Στην εκτίμηση ότι το μέγεθος και το είδος των χρεοκοπιών στην Κίνα το τελευταίο διάστημα πιθανώς να δείχνει ότι η θεωρία «too big to fail» μπορεί πλέον να μην έχει εφαρμογή στις τράπεζες της χώρας, προχώρησαν αναλυτές της Goldman Sachs.
Το Bloomberg επικαλούμενο αναλυτές της γνωστής αμερικανικής τράπεζας αναφέρει ότι «ακόμη και αν πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις ή οντότητες σχετιζόμενες με το κράτος, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Κίνα είναι όλο και λιγότεροι διατεθειμένοι να επεκτείνουν τη στήριξη».
Από τα τέλη του 2019 έχει υπάρξει μια αξιοσημείωτη αύξηση στις χρεοκοπίες κινεζικών κρατικών επιχειρήσεων, με ορισμένους από τους δανειολήπτες όπως η China Fortune Land Development να έχουν αποτύχει να αποπληρώσουν ομόλογα στη λήξη τους, σημειώνουν αναλυτές, σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.
Η China Cinda, η China Orient και η China Great Wall Asset Management Co. συνδύασαν υποχρεώσεις 2.9 τρισεκατομμυρίων γιουάν (454 δισεκατομμύρια δολάρια), συμπεριλαμβανομένων 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εκκρεμή ομόλογα δολαρίου, σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις και στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.
Οι επενδυτές επανεξετάζουν την επικρατούσα άποψη ότι οι αρχές θα στηρίξουν τους μεγάλους εκδότες χρέους εν μέσω μιας σειράς αδυναμίας πληρωμών από κρατικές επιχειρήσεις και το κύμα πωλήσεων ομολόγων που εκδόθηκαν από την China Huarong Asset Management Co.
Το εάν θα υπάρξει κυβερνητική στήριξη από το Πεκίνο θα επηρεαστεί από το πόσο άμεση θα είναι η ανάγκη να προληφθούν συστημικές πιέσεις από την υπερέκταση του δανεισμού και τις δυσκολίες εξυπηρέτησής του, σημειώνει η Goldman.
Κυβερνήσεις περιφερειών της Κίνας έχουν προσφέρει βοήθεια ακόμη και ιδιωτικών επιχειρήσεων με προβλήματα εξυπηρέτησης δανεισμού, μεταξύ αυτών του ομίλου China Evergrande.
Οι ανησυχίες για ορισμένα ονόματα του κλάδου των ακινήτων με χρέος υψηλής απόδοσης στην Κίνα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα, καταλήγουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι αναλυτές της Goldman.