Νέα «διαμάχη» μεταξύ Δύσης και Κίνας έχει πυροδοτήσει η μεγάλη έξαρση του κορονοϊού στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η Δύση κατηγορεί την Κίνα για ελλιπή έως και ανύπαρκτη πληροφόρηση σχετικά με τα κρούσματα, τους θανάτους και τις παραλλαγές του ιού που κυκλοφορούν αυτή την ώρα στο έδαφός της.
Η Κίνα έχει σταματήσει να ανακοινώνει κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους, κατηγορεί τη Δύση ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και ζητά να μην επηρεαστούν οι μετακινήσεις και οι συναλλαγές από την αλλαγή πολιτικής για τη διαχείριση της πανδημίας.
Ωστόσο, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ζητήσει περισσότερα και λεπτομερέστερα στοιχεία από τις κινεζικές αρχές προκειμένου να εκτιμήσει συνολικά την κατάσταση και τον κίνδυνο που προκύπτει από αυτή. Ζητά, ακόμη, από την Κίνα συστηματική επιδημιολογική παρακολούθηση και άμεσο εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού της.
Όλοι αναζητούν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: Πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ο ιός στη χώρα; Πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν; Και κυρίως, θα μπορούσε η Κίνα να γίνει και πάλι η αφετηρία μιας νέας και επικίνδυνης παραλλαγής;
Ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι μια νέα παραλλαγή ίσως προκύψει λόγω της ταχύτατης διασποράς του ιού στην πολυπληθή Κίνα. Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές τα τελευταία τρία χρόνια. Όμως δεν είναι σίγουρο ότι η όποια νέα παραλλαγή θα απειλήσει τον υπόλοιπο κόσμο, όπου ο πληθυσμός είναι εμβολιασμένος και ήδη εκτεθειμένος σε περισσότερες παραλλαγές του ιού.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και μια σειρά από άλλες χώρες υιοθετούν μέτρα για τα ταξίδια από και προς την Κίνα, με υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού τεστ και καραντίνα για τους θετικούς ταξιδιώτες. Τα μέτρα αυτά βασίζονται, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, στην ελλιπή πληροφόρηση εκ μέρους της Κίνας.
Δυτικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βασίζονται σε ενδείξεις για εκτιμήσουν την κατάσταση και να προβλέψουν τον αντίκτυπο για τον υπόλοιπο κόσμο. Υπάρχουν βέβαια και κάποια δεδομένα: Εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι υψηλού κινδύνου είναι ανεπαρκώς ή και καθόλου εμβολιασμένοι και θεωρούνται τώρα εξαιρετικά ευάλωτοι απέναντι στη βαριά νόσο. Τα κινεζικά εμβόλια (που δεν βασίζονται στην τεχνολογία mRNA) δεν θεωρούνται τόσο αποτελεσματικά όσο τα δυτικά. Λόγω του παρατεταμένου lockdown, οι Κινέζοι δεν κατάφεραν να αποκτήσουν ανοσία στην παραλλαγή Όμικρον και τις υποπαραλλαγές της οι οποίες κυκλοφορούν ευρέως στον υπόλοιπο κόσμο.
Με αυτά τα δεδομένα και με τις καθημερινές αναφορές για ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία, αρκετοί επιστήμονες περιγράφουν καταστροφικά σενάρια. Ένα από τα σενάρια αυτά είναι ότι ο κορονοϊός θα μπορούσε να σκοτώσει μέσα στο 2023, όσους σκότωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα σε τρία χρόνια!
Μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων υπολόγισε έως και μισό εκατομμύριο θανάτους μέχρι τον Απρίλιο και άλλο ένα εκατομμύριο μέχρι το τέλος του 2023…
Δυτικοί επιστήμονες προτείνουν άμεσο εμβολιασμό όσων δεν έχουν εμβολιαστεί στην Κίνα, εισαγωγή των «δυτικών» αντιικών φαρμάκων και ευρεία χρήση μάσκας προκειμένου να αποτραπούν τα παραπάνω εφιαλτικά σενάρια.