Πρέπει να συζητήσουμε για τις τιμές των φαρμάκων
Eurokinissi
Eurokinissi
Ολ. Παπαδημητρίου (ΣΦΕΕ)

Πρέπει να συζητήσουμε για τις τιμές των φαρμάκων

Αναζωπυρώνεται η συζήτηση για τις τιμές των φαρμάκων στην ελληνική αγορά, με αφορμή τις ελλείψεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στα φαρμακεία. Μαζί με τη συζήτηση, εντείνεται και η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα αυτό, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά μέχρι και… παραιτήσεις και με τον υπουργό Υγείας να απαντά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που άλλαξε τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, σε βάρος της ελληνικής αγοράς.

Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας θεωρούν απαραίτητη τη συζήτηση περί τιμών και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, εξηγεί στο Liberal τους λόγους. 

Το υπουργείο Υγείας αποσυνδέει τις τρέχουσες ελλείψεις φαρμάκων από τις τιμές με τις οποίες πωλούνται τα φάρμακα στην Ελλάδα.

Όμως είναι γεγονός ότι έχουμε από τα φθηνότερα φάρμακα της Ευρώπης και είναι επίσης γεγονός ότι οι παράλληλες εξαγωγές «ανθούν», αφού η εισαγωγή και επανεξαγωγή φαρμάκων αφήνει πολύ μεγαλύτερο κέρδος από τη διάθεση όλου του αποθέματος στην ελληνική αγορά… 

Την ίδια στιγμή, λόγω των χαμηλών τιμών, πολλά φάρμακα αποσύρονται εντελώς από τη χώρα και αναζητούνται μέσω άλλων πολύ ακριβότερων οδών ή αντικαθίστανται από άλλα επίσης πολύ ακριβότερα. 

Εδώ και αρκετούς μήνες προειδοποιούσε ο ΣΦΕΕ για τη διαφαινόμενη έλλειψη φαρμάκων, εξαιτίας της παγκόσμιας «στενότητας» σε πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας και της ταυτόχρονης αυξημένης ζήτησης. 

Μάλιστα, ο Σύνδεσμος είχε απευθυνθεί εγγράφως στους αρμοδίους επισημαίνοντας την ανάγκη έγκαιρης λήψης μέτρων. 

Διαχρονικά, δε, ο ΣΦΕΕ αναδεικνύει το ζήτημα των χαμηλών τιμών που ισχύουν για τα φάρμακα στην Ελλάδα. Οι χαμηλές τιμές πώλησης οδηγούν σε μειωμένες εισαγωγές και αυξημένες παράλληλες εξαγωγές (επανεξαγωγή εισαχθέντων στη χώρα φαρμάκων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όχι από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, αλλά από κύκλους της αλυσίδας εμπορίας φαρμάκου λόγω διαφοράς τιμής). Έτσι, προκαλούνται και ελλείψεις από τα ελληνικά φαρμακεία. Γι’ αυτό πάντα το πρώτο μέτρο που λαμβάνεται για την αντιμετώπιση των ελλείψεων είναι η (προσωρινή) απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών. 

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, αυτή τη στιγμή, πάνω από 1300 φάρμακα βρίσκονται - σε ασυμφωνία με την ισχύουσα νομοθεσία - κάτω από την χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να είναι προβληματική η διάθεση τους και εάν αποσυρθούν, θα αντικατασταθούν με άλλα πολύ πιο ακριβά… 

«Είναι ανάγκη να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης οι αναπροσαρμογές τιμών σε ορισμένα και όχι συλλήβδην σε όλα τα φάρμακα και η υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων ώστε να βελτιωθεί η θέση της Ελλάδας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε ότι φάρμακα που έχουν πάψει να κυκλοφορούν στη χώρα λόγω πολύ χαμηλών τιμών που τα καθιστούσαν ασύμφορα, αναγκάζεται να τα εισάγει το ΙΦΕΤ με πολλαπλάσιο κόστος. Την ίδια ώρα, πρέπει να τονίσουμε ότι τα προβλήματα διαθεσιμότητας φαρμάκων που έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας είναι πολύ μικρότερης κλίμακας από ότι σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Ο ΣΦΕΕ και οι εταιρείες μέλη του – Διεθνείς και Ελληνικές – καταβάλουν συνεχείς προσπάθειες, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις απαραίτητες θεραπείες, καθώς η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου. 

Και προσθέτει: «Η Ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία αναγνωρίζει πόσο σημαντικό είναι να επιστρέψει στο ευρωπαϊκό έδαφος η παραγωγή φαρμάκων και πρώτων υλών, ώστε να περιοριστεί η εξάρτηση από άλλες αγορές όπως η Ασία. Ήδη λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται βέβαια χρόνος και επενδύσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για να αποδώσει αυτή η στρατηγική».

Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει – σε απάντηση και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης – ότι δεν συζητά οριζόντιες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τον περασμένο μήνα υπήρξε μείωση στις τιμές κάποιων φαρμάκων ενώ το 2022 εισπράχθηκαν εκπτώσεις 450 εκατομμυρίων από τη φαρμακοβιομηχανία. 

Συζητά, ωστόσο, αναπροσαρμογή τιμών για πολύ φθηνά φάρμακα τα οποία κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ελληνικής αγοράς. Οι όποιες αυξήσεις αποφασιστούν θα είναι μικρές και δεν θα οδηγούν σε επιβάρυνση των ασθενών, αφού κατά κανόνα τα υπό συζήτηση φάρμακα χορηγούνται χωρίς συμμετοχή.