Οι άνθρωποι είναι διστακτικοί στο να κάνουν προληπτικούς ελέγχους και να προσέχουν το καλοκαίρι
Shutterstock
Shutterstock

Οι άνθρωποι είναι διστακτικοί στο να κάνουν προληπτικούς ελέγχους και να προσέχουν το καλοκαίρι

Καλοκαίρι. Αν και βροχερό προς το παρόν οι επισημάνεις σχετικά με τον ήλιο και τη θάλασσα και τις επιπτώσεις τους είναι ποικίλες και διαφέρουν ανάλογα με την πάθηση. 

Καρκίνος του δέρματος

Οι περισσότεροι ενήλικες δεν έχουν υποβληθεί σε έλεγχο του δέρματός τους για τουλάχιστον ένα χρόνο, παρόλο που ο καρκίνος του δέρματος είναι η πιο κοινή διάγνωση καρκίνου και η ευκολότερη πρόληψη, λέει το Prevent Cancer Foundation.

Μια νέα έρευνα από τον οργανισμό αναφέρει ότι 7 στους 10 Αμερικανούς άνω των 21 ετών δεν έχουν υποβληθεί σε έλεγχο του δέρματός τους για τουλάχιστον ένα χρόνο – και σχεδόν 1 στους 4 δεν έχει ελεγχθεί ποτέ.

«Αυτή είναι μια ευκαιρία για εμάς να επισημάνουμε τα πράγματα νωρίς και ξέρουμε ότι το μελάνωμα όταν εμφανιστεί αργότερα μπορεί να είναι θανατηφόρο», είπε η Janie Leonhart, MD, δερματολόγος στο Σιάτλ.

Οι γιατροί λένε ότι οι άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιούν τα AΠΧΔE για να ελέγξουν το δέρμα τους για ύποπτες κρεατοελιές, αναζητώντας:

Ασυμμετρία

Παρατυπία στα όρια της κρεατοελιάς

Χρώμα που δεν είναι ομοιόμορφο

Διάμετρος μεγαλύτερη από 6 χιλιοστά

Εξέλιξη, μέγεθος, σχήμα ή χρώμα

«Πραγματικά σημαντικό είναι αυτό το Ε», είπε η Leonhart. «Ε είναι η εξέλιξη, κάτι που εμφανίζεται και δεν ανήκει κάπου ή ένα σημείο που γνωρίζετε επειδή παρακολουθούσατε ότι ήταν εκεί αλλά αλλάζει ή εξελίσσεται.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός από όλους τους ανθρώπινους καρκίνους. Το 2022, περίπου 100.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ αναμενόταν να διαγνωστούν με κάποιο είδος της νόσου. Περίπου 7.650 αναμένεται να πεθάνουν.

Οι περισσότεροι ενήλικες Αμερικανοί είναι επίσης πίσω σε προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου, ανέφερε το ίδρυμα σε δελτίο τύπου. «Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο (39%), ότι δεν έχουν συμπτώματα (37%) και αδυναμία να ανταπεξέλθουν στο κόστος (31%) ως κύριους λόγους για να μην είναι ενημερωμένοι».

Ψωρίαση

Μία από τις ασθένειες που ο ήλιος δρα ευεργετικά είναι η ψωρίαση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου επιβραδύνουν τη διαδικασία της ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας. Κάποιες όμως μορφές ψωρίασης, όπως η φλυκταινώδης ή η ερυθροδερμική μπορούν να επιδεινωθούν.

Λεύκη

Μία άλλη ασθένεια που μπορεί να επιδεινωθεί το καλοκαίρι είναι η λεύκη, μία αυτοάνοση δερματοπάθεια, όπου ο ίδιος ο οργανισμός καταστρέφει τα μελανοκύτταρα και έτσι δεν παράγεται μελανίνη σε ορισμένα σημεία του σώματος με αποτέλεσμα το δέρμα ν΄ ασπρίζει. Αν και η ελεγχόμενη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αποτελεί την κυριότερη θεραπευτική προσέγγιση για τη λεύκη, ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα μπορεί να την επιδεινώσει.

Θα πρέπει να προστατεύονται οι περιοχές που έχουν υποστεί λεύκη με ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Αλλεργία

Σε ορισμένους ανθρώπους ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει αλλεργία συνήθως λίγες ώρες μετά την έκθεση σε αυτόν. Τα συμπτώματά της αλλεργίας είναι ερυθρότητα, πρήξιμο και φυσαλίδες στα σημεία του δέρματος που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, κατά κανόνα στο ντεκολτέ, τους ώμους, τα μπράτσα, το λαιμό και σπάνια στο πρόσωπο.

Μυκητιάσεις

Οι  μυκητιάσεις αφορούν άνδρες και γυναίκες και ευνοούνται σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και υγρασίας. Στους άνδρες εμφανίζονται ως βαλανίτιδες και στις γυναίκες ως κολπίτιδες. Βασικές αιτίες για την εμφάνισή τους είναι τα βρεγμένα μαγιό και η υγρασία που αυτά δημιουργούν στην ουρογεννητική περιοχή. 

Επίσης, στην ουρογεννητική περιοχή μπορεί να εμφανιστούν σεξουαλικά μεταδιδόμενοι μικροοργανισμοί. Κύρια συμπτώματα είναι η ερυθρότητα, ο κνησμός και η έκκριση δύσοσμων υγρών στις κολπίτιδες και ο ερεθισμός, το οίδημα και ο πόνος στη βάλανο στις βαλανίτιδες, 

Η αντιμετώπισή τους γίνεται με ειδικές αλοιφές, κολπικά υπόθετα για τις γυναίκες ή από στόματος φαρμακευτική αγωγή για άντρες και γυναίκες, ανάλογα με την περίπτωση. Εάν υπάρχει υποψία για παθήσεις του ουρογεννητικού συστήματος η επίσκεψη στο γυναικολόγο  είναι απαραίτητη.

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση που μπορεί να προκληθεί το καλοκαίρι από τις υψηλές θερμοκρασίες οδηγεί πολλές φορές στη λιθίαση, η οποία είναι η σοβαρότερη ουρολογική πάθηση του καλοκαιριού. Η διαδικασία γίνεται ως εξής: ο οργανισμός στην προσπάθειά του να προστατευτεί αφυδατώνεται, περιορίζει την ποσότητα των ούρων που παράγει, ώστε να χάσει τα λιγότερα δυνατά υγρά. Αυτό έχει ως συνέπεια τη δημιουργία λίθου (πέτρας) ή λίθων (πετρών) στο ουροποιητικό σύστημα, από τους νεφρούς και τους ουρητήρες μέχρι την ουροδόχο κύστη. 

Η πιο σοβαρή πάθηση είναι η νεφρολιθίαση, που συνοδεύεται από έντονο πόνο, και πιθανόν αιματουρία. Μάλιστα, το καλοκαίρι μια συχνή κατάσταση είναι η μετακίνηση μικρών λίθων από τους νεφρούς προς τους ουρητήρες με συνέπεια τον γνωστό κολικό του νεφρού, έναν οξύ νεφρικό πόνο, που συνήθως οδηγεί στα επείγοντα των νοσοκομείων.

Εκτός από τις δερματολογικές, τις ουρογεννητικές υπάρχουν και οι γαστρεντερικές διαταραχές που προκαλούνται το καλοκαίρι:

Γαστρεντερίτιδες

Οι γαστρεντερίτιδες προκαλούνται από διάφορους μικροοργανισμούς, κυρίως βακτήρια, με τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς (ηλικιωμένοι, παιδιά, ανοσοκατεσταλμένα άτομα, έγκυες κλπ) να διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης στην θάλασσα. Πολλές φορές η λοίμωξη μπορεί να γίνει μέσω της επαφής με το μολυσμένο νερό, εάν υπάρχει κάποια πληγή, ακόμα και επιφανειακή. 

Οφθαλμολογικές παθήσεις

Ο ήλιος, η θάλασσα ή η πισίνα είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του καλοκαιριού. Τι κάνουν όμως αυτοί οι παράγοντες για τα μάτια; 

Η διαφορά ανάμεσα σε οφθαλμικές παθήσεις και δερματικές, είναι ότι στην περίπτωση των δερματικών παθήσεων, οι επιπτώσεις είναι πιο άμεσες και εμφανείς σε σχέση με τις οφθαλμολογικές, οι οποίες παίρνουν πολύ περισσότερο χρόνο να γίνουν αντιληπτές αλλά είναι εξίσου σοβαρές.

Τα γυαλιά ηλίου είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος απέναντι στον ήλιο. Η χρησιμοποίηση γυαλιών ηλίου με την ένδειξη UV 400 protection και ιδανικά με σκούρους φακούς, είναι απαραίτητη. Η προμήθεια τους πρέπει να γίνεται  πάντα από επίσημα οπτικά καταστήματα.

Γυαλιά όμως πρέπει να φοριούνται και μέσα στις πισίνες όπου πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος μόλυνσης από το νερό της.

Καθόλου ασφαλές δεν είναι επίσης το να φοριούνται φακοί επαφής μέσα στη θάλασσα, αφού το θαλασσινό νερό σκληραίνει τους φακούς και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

Σε περίπτωση ατυχήματος ή ενόχλησης η άμεση επικοινωνία με τον γιατρό είναι επιβεβλημένη.