Η πρώτη ερώτηση αυτών των ημερών και με την ευκαιρία της εισόδου του Δεκεμβρίου είναι αν τελικά θα μπορέσει η μητέρα των αγορών να διατηρήσει τιμές άνω της ζώνης των 4025-4050 μονάδων, μια ζώνη την οποία «φλερτάρει» στενά από τα μέσα του Νοεμβρίου.
Μια διάσπαση αυτής της ζώνης θα ανοίξει το διάγραμμα για τις δύο επόμενες αντιστάσεις των 4140 και των 4250 μονάδων, που είναι και το επικρατέστερο σενάριο ενόψει και της λήξης του χρόνου. Διαφορετικά, η επόμενη επαναπροσέγγιση των 3926 μονάδων πιθανότατα να σηματοδοτήσει χαμηλότερα νούμερα, με πρώτη την περιοχή των 3800 μονάδων και δεύτερη των 3690 μονάδων.
Η άποψη της στήλης έχει κατατεθεί ήδη. (σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ).
Το πιο πιθανό σενάριο είναι οι αγορές να προσεγγίσουν τα άνω όρια του πλαγιοκαθοδικού καναλιού με μικρές διορθώσεις στο ενδιάμεσο ώστε να γίνει «οικονομία δυνάμεων» προκειμένου το έτος να λήξει με καλή διάθεση.Το κύριο μέρος της διαδρομής όμως λογικά έχει ήδη γίνει.
Εν ολίγοις αναμένουμε έναν «χλιαρό» Δεκέμβριο, όπως «χλιαρές» άλλωστε είναι και όλες οι μακροοικονομικές ειδήσεις, τις οποίες αν μπει κανείς στον κόπο να τις διαβάσει δεύτερη φορά, θα συνειδητοποιήσει ότι είναι μεν θετικές, αλλά συνοδεύονται από ουκ ολίγους αστερίσκους.
Η χτεσινή ειδησιογραφία για παράδειγμα ήταν ένα ωραιότατο σκωτζέζικο ντους.
Ξεκινάμε με τη «ζεστασιά» των στοιχείων από την αναθεώρηση προς τα πάνω του αμερικανικού ΑΕΠ. Λόγω των αυξημένων καταναλωτικών δαπανών, των επενδύσεων, των εξαγωγών και των δημόσιων δαπανών, τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,9% έναντι του 2,6% της προκαταρκτικής μέτρησης.
Εν συνεχεία όμως ακολούθησε η ψυχρολουσία από το επιχειρηματικό βαρόμετρο του Chicago PMI, το οποίο αύξησε τους φόβους για ύφεση υποχωρώντας κατακόρυφα τον Νοέμβριο στις 37,2 μονάδες από τις 45,2 του προηγούμενου μήνα, την ώρα μάλιστα που η αγορά περίμενε να δείξει κάποια σημάδια βελτίωσης.
Ο «μείκτης» παρέμεινε στο ίδιο σημείο με το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, το οποίο αυξήθηκε κατά 7,7% στα 99 δισ. δολ. υπό το βάρος του ράλι του δολαρίου και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης.
Εναλλαγές θερμοκρασίας είχαμε και από την ομιλία του Προέδρου της Fed στο think tank Brookings Institution στην Ουάσιγκτον. Το βασικό μήνυμα εν όψει της συνεδρίασης της Fed στις 14 Δεκεμβρίου ήταν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει ρυθμό στις αυξήσεις των επιτοκίων της. Ένα μήνυμα το οποίο υποδέχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη ο τεχνολογικός τομέας της Wall, με τον Νasdaq να σημειώνει άνοδο άνω του 3%.
Η ομιλία του Πάουελ όμως είχε τόσα «αλλά», που πραγματικά σε δεύτερο χρόνο θα προβληματίσει τις αγορές.
Ο πρόεδρος της Fed προειδοποίησε για άλλη μια φορά ότι
-Η μάχη κατά του πληθωρισμού απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει.
-Είναι ακόμα άγνωστο το τελικό ύψος των επιτοκίων αλλά και ο χρόνος παραμονής τους στα υψηλά επίπεδα.
Οι επισημάνσεις του Πάουελ είναι απόλυτα λογικές, αφού νομοτελειακά το τελικό επιτόκιο θα καθοριστεί από το τελικό ύψος στο οποίο θα σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός και φυσικά από το πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο επικεφαλής της Fed δεν μπορεί μεν να προσδιορίσει το τελικό επιτόκιο με ακρίβεια, αλλά ξέρει ότι θα είναι « κάπως υψηλότερο από το 4,6% που είχαν υποδείξει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της τράπεζας στις προβλέψεις τους τον Σεπτέμβριο».
Τουτέστιν, αν και οι προσδοκίες της αγοράς επικεντρώνονται στο ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το επόμενο έτος, καθώς η οικονομία θα μειώνει ρυθμούς, το πιο πιθανό σενάριο είναι τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλά «για κάποιο χρονικό διάστημα».
Το γεγονός αυτό είναι κάτι που παραμένει «υπο τιμολόγηση» στις αγορές και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η στήλη πιστεύει ότι πολύ δύσκολα η αγορά θα ξεφύγει αποτελεσματικά από το πλαγιοκαθοδικό κανάλι που χτίζει από τις αρχές του 2022, χωρίς να αποκλείουμε μια βραχύβια ανοδική διαφυγή λόγω της ...παράδοσης των ημερών.
Εναλλαγές θερμοκρασίας παντού
Σύμμεικτη είναι η εικόνα των μακροοικονομικών στοιχείων και εκτός ΗΠΑ.
Οι δείκτες ΡΜΙ της Κίνας, μεταποίησης και υπηρεσιών, υποχώρησαν περισσότερο από τις εκτιμήσεις, ωστόσο η ενίσχυση των εμβολιασμών και οι αναφορές για αποφυγή των υπερβολικών περιορισμών τόνωσαν το επενδυτικό συναίσθημα όχι μόνο στις ασιατικές αγορές αλλά και διεθνώς.
Στην Ευρωζώνη χθες ανακοινώθηκε η μείωση του πληθωρισμού για πρώτη φορά από τα μέσα του 2021, αλλά και εδώ η δεύτερη ανάγνωση των στοιχείων δεν καλλιεργεί μια θετική απάντηση στο ερώτημα αν αλλάζει επιτέλους το οικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη.
Η ανακοίνωση της Eurostat έδειξε επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού στο 10% από 10,6% τον Οκτώβριο και έναντι προσδοκίας για πιο μικρή αποκλιμάκωση στο 10,4%.
Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για μια εντυπωσιακή πρόοδο. Το ίδιο και σε μηνιαία βάση, όπου οι τιμές περιορίστηκαν κατά -0,1%.
Οι τίτλοι των ειδήσεων χθες απέδωσαν την άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, καθώς δίνουν ώθηση στις ελπίδες για μια ηπιότερη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής της. Τουτέστιν, μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων.
Είναι όμως έτσι;
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε στο 6,6% από 6,4% τον Οκτώβριο, διαψεύδοντας τις ελπίδες για πτώση. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι το ράλι των τιμών στα τρόφιμα ενισχύθηκε. Ο πληθωρισμός στην κατηγορία επεξεργασμένα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός, σκαρφάλωσε στο 13,6% από 12,4%.
Ο ενεργειακός τομέας, για ακόμη έναν μήνα, αποτέλεσε το βασικό «καύσιμο» του ράλι των τιμών, παρότι οι ετήσιες τιμές του κλάδου αποκλιμακώθηκαν στο 35% τον Νοέμβριο έναντι 41,5% τον Οκτώβριο.
Εξετάζοντας εν συνεχεία τον λεγόμενο «σκληρό» ετήσιο δείκτη, εξαιρώντας την ενέργεια και τα τρόφιμα, αλκοόλ και τον καπνό, βλέπουμε ότι παρέμεινε αμετάβλητος στο 5%. Τουτέστιν 0% η μηνιαία μεταβολή.
Τα παραπάνω στοιχεία δικαιολογούν και με το παραπάνω γιατί το βαρόμετρο των κρίσεων που ανέπτυξε η ΕΚΤ -ο δείκτης Systemic Stress Composite Indicator, Ciss- βρίσκεται σε σαφώς υψηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με το μέγιστο σημείο του στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ υψηλότερα έχει βρεθεί από την έναρξη της νέας χιλιετίας, μόνο κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρωζώνη.
Euro area , Systemic Stress Composite Indicator, Index
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.