Δραματική αύξηση των περιστατικών καρκίνου στις παραγωγικές ηλικίες διαπιστώνει μια νέα μελέτη του Χάρβαρντ, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για κίνδυνο «επιδημίας» καρκίνου στις επόμενες γενιές.
Η μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ περιέλαβε στοιχεία από 44 χώρες και διαπίστωσε αυξητική τάση εμφάνισης 14 μορφών καρκίνου στις ηλικίες κάτω των 50.
«Διαπιστώσαμε ότι κάθε γενιά κινδυνεύει περισσότερο από την προηγούμενη. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν το 1960 είχαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο πριν συμπληρώσουν τα 50 από ότι οι γεννημένοι το 1950, και προβλέπουμε ότι αυτό το επίπεδο κινδύνου θα συνεχίσει να αυξάνεται σε διαδοχικές γενιές», δηλώνει ο Shuji Ogino, καθηγητής Παθολογίας στο Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.
Ανάμεσα στους καρκίνους που φαίνεται να απειλούν όλο και νεότερους ανθρώπους είναι ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, των νεφρών, του ήπατος και του παγκρέατος.
Στην αναζήτηση των αιτίων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου σε κάθε επόμενη γενιά, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεκάδες παράγοντες και συμπέραναν ότι οι άνθρωποι εκτίθενται όλο και νωρίτερα σε συνδυαστικούς παράγοντες κινδύνου οι οποίοι σχετίζονται με τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, το σωματικό βάρος, το περιβάλλον διαβίωσης και το ατομικό μικροβίωμα.
Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τρώνε λιγότερο υγιεινά, κινούνται και αθλούνται λιγότερο, κοιμούνται λιγότερο και πίνουν περισσότερο αλκοόλ σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, σημειώνεται στη μελέτη. Επισημαίνεται ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια, με την εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας, έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα διαγνωστικά εργαλεία, με αποτέλεσμα πολλοί καρκίνοι να διαγιγνώσκονται πρώιμα σε νεότερες ηλικίες. Η πρώιμη διάγνωση βέβαια είναι πολύ σημαντική για την πρόγνωση και τελική έκβαση της νόσου.
Από τις 14 μορφές καρκίνους που παρουσιάζουν αυξητική τάση σε νεότερους ενήλικες, οι οκτώ σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα, με τους ερευνητές να τονίζουν ότι η διατροφή επηρεάζει άμεσα τη σύνθεση του μικροβιώματος και τελικά αυτές οι αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου αλλά και την πορεία της νόσου.
«Έκρηξη» του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερους ενήλικες
Αξιοσημείωτη είναι για τους επιστήμονες η αύξηση του πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η μελέτη υπολογίζει ότι η μέση ετήσια αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου στους νεαρούς ενήλικες είναι περίπου 2% στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γαλλία και την Ιαπωνία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι σχεδόν 3% ετησίως, ενώ στην Κορέα και το Εκουαδόρ φτάνει το 5% ετησίως.
Τα ποσοστά μπορεί να μην φαίνονται υψηλά, σε βάθος χρόνου όμως, για παράδειγμα σε μια δεκαετία, η αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου στις ηλικίες κάτω των 50 θα είναι σημαντική.
Είναι ενδεικτικό ότι από το 1988 έως το 2015, αυτές οι ετήσιες αυξήσεις ώθησαν τα ποσοστά πρώιμων καρκίνων του παχέος εντέρου από σχεδόν 8 ανά 100.000 άτομα σε σχεδόν 13 ανά 100.000, μια αύξηση της τάξης του 63%!
Άλλες μελέτες δείχνουν ότι περίπου 1 στους 10 καρκίνους του παχέος εντέρου στις Ηνωμένες Πολιτείες διαγιγνώσκονται σε άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 50 ετών.
Άλλες κακοήθειες που αυξάνονται στις νεότερες ηλικίες είναι ο καρκίνος του μαστού, του ενδομητρίου, της χοληδόχου κύστης και του χοληδόχου πόρου, των νεφρών, του παγκρέατος, του θυρεοειδούς, του στομάχου αλλά και το πολλαπλούν μυέλωμα (στα κύτταρα πλάσματος στο αίμα).
Ο καρκίνος είναι μια σοβαρή ασθένεια οποτεδήποτε και εάν διαγνωστεί. Όμως όταν εμφανίζεται σε νεότερους ενήλικες, είναι συνήθως πιο επιθετικός, ενώ συχνά μένει αδιάγνωστος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επειδή ο τακτικός έλεγχος καρκίνου δεν είναι «ρουτίνα» μέχρι την ηλικία των 50 ετών.