Νομοσχέδιο-σκούπα που καλύπτει μία σειρά από θέματα νοσοκομειακής περίθαλψης φέρνει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο υγείας.
Για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ΕΣΥ, επιχειρείται αλλαγή στις επαγγελματικές σχέσεις των γιατρών, επιτρέποντάς τους να ασκούν ιδιωτικό έργο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, οι γιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ μπορούν να ασκούν ιδιωτικό έργο – είτε σε ιατρείο είτε σε κάποιο ιδιωτικό φορέα – εφόσον ασκούν πλήρη καθήκοντα στο νοσοκομείο όπου υπηρετούν και υποστηρίζουν την ολοήμερη λειτουργία του. Με άλλα λόγια θα πρέπει οι γιατροί να κάνουν υποχρεωτικά και απογευματινά ιατρεία στο δημόσιο νοσοκομείο για να μπορούν κάποιες ημέρες την εβδομάδα να ιδιωτεύουν.
Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο προβλέπει σημαντικές αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με στόχο αυτά να γίνουν αυτόνομες οντότητες του ΕΣΥ και σε δεύτερο χρόνο να λειτουργούν στα πρότυπα του εξωτερικού. Έτσι, προβλέπεται να ιδρύονται ΤΕΠ και σε νοσοκομεία κάτω των 300 κλινών, κάτι που σήμερα δεν ισχύει.
Επίσης, προβλέπεται να στελεχώνονται από γιατρούς με εξειδίκευση και πιστοποίηση στην Επείγουσα Ιατρική, η οποία θα αποκτάται ύστερα από συγκεκριμένο χρόνο εργασίας στα ΤΕΠ. Γιατροί που ήδη υπηρετούν στα ΤΕΠ για τουλάχιστον δύο χρόνια θα μπορούν άμεσα να λάβουν αυτή την εξειδίκευση.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο ρυθμίζει μία σειρά από θέματα ιατρικής εκπαίδευσης, εισάγοντας εξάμηνη κλινική άσκηση για τους αποφοίτους των ιατρικών σχολών πριν αυτοί διοριστούν ως αγροτικοί ιατροί στην περιφέρεια. Κατά την άσκηση αυτή, οι γιατροί θα αποκτούν εμπειρία σε βασικές ιατρικές πράξεις σε περιβάλλον παθολογικών και χειρουργικών κλινικών καθώς και σε ΤΕΠ.
Με το ίδιο νομοσχέδιο επιχειρείται αλλαγή στη διαδικασία απόκτησης ιατρικής ειδικότητας, με το υπουργείο Υγείας να θέτει για πρώτη φορά ζήτημα σύνδεσης των ειδικοτήτων με τις πραγματικές ανάγκες του ΕΣΥ.
Υπό το πρίσμα αυτό, οι θέσεις ειδικοτήτων θα καθορίζονται ανάλογα με τις ειδικότητες που χρειάζεται το σύστημα. Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, είναι να μειωθούν οι αναμονές για ειδικότητα και όλοι οι εξειδικευμένοι γιατροί να μπορούν να απορροφηθούν από το δημόσιο σύστημα. Στην πράξη βέβαια, η διαδικασία αυτή θα φέρει αποτελέσματα μέσα στα επόμενα χρόνια και όχι άμεσα αφού για την απόκτηση κάθε ιατρικής ειδικότητας απαιτούνται κάποια χρόνια.
Το νομοσχέδιο αλλάζει επίσης τη διαδικασία των μόνιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, η διαδικασία περνάει στα νοσοκομεία τα οποία θα αναλάβουν τις κρίσεις των γιατρών, μετά τις αρχικές αιτήσεις σε κεντρική πλατφόρμα.
Είναι φανερό ότι το σχέδιο νόμου, το οποίο ήταν υπό επεξεργασία εδώ και πολλούς μήνες στο υπουργείο Υγείας, ταράζει τα νερά στο χώρο του ΕΣΥ, αγγίζοντας θέματα που μέχρι σήμερα θεωρούνταν «καυτά». Αναμένονται οι τοποθετήσεις των επιστημονικών και συνδικαλιστικών ενώσεων και των ιατρικών συλλόγων της χώρας. Το νομοσχέδιο θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση για περίπου δύο εβδομάδες και ως τώρα είναι άγνωστο το πότε θα κατατεθεί στη Βουλή.