Χριστουγεννιάτικο ράλι από τον... Νοέμβριο;

Χριστουγεννιάτικο ράλι από τον... Νοέμβριο;

Οι τρέχουσες εξελίξεις λίγο πριν την τελική ευθεία για το «κλείσιμο των βιβλίων» από τους διαχειριστές, θεσμικούς κ.ά. πιθανότατα να  συντηρήσουν την ανοδική φορά των τελευταίων εβδομάδων, τουλάχιστον μέχρι τα ανώτατα όρια του πλαγιοκαθοδικού καναλιού που μας συνοδεύει από την αρχή της χρονιάς.

Μπορεί να αναμένεται από τους περισσότερους αναλυτές οι μετοχές να δεχθούν πιέσεις όταν θα υποχωρήσουν οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη του πρώτου εξαμήνου του 2023,  όμως συνεχίζουν να υπάρχουν ειδήσεις ικανές να τροφοδοτήσουν περαιτέρω την ανάκαμψη της WallStreet που πυροδοτήθηκε από τα καλά στοιχεία για τον πληθωρισμό την περασμένη εβδομάδα.

Πρώτη και καλύτερη, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. 

Η δεδομένη πλέον «Δημοκρατική» επικράτηση στη Γερουσία  σε συνδυασμό με την ισχνή πλειοψηφία που φαίνεται να εξασφαλίζει στη Βουλή το Ρεπουμπλικανικό κόμμα δίνουν  στον Μπάιντεν ισχυρές πιθανότητες για την υλοποίηση του προγράμματός του τα δύο επόμενα χρόνια.

Η δεύτερη είδηση είναι από το μέτωπο των Κεντρικών Τραπεζών. Οι ενθαρρυντικές δηλώσεις της αντιπροέδρου της Federal Reserve Lael Brainard  ότι θα υποστηρίξει ενδεχομένως μια αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, καθώς «ήρθε η ώρα να μετριαστεί το μέγεθος των αυξήσεων» προστέθηκαν στα ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Οκτώβριο.

Βέβαια υπάρχουν και δηλώσεις που παγώνουν τον ενθουσιασμό, όπως αυτή του Christopher Waller, μέλος του Δ.Σ της Fed ο οποίος υποστήριξε ότι η μέτρηση του Οκτωβρίου ήταν «απλά μια μέτρηση» και οι αγορές αντέδρασαν υπερβολικά στα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία.  

Όμως η αγορά τη δεδομένη χρονική στιγμή  διαλέγει τι θα «ακούσει» με στόχο προφανώς τη ζώνη των 4160-4250 μονάδων για τη μητέρα των αγορών, χωρίς να αποκλείονται φυσικά τα απαραίτητα διαλείμματα, όπως για παράδειγμα το χθεσινό.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, συνεχίζεται το ράλι με έμφαση τον πολύπαθο βιομηχανικό κλάδο, ο οποίος πήρε κυριολεκτικά ανάσα από την απρόσμενα παρατεταμένη καλοκαιρία που συνεχίζεται και τον Νοέμβριο και χάρη στην οποία η τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη έχει πέσει τις τελευταίες μέρες πέριξ των  100-120 ευρώ/ MWh από τα 350 ευρώ/ΜWh πριν μερικές εβδομάδες.

Οι εξαιρετικά ήπιες καιρικές συνθήκες το φετινό φθινόπωρο έχουν διατηρήσει γεμάτες τις αποθήκες φυσικού αερίου στην Ε.Ε και αυτό με τη σειρά του μπορεί να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις να παραμείνουν οι διακόπτες  της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ανοικτοί τον φετινό χειμώνα.

Σίγουρα τις επόμενες εβδομάδες  θα πέσει η θερμοκρασία και η κατανάλωση θα αυξηθεί, όμως οι πιθανότητες να αποφύγουμε ένα ενεργειακό κραχ είναι με το μέρος μας, υπό την προϋπόθεση να μην «αγριέψει» ο καιρός  υπερβολικά στην πορεία.

Όλα αυτά αντικατοπτρίζονται στις χθεσινές ανακοινώσεις για  ενίσχυση  της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη  τον Σεπτέμβριο κατά 4,9% σε ετήσια βάση  και κατά 0,9% σε μηνιαία βάση.  Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Αύγουστο του 2021, ενώ την ίδια στιγμή ξεπέρασε κατά πολύ τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση κατά μόλις 0,3%.

Ως εκ τούτου, οι βιομηχανικός δείκτης Dax πήρε αέρα στα πανιά του, βάζοντας πλέον πλώρη για τη ζώνη των 14560 -14625 μονάδων, που όπως φαίνεται από το παρακάτω διάγραμμα θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια.  


Στατιστικές λεπτομέρειες για τα εταιρικά αποτελέσματα του S&P500

Οι αμερικανικές εταιρείες ολοκληρώνουν την πιο αδύναμη σεζόν αποτελεσμάτων τους μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, με την αδυναμία αυτή να οφείλεται κυρίως  στον αντίκτυπο του υψηλού πληθωρισμού, του ισχυρότερου δολαρίου και ορισμένων «δραματικών» προειδοποιήσεων κερδοφορίας.


Μπορεί τα αποτελέσματα με μια πρώτη ματιά να ήταν σε γενικές γραμμές καλύτερα από τις εκτιμήσεις και τους φόβους της αγοράς, όμως οι λεπτομέρειες όπως πάντα κάνουν τη διαφορά.

Μια από αυτές αφορά τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης των εταιρικών κερδών.

Εάν το 2,2% είναι ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης για το τρίμηνο, θα σηματοδοτήσει τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης κερδών από το τρίτο τρίμηνο του 2020 (-5,7%).

Όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα, τέσσερις από τους έντεκα κλάδους είχαν αύξηση κερδών από έτος σε έτος, με τη χρυσή τριάδα των επιδόσεων να ανήκει στους τομείς της Ενέργειας, της Ακίνητης Περιουσίας και της Βιομηχανίας. Από την άλλη πλευρά, επτά κλάδοι ανέφεραν πτώση των κερδών σε ετήσια βάση, με τις χειρότερες επιδόσεις στους τομείς των Υπηρεσιών Επικοινωνίας, των Χρηματοοικονομικών και των Υλικών.

Μέχρι σήμερα, το 91% των εταιρειών του S&P 500 έχουν αναφέρει κέρδη για το τρίτο τρίμηνο. Από αυτές τις εταιρείες, το 69% ξεπέρασε τη μέση εκτίμηση EPS  ήτοι μικρότερο ποσοστό από τον μέσο όρο  5ετιας  πέριξ του 77%  αλλά και του μέσου όρου 10ετίας πέριξ του 73%.

Συνολικά, τα κέρδη έχουν υπερβεί τις εκτιμήσεις κατά 1,8%, που είναι επίσης κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας του 8,7% και κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας του 6,5%.

Δεδομένης αυτής της υποαπόδοσης σε σχέση με τους πρόσφατους μέσους όρους, η  αγορά ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερη νευρικότητα τόσο στις θετικές όσο και στις αρνητικές εκπλήξεις EPS.

Τουτέστιν, μέχρι στιγμής οι εταιρείες του S&P 500 που έχουν αναφέρει θετικές εκπλήξεις EPS έχουν σημειώσει μεγαλύτερη αύξηση τιμών από τον μέσο όρο.(σ.σ:2,4% έναντι 0,9%)

Εαν αυτό είναι το τελικό ποσοστό για το τρίμηνο, θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη μέση αύξηση τιμών για τις εταιρείες του S&P 500 που αναφέρουν θετικές εκπλήξεις EPS για ένα τρίμηνο από το τρίτο τρίμηνο του 2014.

Ένα παράδειγμα εταιρείας που ανέφερε θετική έκπληξη EPS το τρίτο τρίμηνο και είδε μια σημαντική αύξηση της τιμής είναι το Netflix. Στις 18 Οκτωβρίου, η εταιρεία ανέφερε πραγματικό EPS 3,10 δολάρια για το τρίτο τρίμηνο, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών για EPS πέριξ των 2,14 δολαρίων. Από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου, η τιμή της μετοχής για το Netflix αυξήθηκε κατά 16,6%.

Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες του S&P 500 που ανέφεραν αρνητικές εκπλήξεις στο EPS παρουσίασαν επίσης μεγαλύτερη μείωση των τιμών τους  από τον μέσο όρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, οι εταιρείες που έχουν αναφέρει αρνητικές εκπλήξεις κερδών για το τρίτο τρίμηνο του 2022 έχουν δει μέση μείωση των τιμών κατά -3,5% . Αυτή η ποσοστιαία μείωση είναι μεγαλύτερη από τη μέση μείωση των τιμών 5 ετών κατά -2,2%.


Ένα παράδειγμα εταιρείας που ανέφερε αρνητική έκπληξη EPS για το τρίτο τρίμηνο και σημείωσε σημαντική μείωση στην τιμή είναι η MetaPlatforms. Στις 26 Οκτωβρίου, η εταιρεία ανέφερε πραγματικό EPS 1,64 δολάρια για το τρίτο τρίμηνο, έναντι μέσης εκτίμησης EPS για 1,90 δολάρια. Από τις 24 Οκτωβρίου έως τις 28 Οκτωβρίου, η τιμή της μετοχής των MetaPlatforms μειώθηκε κατά 23,5%.

Την υπεραντίδραση της αγοράς στη διάψευση των προσδοκιών καλό θα ήταν να την έχουμε στο πίσω μέρος  του μυαλού  μας καθώς οι μέσες εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη του 2023 εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα υψηλές.


Η έκπληξη από τις εταιρείες του STOXX 600

Πάνω από το ένα τρίτο από τις 600 εταιρείες στον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 έχουν αναφέρει κέρδη μέχρι στιγμής και από αυτές, το 60% έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Ο αναπτυσσόμενος ενεργειακός τομέας της Ευρώπης είναι ένας παράγοντας που ενισχύει τα κέρδη μαζί με το ασθενέστερο ευρώ,  ενώ είναι εμφανές ότι μέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκές εταιρείες δείχνουν ότι κατάφεραν να μετακυλήσουν στους καταναλωτές το αυξανόμενο κόστος.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες λοιπόν μας εκπλήσσουν μέχρι τώρα ευχάριστα κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, αν και οι περισσότεροι αναλυτές τονίζουν ότι η αύξηση των κερδών μπορεί να στερέψει σε λίγους μήνες, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η ύφεση θα ταλαιπωρήσουν την οικονομία.

Προς το παρόν πάντως, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές του STOXX 600 θα  σημειώσουν τριμηνιαία αύξηση κερδών 32,2% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με την αντίστοιχη επίδοση 4,3% για τον δείκτη S&P 500 στις Ηνωμένες Πολιτείες.


 Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, η ετήσια αύξηση των κερδών αναμένεται να συρρικνωθεί στο 20,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και σε μόλις 4,1% το πρώτο τρίμηνο του 2023 πριν γίνει αρνητική αργότερα μέσα στο έτος. 

 

Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι το εξής: Ο STOXX καταγράφει απώλειες από την αρχή του έτους πέριξ του 11,7% ενώ πριν λίγες ημέρες όδευε  προς τις μεγαλύτερες ετήσιες απώλειες  από το 2008, της τάξης του 14% .Η αγορά έχει ήδη τιμολογήσει ή όχι τις προκλήσεις του 2023;

Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.