Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα δύο περιστατικά αλλαντίασης, διαβεβαιώνουν στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο Liberal ότι τα κρούσματα δεν σχετίζονται με κατανάλωση φαγητού σε χώρο εστίασης αλλά με «αυτοσχέδια» κονσέρβα με σπαράγγια η οποία πιθανότητα δεν είχε παρασκευαστεί με το σωστό τρόπο, ώστε να μην αναπτύξει μικρόβια. Οι δύο ασθενείς, πάντως, φαίνεται να ανταποκρίνονται στη θεραπεία η οποία τους χορηγήθηκε έγκαιρα.
Νωρίτερα την Πέμπτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα δύο περιστατικά δηλώθηκαν στις 15 του μηνός. Πρόκειται για ένα ζευγάρι που βρίσκεται για διακοπές στην Ελλάδα. Και οι δύο νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Αθήνας, σε σταθερή κατάσταση, αν και η γυναίκα είναι διασωληνωμένη.
Με τη συνδρομή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατέστη δυνατή η χορήγηση της ειδικής αντιτοξίνης εντός του πρώτου εικοσιτετραώρου από την εκδήλωση της αλλαντίασης.
Η τροφιμογενής αλλαντίαση προκαλείται από το Clostridiumbotulinum το οποίο παράγει τοξίνη στα τρόφιμα καθιστώντας επικίνδυνα εφόσον δεν μαγειρευτούν και καταναλωθούν ωμά.
Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά που φυλάσσονται σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α). Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (στους 85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν.