Goldman Sachs: Οι «χρυσές ράβδοι» και τα… κάρβουνα των αγορών το 2022

Goldman Sachs: Οι «χρυσές ράβδοι» και τα… κάρβουνα των αγορών το 2022

Από το σπριντ που σημείωσαν το 2021 για να κερδίσουν το χαμένο έδαφος της πανδημικής κρίσης του 2020, οικονομίες και αγορές καλούνται να συνηθίσουν στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται το 2022 και προσομοιάζουν περισσότερο σε μαραθώνιο. Σε αυτό το νέο περιβάλλον, η Goldman Sachs εντοπίζει και αναλύει τα ζητήματα-εξελίξεις που θα κυριαρχήσουν στις αγορές το 2022 και θα επηρεάσουν, άλλα θετικά και άλλα αρνητικά, τα assets. Κάποιες από τις εξελίξεις αυτές θα αποτελέσουν «χρυσές ράβδους», δίνοντας ώθηση στις αγορές, ενώ άλλες θα αποδειχθούν «κάρβουνα» εμποδίζοντας την αναπτυξιακή δυναμική.

Ας δούμε αναλυτικά τους καταλύτες των αγορών για το 2022:

Χαμηλότερη μεταβλητότητα: Ενδείξεις χαμηλότερης μεταβλητότητας, εντοπίζει η Goldman, καθώς η οικονομική και υγειονομική ανάκαμψη θα ωριμάζουν. Ο οίκος εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια για ικανοποιητικές επιδόσεις των trades σε τομείς που συνδέονται με την κυκλικότητα της οικονομίας. Προειδοποιεί ωστόσο τους επενδυτές να προετοιμαστούν για χαμηλότερες αποδόσεις των risky assets - μετά από δύο πολύ «δυνατά» χρόνια - καθώς ο οικονομικός κύκλος θα ωριμάζει.

Η ισορροπία μεταξύ της επιβραδυνόμενης ανάπτυξης και της εξασθένησης των πληθωριστικών φόβων αναμένεται να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα που θα μεταβληθεί μέσα στο χρόνο. Η ανακούφιση από τον πληθωρισμό θα έρθει όχι στις αρχές αλλά αργότερα μέσα στο 2022, ενώ οι καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες θα εμφανιστούν σε σημεία που η αγορά γίνεται υπερβολικά απαισιόδοξη αναφορικά με τη διάρκεια της ανάκαμψης.

Ζωντανεύει η πλευρά της προσφοράς (χρυσή ράβδος): Έχοντας… φάει το περισσότερο από την πίτα (ή το αφήγημα) του μεταβατικού πληθωρισμού το 2021, για την αγορά θα έχει μείνει ένα πολύ μικρό «κομμάτι» το 2022, σημειώνει με νόημα η Goldman. Μέσα στο 2021, η αύξηση της ζήτησης συνέπεσε με τα προβλήματα στην προσφορά, με αποτέλεσμα την άνοδο του πληθωρισμού. Η μερική ανάκαμψη της προσφοράς το 2022 θα συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές σε συγκεκριμένους κλάδους.

Ο οίκος σημειώνει ότι οι αγορές μετοχών και ομολόγων έχουν ενσωματώσει περισσότερο τον «υποκείμενο» πληθωρισμό που εξαιρεί τους τομείς που επηρεάζονται από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Με άλλα λόγια, οι μετοχές και τα μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογα έδειξαν διάθεση να παραβλέψουν την παροδική διόγκωση του πληθωρισμού, όμως ενδέχεται να παραβλέψουν στην πορεία και την παροδική ανακούφιση από τα ίδια προβλήματα. Επίσης, η Goldman επισημαίνει πως όσο θα καλύπτονται κατά τη διάρκεια του 2022 τα κενά παραγωγής που προκάλεσε η πανδημία, τόσο θα μπαίνει σε πιο δυναμική τροχιά ο υποκείμενος δομικός πληθωρισμός.

Οι ελλείψεις στα εμπορεύματα θα συνεχιστούν: Τα εμπορεύματα ήταν από τα πιο κερδισμένα assets των τελευταίων 18 μηνών και η Goldman διατηρεί bullish στάση. Ο οίκος εκτιμά ότι τα μέταλλα χαλκός, αλουμίνιο και νικέλιο, είναι αυτά που εμφανίζουν τις περισσότερες πιθανότητες μεγάλης ανόδου των τιμών καθώς τα αποθέματα συνεχίζουν να μειώνονται την ώρα που οι αγορές αυτές λειτουργούν σε συνθήκες ιδιαίτερα λεπτών ισορροπιών. Στον αντίποδα, τα μικρότερα περιθώρια ανόδου εμφανίζει το σιδηρομετάλλευμα.

Σε κάθε περίπτωση, η ενέργεια είναι αυτή που επηρεάζει περισσότερο τις μακροοικονομικές συνθήκες. Το βασικό σενάριο της Goldman προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν ανοδικά το επόμενο τρίμηνο, αλλά θα ολοκληρώσουν το 2022 κοντά στις τρέχουσες τιμές spot, καθώς θα αυξηθεί η παραγωγή, περιορίζοντας τις ανοδικές πιέσεις από την αυξανόμενη ζήτηση. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν λόγοι που θολώνουν το outlook και μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ μεγαλύτερη άνοδο τις τιμές. Π.χ., ένας κρύος χειμώνας θα δώσει εκ νέου ώθηση στις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ και το κόστος πετρελαϊκών υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθεί το 2022. Τέλος, η επιμονή των τιμών των εμπορευμάτων σε υψηλότερα επίπεδα θα ωφελήσει τα asset που συνδέονται με εμπορεύματα, όπως για παράδειγμα τα νομίσματα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Κατεβάζει ταχύτητα η Κίνα: Η Goldman εκτιμά ότι η Κίνα θα ανεχτεί την επιβράδυνση της ανάπτυξης, καθώς οι προτεραιότητες των πολιτικών της έχουν αλλάξει, υπό την έννοια ότι θέλουν να δουν οφέλη σε άλλα πεδία όπως αυτό της απομόχλευσης. Κίνδυνοι για την Κίνα φυσικά υπάρχουν, όπως η ομαλή προσγείωση της αγοράς ακινήτων με υψηλές αποτιμήσεις και μόχλευση, μία εξίσωση ιδιαίτερα δύσκολη, την ώρα που η τακτική «zero Covid» συνεπάγεται περισσότερα και συχνότερα τοπικά lockdown. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι είναι πιθανή η απότομη προσγείωση συνολικά της κινεζικής οικονομίας. Εν κατακλείδει, ο οίκος σημειώνει ότι για τους διεθνείς επενδυτές, τα κινεζικά κρατικά ομόλογα προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις, διαφοροποίηση και μία ώθηση από την ένταξή τους σε δείκτες, η οποία θα συνεχιστεί.

Οι… συνήθεις ύποπτοι κίνδυνοι: Οι βασικοί κίνδυνοι για τις αγορές το 2022 σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας, την αύξηση των επιτοκίων, την κατάσταση των εμπορευμάτων και τις πολιτικές ανακατατάξεις. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον οικονομικό κύκλο είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με την πανδημία, ενώ σε μακροοικονομικό επίπεδο, έχουμε τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό των ΗΠΑ, την απομόχλευση της Κίνας και τις πληθωριστικές πιέσεις. Η Goldman συμβουλεύει τους επενδυτές να προσέξουν τις εκλογές στη Γαλλία τον Απρίλιο, στη Βραζιλία τον Οκτώβριο και στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Η αντιστάθμιση των εν λόγω κινδύνων είναι πιο περίπλοκη απ’ ότι συνήθως, καθώς υπάρχουν πιθανές προκλήσεις τόσο από αναταράξεις στην ανάπτυξη όσο και από αναταράξεις που σχετίζονται με τον πληθωρισμό και τα εμπορεύματα. Την ίδια ώρα, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τα χαρτοφυλάκια 60-40 είναι ομιχλώδεις σε μία συγκυρία που οι αποτιμήσεις βασικών assets είναι ασυνήθιστα υψηλές. Η Goldman δίνει για το 2022 σύσταση «overweight» για εμπορεύματα και assets που συνδέονται με εμπορεύματα, ως μία ενεργή θέση που προστατεύει από τους παραπάνω κινδύνους.