Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ καθημερινά συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις εάν έχετε σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την Ιαπωνία.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης και θανάτου, αλλά αυτές οι μελέτες δεν έκαναν διαφοροποίηση μεταξύ των ατόμων με διαφορετικά επίπεδα υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Masayuki Teramoto, MD, MPH, του Πανεπιστημίου του Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.
Συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης
Τα συμπτώματα της υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση) είναι συνήθως σιωπηλά.
«Οι επιβλαβείς επιδράσεις της καφεΐνης μπορεί να υπερτερούν των προστατευτικών της επιδράσεων σε άτομα με σοβαρή υπέρταση και να αυξήσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας», λέει ο Teramoto.
Η μελέτη εξέτασε επίσης την κατανάλωση πράσινου τσαγιού και δεν βρήκε καμία σχέση με τον θάνατο από καρδιακές παθήσεις σε οποιοδήποτε επίπεδο αρτηριακής πίεσης.
Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 21 Δεκεμβρίου στο Journal of the American Heart Association, οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης συν την κατανάλωση καφέ και πράσινου τσαγιού 18.609 Ιαπώνων ηλικίας 40 έως 75 ετών. Το 65% ήταν γυναίκες.
Η αρτηριακή πίεση ταξινομήθηκε ως:
- Βέλτιστο και κανονικό (λιγότερο από 130/85)
- Υψηλό φυσιολογικό (130-139/85-89)
- Υπέρταση 1ου βαθμού (140-159/90-99)
- Βαθμός 2 (160-179/100-109)
- Βαθμός 3 (υψηλότερος από 180/110)
- Οι βαθμοί 2 και 3 θεωρήθηκαν «σοβαρή» υψηλή αρτηριακή πίεση.
Η κατανάλωση καφέ κατηγοριοποιήθηκε ως περιστασιακή ή καθόλου, λιγότερο από ένα φλιτζάνι, ένα φλιτζάνι και δύο ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα. Για την κατανάλωση πράσινου τσαγιού, οι κατηγορίες ήταν περιστασιακά ή καμία, λιγότερο από ένα φλιτζάνι, ένα ή δύο φλιτζάνια, τρία ή τέσσερα φλιτζάνια, πέντε ή έξι φλιτζάνια και επτά ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα.
Συνολικά 842 θάνατοι από καρδιακές παθήσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης σε περίπου 19 χρόνια. Η κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με αυξημένο καρδιακό κίνδυνο μόνο μεταξύ εκείνων που ξεκίνησαν τη μελέτη με σοβαρή υπέρταση (βαθμός 2 ή 3). Σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καφέ, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακή νόσο διπλασιάστηκε με δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα.
Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις σε οποιοδήποτε επίπεδο αρτηριακής πίεσης. Μάλλον, η συχνή κατανάλωση συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης μεταξύ των ατόμων με σοβαρή υπέρταση.
Απαιτείται περισσότερη έρευνα σε διαφορετικούς πληθυσμούς για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της μελέτης, λέει ο Teramoto.
Αποφύγετε τα πρόσθετα
Η μελέτη είναι μοναδική στο ότι εξετάζει ξεχωριστά τον κίνδυνο που σχετίζεται με την πρόσληψη καφέ και τσαγιού σε διαφορετικά εύρη αρτηριακής πίεσης, λέει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διατροφής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας Christopher Gardner, PhD. Αλλά οι πολλές κατηγορίες της μελέτης για την αρτηριακή πίεση και την κατανάλωση καφέ και τσαγιού προορίζονται για πολύ μικρές υποομάδες για ανάλυση. Για παράδειγμα, μόνο 19 (2%) από τους 842 θανάτους ήταν στην ομάδα της σοβαρής υπέρτασης.
Η αλήθεια για τον καφέ
Ας πάμε στα γεγονότα: Είναι ο καφές καλός ή κακός για εσάς;
Οι μικρές υποομάδες περιόρισαν επίσης την ικανότητα των ερευνητών να υπολογίζουν με ακρίβεια τα οφέλη του καφέ ή του πράσινου τσαγιού σε οποιοδήποτε επίπεδο αρτηριακής πίεσης.
Επιπλέον, ο Gardner σημειώνει ότι οι ερευνητές δεν εξέτασαν τι βάζουν οι άνθρωποι στον καφέ και το τσάι τους.
«Ο μαύρος καφές και ένας «μόκα-φράπου-καπουτσίνο» μπορεί να χαρακτηριστούν και τα δύο ως «καφές», αλλά ο τελευταίος είναι ένα όχημα διανομής με ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά».
Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμη και αν δεν έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή αν έχουν ήπια υπέρταση, δεν πρέπει να αισθάνονται ελεύθεροι να αυξήσουν την κατανάλωση ροφημάτων που μοιάζουν με καφέ και τσάι, τα οποία θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή λόγω των πρόσθετων. λέει ο Γκάρντνερ.
Στην περίπτωση της σοβαρής υψηλής αρτηριακής πίεσης, ας υπάρχει περιορισμός στην κατανάλωση καφέ σε λιγότερο από δύο φλιτζάνια την ημέρα μέχρι να υπάρξουν περισσότερα ερευνητικά αποτελέσματα, συμβουλεύει ο Gardner.