ΠΟΥ: Σύσταση στην Κίνα για παρακολούθηση της υπερέχουσας θνησιμότητας
Shutterstock
Shutterstock

ΠΟΥ: Σύσταση στην Κίνα για παρακολούθηση της υπερέχουσας θνησιμότητας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε τη Δευτέρα ότι συνέστησε στην Κίνα να παρακολουθεί την υπερέχουσα θνησιμότητα από τον COVID-19 για να αποκτήσει μια πληρέστερη εικόνα των επιπτώσεων της αύξησης των κρουσμάτων εκεί.

Η Κίνα δήλωσε το Σάββατο ότι σχεδόν 60.000 άνθρωποι με κορονοϊό πέθαναν στο νοσοκομείο από τότε που εγκατέλειψε την πολιτική «zero Covid» τον περασμένο μήνα, ένα μεγάλο άλμα σε σχέση με τα στοιχεία που ανέφερε πριν αντιμετωπίσει διεθνή κριτική για τα δεδομένα που παρείχε.

«Ο ΠΟΥ συνιστά την παρακολούθηση της υπερέχουσας θνησιμότητας, η οποία μας παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση των επιπτώσεων του COVID-19», ανέφερε ο Οργανισμός του ΟΗΕ στο Reuters σε δήλωση όταν ρωτήθηκε για την Κίνα.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους έξαρσης όταν το σύστημα υγείας είναι σοβαρά πιεσμένο», σημείωσε ο Οργανισμός.

Ο ΠΟΥ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει νέο προγραμματισμένο ραντεβού με Κινέζους αξιωματούχους αφού ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tέντρος Γκεμπρεγιεσούς μίλησε με τον διευθυντή της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, το Σαββατοκύριακο, αλλά ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Κίνα για να παρέχει συμβουλές και υποστήριξη .

Αφού επέκρινε το Πεκίνο ότι δεν είναι ειλικρινής σχετικά με την κλίμακα της επιδημίας, ο ΠΟΥ είπε το Σάββατο ότι οι κινεζικές αρχές είχαν παράσχει πληροφορίες για θανάτους στα νοσοκομεία και περίθαλψη εξωτερικών ασθενών που επέτρεψαν την καλύτερη κατανόηση της κατάστασης.

Ο Λόρενς Γκόστιν, καθηγητής στο Georgetown Law στην Ουάσιγκτον, ο οποίος παρακολουθεί στενά τον ΠΟΥ, είπε ότι η απόφαση της Κίνας να αποκαλύψει περισσότερα δεδομένα οφείλεται στην «προτροπή του ΠΟΥ».

«Το να λαμβάνουμε πιο ακριβείς αριθμούς νεκρών είναι αναζωογονητικό, αλλά θα ήταν ακόμη πιο σημαντικό να λάβουμε πλήρη GSD (στοιχεία γενετικής ακολουθίας) του ιού στην Κίνα. Αυτή είναι η πραγματικά μεγάλη παγκόσμια ανησυχία», κατέληξε.