ΠΟΥ: Μέσα στο 2023 η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την Covid

ΠΟΥ: Μέσα στο 2023 η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την Covid

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι αναμένει ότι ο οργανισμός θα άρει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης του COVID-19 κάποια στιγμή φέτος, χωρίς να δώσει πιο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ εξακολουθεί να θεωρεί το COVID-19 ως έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος, περισσότερα από τρία χρόνια μετά την αρχική του αξιολόγηση.

«Νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να το άρουμε φέτος", δήλωσε ο δρ.Τέντρος Αντχανομ Γκεμπρεγιέσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την κατάσταση της πανδημίας πρόκειται να συνεδριάσει το Μάιο.

Η Κίνα έχει τις πληροφορίες για την προέλευση της Covid 

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πίεσε και πάλι  την Κίνα να μοιραστεί τις πληροφορίες της σχετικά με την προέλευση του COVID-19, λέγοντας ότι μέχρι να συμβεί αυτό όλες οι υποθέσεις παραμένουν στο τραπέζι, περισσότερα από τρία χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του ιού.

«Χωρίς πλήρη πρόσβαση στις πληροφορίες που έχει η Κίνα, δεν μπορείτε να πείτε αυτό ή εκείνο", δήλωσε ο Γκεμπρεγιέσους απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προέλευση του ιού.

"Όλες οι υποθέσεις είναι στο τραπέζι. Αυτή είναι η θέση του ΠΟΥ και γι' αυτό ζητάμε από την Κίνα να είναι συνεργάσιμη σε αυτό το θέμα".

"Αν το κάνουν αυτό, τότε θα μάθουμε τι συνέβη ή πώς ξεκίνησε", πρόσθεσε.

Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, με πολλούς να υποπτεύονται ότι εμπλέκεται μια αγορά ζωντανών ζώων, πριν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και σκοτώσει σχεδόν 7 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι σήμερα.

Δεδομένα από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας του COVID, που ανέβηκαν για λίγο σε μια βάση δεδομένων από Κινέζους επιστήμονες, δίνουν πληροφορίες για την προέλευσή του, υποδηλώνοντας μεταξύ άλλων έναν ρόλο των σκύλων ρακούν στο να φτάσει ο κορονοϊός στον άνθρωπο, δήλωσαν διεθνείς ερευνητές.

Η δρ. Μαρία Βαν Κερκχόβε του ΠΟΥ, τεχνική επικεφαλής για τον COVID-19, δήλωσε ότι οι τελευταίες κινεζικές πληροφορίες προσφέρουν κάποιες "ενδείξεις" για την προέλευση αλλά όχι απαντήσεις. Η ίδια δήλωσε ότι ο ΠΟΥ συνεργάζεται τώρα με τους επιστήμονες για να μάθει περισσότερα για τα πρώτα κρούσματα από το 2019, όπως το πού βρίσκονται οι μολυσμένοι.

Πρόσθεσε ότι ο ΠΟΥ εξακολουθεί να μην γνωρίζει αν κάποιες από τις απαιτούμενες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί στην Κίνα.

Ο ΠΟΥ ζήτησε επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες τα πρωτότυπα δεδομένα που στήριζαν μια πρόσφατη μελέτη του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία μια διαρροή σε εργαστήριο στην Κίνα είχε πιθανώς προκαλέσει την πανδημία COVID-19, πρόσθεσε η ίδια.