Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να κατατάξει το τεχνητό γλυκαντικό ασπαρτάμη ως πιθανό καρκινογόνο, που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
Η κίνηση, που αναφέρθηκε από πολλές πηγές μέσων ενημέρωσης, αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στις 14 Ιουλίου που ονομάζεται Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο. Το Reuters επικαλέστηκε δύο ανώνυμες πηγές «με γνώση της διαδικασίας», σημειώνοντας ότι η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα γλυκαντικά στον κόσμο.
Η ασπαρτάμη είναι 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον FDA το 1974 για χρήση ως επιτραπέζια γλυκαντική ουσία και σε τσίχλες, κρύα δημητριακά πρωινού και προϊόντα όπως στιγμιαίος καφές, ζελατίνες, πουτίγκες και γέμιση και γαλακτοκομικά προϊόντα. Έως και το 95% των ανθρακούχων αναψυκτικών που έχουν γλυκαντική ουσία χρησιμοποιούν ασπαρτάμη και η ουσία προστίθεται συχνά από τους καταναλωτές στα ποτά.
Ο ΠΟΥ απαριθμεί επί του παρόντος 126 παράγοντες που είναι γνωστοί ως καρκινογόνοι για τον άνθρωπο, που κυμαίνονται από το αλκοόλ και τον καπνό μέχρι την εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση. Αναφέρουν επίσης 94 παράγοντες ως «ενδεχομένως» καρκινογόνους για τον άνθρωπο και 322 παράγοντες ως «πιθανώς» καρκινογόνους για τον άνθρωπο. Η ασπαρτάμη θα ενταχθεί στην ομάδα «πιθανώς», η οποία περιλαμβάνει τα καυσαέρια βενζινοκινητήρων και την εργασία σε στεγνό καθάρισμα.
Νωρίτερα φέτος, ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη για να ελέγχουν το βάρος τους λόγω πιθανών κινδύνων για την υγεία.