Οι πολυβιταμίνες βελτιώνουν τη μνήμη στους ενήλικες
Shutterstock
Shutterstock

Οι πολυβιταμίνες βελτιώνουν τη μνήμη στους ενήλικες

Σε μελέτη που ηλικιωμένοι έπαιρναν καθημερινά πολυβιταμίνες για ένα χρόνο φάνηκε να αποτρέπεται το ισοδύναμο τριών ετών πνευματικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία.

Οι άνθρωποι συνέχισαν να παίρνουν πολυβιταμίνη για συνολικά τρία χρόνια και διατήρησαν αυτά τα οφέλη. Οι άνθρωποι που είχαν καρδιακά προβλήματα είχαν ακόμη μεγαλύτερο όφελος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο The American Journal of Clinical Nutrition και περιελάμβανε 3.562 ενήλικες άνω των 60 ετών, στους οποίους ανατέθηκε τυχαία να λαμβάνουν καθημερινά πολυβιταμίνη ή να λαμβάνουν εικονικό φάρμακο.

Οι άνθρωποι έκαναν online τεστ εγκεφαλικής λειτουργίας ετησίως για να αξιολογήσουν την επίδραση των βιταμινών, συμπεριλαμβανομένου του τεστ ModRey, το οποίο ζητά από τους ανθρώπους να ανακαλέσουν λέξεις. «Τα καθημερινά συμπληρώματα πολυβιταμινών, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, βελτιώνουν τη μνήμη», κατέληξαν οι συγγραφείς. «Τα συμπληρώματα πολυβιταμινών υπόσχονται μια ασφαλή και προσιτή προσέγγιση για τη διατήρηση της γνωστικής υγείας σε μεγαλύτερη ηλικία».

Βοηθούν οι βιταμίνες;

Υπάρχει πολλή κουβέντα για τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Τι λέει η έρευνα για αυτό και άλλα συμπληρώματα;

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης εάν η λήψη μιας πολυβιταμίνης επηρέασε αυτό που ονομάζεται «επεισοδιακή μνήμη», που σημαίνει ότι ένα άτομο μπορεί να ανακαλέσει προηγούμενες εμπειρίες. Δεν υπήρχε διαφορά στην επεισοδιακή μνήμη των ανθρώπων με βάση το αν έπαιρναν ή όχι πολυβιταμίνες.

«Υπάρχουν στοιχεία ότι τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα μικροθρεπτικών συστατικών που μπορεί να διορθώσουν οι πολυβιταμίνες, αλλά δεν ξέρουμε πραγματικά αυτή τη στιγμή γιατί το αποτέλεσμα είναι ισχυρότερο σε αυτήν την ομάδα», ανέφερε σε δήλωση ο ερευνητής Adam M. Brickman, PhD, καθηγητής νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia Vagelos College of Physicians and Surgeons.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συνιστούν να λαμβάνονται βιταμίνες και μέταλλα κυρίως μέσω της υγιεινής διατροφής και όχι με τη λήψη βιταμινών ή συμπληρωμάτων. Ωστόσο, περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ δεν λαμβάνει τις συνιστώμενες ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών μόνο από τα τρόφιμα, ανέφερε το Associated Press. Εξακολουθούν να έχουν τις ίδιες ή και αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, σε σύγκριση με τους νεότερους, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό Γραφείο Πρόληψης Νοσημάτων και Προαγωγής Υγείας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μετράνε κάθε μπουκιά.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι ο γερασμένος εγκέφαλος μπορεί να είναι πιο ευαίσθητος στη διατροφή από ό,τι πιστεύαμε, αν και μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικό να ανακαλύψουμε ποια συγκεκριμένη θρεπτική ουσία βοηθά στην επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία», δήλωσε ο Lok-Kin Yeung, PhD, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Taub της Κολούμπια για την Έρευνα για τη Νόσο του Αλτσχάιμερ και τη Γήρανση του Εγκεφάλου.