Κινεζική πρωτοχρονιά: Οι προβλέψεις τρομάζουν
AP
AP
Κορονοϊός

Κινεζική πρωτοχρονιά: Οι προβλέψεις τρομάζουν

Νέο κύμα κρουσμάτων αναμένεται να φέρει στην Κίνα η πρωτοχρονιά. Οι Κινέζοι γιορτάζουν την αρχή του κινεζικού ημερολογίου στις 22 Ιανουαρίου και οι εορτασμοί θα κορυφωθούν στις 5 Φεβρουαρίου, με το Φεστιβάλ των Φαναριών. 

Ο κορονοϊός συνεχίζει να «καλπάζει» στο κινεζικό έδαφος και οι ειδικοί προβλέπουν μεγαλύτερη έξαρση μετά τις γιορτές, οπότε αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά πάνω από 2 δισεκατομμύρια μετακινήσεις εντός και εκτός Κίνας. 

Πριν από την πανδημία, η κινεζική Πρωτοχρονιά θεωρούνταν η περίοδος της μεγαλύτερης ανθρώπινης μετακίνησης στον κόσμο! Και φέτος, ύστερα από τρία χρόνια, αυστηρού lockdown, οι Κινέζοι μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα εντός Κίνας αλλά με κάποιους περιορισμούς (αρνητικό τεστ κ.α.) σε διεθνείς προορισμούς. 

Τα κενά στην πληροφόρηση

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν η Κίνα αποφάσισε να άρει όλους τους περιορισμούς και τα κρούσματα άρχισαν να ανεβαίνουν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε καλέσει τις κινεζικές αρχές να συνεργαστούν για την καλύτερη επιδημιολογική παρακολούθηση και διαχείριση του νέου κύματος. 

Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ, υπάρχουν ακόμη σημαντικά κενά στην πληροφόρηση από την πλευρά της Κίνας. 

Συγκεκριμένα οι ειδικοί του οργανισμού αναφέρουν ότι τα στοιχεία που δηλώνει η Κίνα συνεχίζουν να είναι ελλιπή. Έτσι, το τοπίο παραμένει θολό σε ό,τι αφορά τη δυναμική εξάπλωσης του ιού στη χώρα, τον αριθμό και την κατανομή των σοβαρών περιστατικών και νοσηλειών ανά περιφέρεια και την πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Επιπλέον, παραμένει ασαφής ο αριθμός των ημερήσιων και εβδομαδιαίων θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού. 

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΠΟΥ θεωρεί δικαιολογημένα τα ταξιδιωτικά μέτρα που έχουν λάβει πολλές χώρες για τις μετακινήσεις από και προς την Κίνα. 

Με το Πεκίνο να παραμένει φειδωλό στην κοινοποίηση αναλυτικών επιδημιολογικών δεδομένων, η Δύση υποστηρίζει ότι είναι αδύνατη η ακριβής εκτίμηση της κατάστασης άρα και του κινδύνου για τον υπόλοιπο κόσμο. 

Τι εκτιμά η Δύση 

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν γίνει γνωστά στη διεθνή κοινότητα, η Δύση εκτιμά ότι προς το παρόν ο κίνδυνος δεν είναι μεγάλος για τον υπόλοιπο κόσμο. 

Οι επιστήμονες λαμβάνουν υπόψη ότι ο πληθυσμός των δυτικών χωρών έχει εμβολιαστεί σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι ο κινεζικός και με τα mRNA εμβόλια τα οποία θεωρούνται πιο αποτελεσματικά από τα κινεζικά κατά της Όμικρον και των υποπαραλλαγών της. 

Εξάλλου, οι υποπαραλλαγές που κυκλοφορούν αυτή την ώρα στην Κίνα έχουν ήδη κυκλοφορήσει στον υπόλοιπο κόσμο, γεγονός που αποτρέπει την πιθανότητα σφοδρού κύματος σε άλλες χώρες. 

Στο δυτικό κόσμο, επιπλέον, διατίθενται τα αντιικά φάρμακα κατά του κορονοϊού τα οποία χορηγούνται στους ασθενείς υψηλού κινδύνου για να τους προστατέψουν από τη βαριά νόσο. Αποτρέπουν, με άλλα λόγια, αρκετές εισαγωγές στα νοσοκομεία και επίσης αρκετούς θανάτους. 

Όλα αυτά βέβαια, θα μπορούσαν να ανατραπούν εάν συνεχιστεί η έξαρση της νόσου και εάν εμφανιστεί νέο στέλεχος του ιού, με απρόβλεπτη επικινδυνότητα. 

Τρομάζουν οι προβλέψεις

Επί του παρόντος, λοιπόν, η κρίση παραμένει εντός κινεζικού εδάφους και τα προγνωστικά είναι δυσοίωνα: 

Η βρετανική εταιρεία ερευνών Airfinity έχει εκτιμήσει ότι 62 εκατομμύρια Κινέζοι θα μπορούσαν να μολυνθούν από κορονοϊό μέχρι τις 27 Ιανουαρίου. Οι δε θάνατοι, υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάνουν και τις 36.000 κάθε μέρα! Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, αναμένεται φυσικά ισχυρή πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Κίνας για τις επόμενες 15 ημέρες. Κάποιοι ειδικοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι αυτό θα στοιχίσει ακόμη περισσότερες ζωές, αφού πολλοί θα χαθούν επειδή δεν θα βρίσκουν θέση σε νοσοκομείο…

Αμερικανικά μοντέλα προβλέπουν ότι η κρίση θα συνεχιστεί μέχρι τον Απρίλιο, με το ένα τρίτο του κινεζικού πληθυσμού να έχει νοσήσει και τουλάχιστον 300.000 ασθενείς να έχουν χάσει τη ζωή τους… Υπολογίζονται, δε, πάνω από ένα εκατομμύριο θάνατοι μέχρι το τέλος του χρόνου.