Νέα εποχή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα μπορούσε να φέρει ο επαναπατρισμός νοσηλευτών και γιατρών από το εξωτερικό. Με την εμπειρία τους σε συστήματα υγείας των χωρών της Ευρώπης και της Αμερικής, Έλληνες γιατροί και νοσηλευτές θα πρέπει ν΄ αποτελέσουν «στόχο» της ερχόμενης, στο επόμενο διάστημα, κυβέρνησης της χώρας.
Με την πολύτιμη εμπειρία που έχουν συγκεντρώσει από το διάστημα της πανδημίας αλλά και η λαχτάρα τους για την πολυπόθητη επιστροφή στην πατρίδα, το μόνο που λείπει είναι τα κίνητρα που θα δώσει η κυβέρνηση.
Κίνητρα εργασιακά, οικονομικά, μοριοδοτικά, ακόμα και φορολογικά και δυνατότητα διαμονής σε νησιωτικές και ηπειρωτικά δυσπρόσιτες περιοχές.
Για να γίνει όμως αυτό πρέπει πρώτα ν΄ «ανοίξουν» θέσεις εργασίας στα νοσοκομεία, κέντρα υγείας ακόμα και κοινοτικά ιατρεία σε όλη τη χώρα. Το πρόβλημα με την υποστελέχωση των δομών υγείας είναι «αγκάθι» στη λειτουργία τους έτσι κι αλλιώς.
Η ανάγκη για εκπαιδευμένα υγειονομικά στελέχη σε άλλα συστήματα υγείας είναι μεγάλη. Γιατροί και νοσηλευτές, που εργάζονται με άλλη νοοτροπία και σε άλλες συνθήκες θα πρέπει όμως να βρουν τη χώρα μας ως πόλο επαγγελματικής ευκαιρίας και εξέλιξης. Και όχι, το υπέροχο κλίμα και τα γαλαζοπράσινα νερά των θαλασσών μας δεν φτάνουν.
Οι ελκυστικές αμοιβές είναι ένας παράγοντας προσέλκυσης επαγγελματιών υγείας καλύπτοντας πέρα από το βιοποριστικό επίπεδο. Κι ενώ υπήρξε αύξηση 10% στις αμοιβές των γιατρών όλων των ειδικοτήτων και δόθηκαν ειδικά επιδόματα σε συγκεκριμένες ειδικότητες όπως οι γιατροί ΜΕΘ, γιατροί νησιωτικών περιοχών κλπ. η προοπτική περαιτέρω αύξησης από κάθε τμήμα του τομέα υγείας στις αποδοχές των γιατρών αλλά και των νοσηλευτών δίνουν μια ακτίνα θετικής προοπτικής.
Πόσο μάλλον για την προσέλκυση Ελλήνων επαγγελματιών υγείας από το εξωτερικό που μπορούν να προσφέρουν εξειδίκευση ειδικοτήτων όπως είναι οι ογκολογικοί νοσηλευτές, νοσηλευτές ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ ειδικότητες που έχουν αναφερθεί σαν ανάγκη από το ίδιο το σύστημα υγείας.
Όμως και οι σύγχρονες κτιριακές δομές και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας παίζουν το ρόλο τους σε μια τέτοια απόφαση, αυτή του επαναπατρισμού. Η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της χώρας είναι αναγκαία τόσο γι΄ αυτούς που εργάζονται σ΄ αυτά όσο και στους λήπτες υπηρεσιών υγείας.
Ποιος δεν θέλει να μεταβεί σε δημόσιες υγειονομικές δομές με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και νοσηλείας; Ο προγραμματισμός για την ανακαίνιση 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας είναι άμεσης ανάγκης προς πραγματοποίηση. Κι όλα αυτά με την οικονομική στήριξη τόσο του ταμείου Ανάκαμψης όσο και Ιδιωτικών Φορέων και Ιδρυμάτων. Κι αυτό θα γίνει άμεσα αποδεκτό αν φανεί ότι θα πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και ότι κατατεθεί συγκεκριμένο πλάνο.
Κλειδί για τη λύση στο πρόβλημα του επαναπατρισμού επαγγελματιών υγείας είναι και η καλή συνεργασία των φορέων της πολιτείας μεταξύ τους όπως το υπουργείο Υγείας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στην αντιμετώπιση του θέματος της διαμονής ειδικά, στις νησιωτικές ή ορεινές περιοχές, περιοχές απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα, των γιατρών και νοσηλευτών που πρέπει να στελεχώνουν τις δομές υγείας, απαιτείται η συνεργασία όλων όσων μπορούν να συνεισφέρουν στη λύση αυτού του προβλήματος.
Οι επαγγελματίες υγείας που έφυγαν στο εξωτερικό, για να επιστρέψουν πίσω θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα προοπτικής καριέρας. Μιας καριέρας με αξιοπρέπεια, δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης αλλά και αξιολόγησης, την δυνατότητα οικονομικής ανεξαρτησίας και προοπτικές συνεχούς εκπαίδευσης και προσωπικής ανόδου. Μόνο ένα σύστημα υγείας με όραμα και συγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να το πραγματοποιήσει. Ένα σύστημα που θα συνεχίσει να φέρνει την επανάσταση στο ΕΣΥ.