ΠΟΥ: Υπό εξέταση η ένταξη φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας στη λίστα βασικών φαρμάκων

ΠΟΥ: Υπό εξέταση η ένταξη φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας στη λίστα βασικών φαρμάκων

Εξετάζεται για πρώτη φορά η ένταξη φαρμάκων που καταπολεμούν την παχυσαρκία  στον «κατάλογο βασικών φαρμάκων» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος χρησιμοποιείται για να καθοδηγεί τις κυβερνητικές αποφάσεις αγοράς σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, δήλωσαν στελέχη  του ΟΗΕ στο Reuters.

Μια ομάδα συμβούλων του ΠΟΥ θα εξετάσει τα νέα αιτήματα για φάρμακα που θα συμπεριληφθούν τον επόμενο μήνα, ενώ ο ενημερωμένος κατάλογος βασικών φαρμάκων αναμένεται να εκδοθεί τον Σεπτέμβριο.

Το αίτημα να εξεταστούν τα φάρμακα παχυσαρκίας υποβλήθηκε από τρεις γιατρούς και έναν ερευνητή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καλύπτει το δραστικό συστατικό λιραγλουτίδη στο φάρμακο παχυσαρκίας Saxenda της Novo Nordisk, το οποίο θα βγει σύντομα από την πατέντα, επιτρέποντας φθηνότερες γενόσημες εκδόσεις.

Η επιτροπή θα μπορούσε να απορρίψει το αίτημα ή να περιμένει περισσότερα στοιχεία. Μια απόφαση του ΠΟΥ να συμπεριλάβει το Saxenda και ενδεχόμενα γενόσημα στον κατάλογο για τους ενήλικες θα σηματοδοτούσε μια νέα προσέγγιση της παγκόσμιας παχυσαρκίας από τον οργανισμό υγείας.

Θα μπορούσε επίσης να ανοίξει το δρόμο για μια νεότερη, πιο ισχυρή θεραπεία από τη Novo Nordisk που ονομάζεται Wegovy και η οποία θα συνιστάται στο μέλλον για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας προειδοποιούν κατά της πολύ ευρείας εισαγωγής τέτοιων φαρμάκων ως λύση σε μια πολύπλοκη κατάσταση που δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως.

"Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα έργο σε εξέλιξη", δήλωσε ο Φραντσέσκο Μπράνκα, διευθυντής διατροφής του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, αναφερόμενος στη χρήση φαρμάκων ως θεραπείες για την παχυσαρκία.

Είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα σχετικά με το κόστος της λιραγλουτίδης, καθώς και το γεγονός ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να καταστήσει απίθανη τη συμπερίληψη στον κατάλογο, αλλά εναπόκειται στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων να εξετάσει τα στοιχεία και να αποφασίσει.

"Ταυτόχρονα, ο ΠΟΥ εξετάζει τη χρήση φαρμάκων για τη μείωση του βάρους ... στο πλαίσιο μιας συστηματικής ανασκόπησης για τις κατευθυντήριες γραμμές για τα παιδιά και τους εφήβους", δήλωσε.

Πάνω από 650 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως είναι παχύσαρκοι, υπερτριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με το 1975, και περίπου άλλα 1,3 δισεκατομμύρια είναι υπέρβαροι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η πλειονότητα των παχύσαρκων και υπέρβαρων ανθρώπων - το 70% - ζει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.