότι αναμένει ο αποπληθωρισμός να προέλθει από την αγορά κατοικίας, όπου εκτιμάει ότι τα ενοίκια θα υποχωρήσουν.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.