Ο Covid-19 βλάπτει το μικροβίωμα και τη μακροπρόθεσμη υγεία
Shutterstock
Shutterstock

Ο Covid-19 βλάπτει το μικροβίωμα και τη μακροπρόθεσμη υγεία

Ο Covid-19 μπορεί να βλάψει τη σύνθεση των μικροβίων στο έντερο, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και τη γενική υγεία του σώματος, δείχνει νέα έρευνα.

Ο συνδυασμός υγιών βακτηρίων, μυκήτων και ιών που ζουν στο έντερό, γνωστοί συλλογικά ως μικροβίωμα, παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη των λοιμώξεων, βοηθώντας στην πέψη και το σώμα ώστε να ενισχύσει τη φυσική άμυνα ενάντια στις ασθένειες.

Μια μελέτη από το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου του Σικάγο διαπίστωσε ότι ο Covid-19 φαίνεται να επηρεάζει δυσμενώς το μικροβίωμα ειδικά του εντέρου με διάφορους τρόπους. Οι ερευνητές προσδιόρισαν ότι η σύνθεση του μικροβιώματος στα έντερα των ασθενών με Covid-19 μπορεί ενδεχομένως να δείξει πόσο σοβαρή είναι μια μόλυνση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μεταβολίτες που παράγονται από τη μικροχλωρίδα του εντέρου, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για το μεταβολισμό στο σώμα, έπαιξαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.

Οι ασθενείς που είχαν χαμηλότερα επίπεδα ενός μεταβολίτη που ονομάζεται δεσαμινοτυροσίνη, καθώς και δευτερογενών χολικών οξέων, ήταν πιο πιθανό να έχουν προοδευτική πνευμονική ανεπάρκεια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η δεσαμινοτυροσίνη και τα δευτερογενή χολικά οξέα μπορεί να επηρεάσουν θετικά τις ανοσολογικές αποκρίσεις, σημειώνοντας ότι περισσότερη έρευνα μπορεί να δείξει ότι τα προβιοτικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ασθενείς με Covid-19 να παράγουν περισσότερους μεταβολίτες στο έντερο και να αναρρώσουν από απειλητική για τη ζωή αναπνευστική δυσχέρεια.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν και άλλες έρευνες που έχουν συνδέσει τον Covid-19 με αλλαγές στο μικροβίωμα του σώματος και πιο σοβαρές ασθένειες.

Έρευνα από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ διαπίστωσε ότι τα μικροβιώματα στο έντερο μπορεί όχι μόνο να φλεγμονωθούν λόγω μόλυνσης από Covid-19, αλλά να παραμείνουν έτσι ακόμα και μετά την αρχική ανάκαμψη του ασθενούς. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα του Covid-19 μπορεί να παραμείνουν ή κάποιος μπορεί να διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο για άλλες ασθένειες, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επηρεαστεί από αυτό το πρόβλημα.

Τα ευρήματα έχουν ευρεία σημασία, είπαν οι ερευνητές, καθώς παρατήρησαν ότι το 76% των ασθενών αναπτύσσουν μακροχρόνιο Covid-19. (Ο μακροχρόνιος Covid-19 ορίζεται ως τουλάχιστον ένα επίμονο σύμπτωμα για 4 εβδομάδες μετά την ανάκαμψη από τον ιό).

Μια μελέτη από το Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ διαπίστωσε επίσης ότι ο «πλούτος» της προστατευτικής μικροχλωρίδας του εντέρου φαίνεται να μειώνεται σε ασθενείς με Covid-19.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι κατά τη διάρκεια της μόλυνσης από τον Covid-19, υπάρχει σημαντική μείωση της ποικιλομορφίας των βακτηρίων», δήλωσε ο Joshua LaBaer, MD, PhD, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Biodesign του State University της Αριζόνα και επικεφαλής των ερευνητικών προσπαθειών του ASU για τον Covid-19 και το ASU Biodesign Clinical Testing Lab στο Tempe.

«Η μειωμένη ποικιλομορφία στο Covid είναι συχνά σημάδι ασθένειας. Σε υγιείς ανθρώπους, τα συνήθη βακτήρια στο έντερο ανταγωνίζονται για πόρους που δυσκολεύουν την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων. Αλλά αν χαθεί η ποικιλομορφία, οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε μόλυνση, τόσο στο έντερο όσο και στο αίμα».

Μπορεί ο Covid-19 να αλλάξει οριστικά το μικροβίωμα;

Δεδομένου ότι το Covid είναι τόσο κρίσιμο για την προστασία του οργανισμού από ασθένειες, οι ερευνητές προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που δεν είχαν συμπτώματα Covid-19 ή είχαν ήπια έως μέτρια συμπτώματα διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για βακτηριακές λοιμώξεις. Οι ασθενείς παρουσίασαν επίσης μεγαλύτερη ποσότητα γονιδίων που προκαλούν αντίσταση στα αντιβιοτικά. Η ερευνητική ομάδα τώρα μελετά εάν αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να είναι μόνιμες.

«Είναι πολύ πιθανό οι παρατηρούμενες αλλαγές στη μολυσματική ικανότητα να διαρκέσουν πολύ», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Paul Wilmes, PhD, καθηγητής οικολογίας συστημάτων, επικεφαλής της ομάδας Systems Ecology και αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Βιοϊατρικής Συστημάτων του Λουξεμβούργου στο το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου στο Esch-sur-Alzette.

Είτε είχατε Covid-19 είτε όχι, ο ιός είναι πλέον μέρος της ζωής μας, επομένως είναι μια έξυπνη ιδέα να κάνετε το μικροβίωμα σας όσο το δυνατόν πιο δυνατό, λένε οι ειδικοί.

«Γενικά, για να διατηρήσετε ένα υγιές μικροβίωμα, τρώτε διαφορετικές τροφές, που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε τα ίδια πράγματα συνεχώς», είπε ο LaBaer. «Μια δίαιτα πλούσια σε τροφές που δεν είναι επεξεργασμένες σε μεγάλο βαθμό, καθώς και ορισμένα προβιοτικά τρόφιμα, θα ενθαρρύνουν επίσης ένα πιο διαφοροποιημένο μικροβίωμα του εντέρου».

Εν ολίγοις: όσο πιο διαφορετικά είναι τα βακτήρια του εντέρου, τόσο περισσότερο έδαφος μπορούν να καλύψουν όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της ασθένειας.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, καθώς και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, είναι ιδιαίτερα βασικά για τη βελτίωση της λειτουργίας του μικροβιώματος του εντέρου. Σύμφωνα με στοιχεία της Mayo Clinic, οι εξαιρετικές προσθήκες στη διατροφή περιλαμβάνουν: Σπαράγγια,  αγκινάρες, μπανάνες, σκόρδο, κρεμμύδια, σιτάρι, κριθάρι, φασόλια, μούρα, κεφίρ, φυλλώδη λαχανικά κ.α.