Περί τις 2.400 ζωές έχει σώσει μέχρι σήμερα το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά» κατά του καρκίνου του μαστού.
Όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής διακυβέρνησης, από την έναρξη του προγράμματος μέχρι σήμερα, 2.411 γυναίκες έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα. «Οι γυναίκες αυτές χάρη στις προληπτικές εξετάσεις του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου εντόπισαν έγκαιρα τα ευρήματα και στην πλειονότητα τους δε χρειάζονται μαστεκτομή ή χημειοθεραπεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Μέσω του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα πάνω από 40.000 δωρεάν μαστογραφίες. Σε 17.605 γυναίκες έχουν εντοπιστεί καλοήθη ευρήματα, ενώ για 5.104 γυναίκες ο περαιτέρω έλεγχος ήταν αρνητικός και δεν προέκυψε κάποιο εύρημα.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γυναίκες 50 – 69 ετών (στην ηλικία αυτή ανήκουν 1,3 εκατομμύρια γυναίκες στη χώρα μας) και περιλαμβάνει αρχικά ψηφιακή μαστογραφία και για τις περιπτώσεις που θα υπάρξουν ευρήματα, συνταγογραφείται κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα.
Οι δικαιούχοι του προγράμματος ειδοποιούνται μέσω μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο ή προγραμματίζουν το ραντεβού τους σε κάποια δομή υγείας.
Προβλέπονται 1450 σημεία εξέτασης πανελλαδικά και στόχος είναι να συμμετέχει στο πρόγραμμα το 50% του πληθυσμού στόχου, δηλαδή περίπου 700.000 γυναίκες.
Ο καρκίνος του μαστού με μια ματιά
- Ο καρκίνος του μαστού αφορά 1 στις 11 γυναίκες του δυτικού κόσμου
- Στην Ευρώπη, 13,3% των νέων διαγνώσεων καρκίνου αφορά καρκίνο του μαστού – το ποσοστό αντιστοιχεί στο 28,7% όλων των νέων καρκίνων στις γυναίκες
- Είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες
- Στην Ελλάδα η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού
- Στην ηλικιακή ομάδα 50 – 69 καταγράφονται οι περισσότερες νέες διαγνώσεις, ενώ παρατηρείται η μικρότερη μείωση της θνησιμότητας
- Το 2020 στην Ελλάδα καταγράφηκαν 215 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού ανά 100.000 πληθυσμού, στις ηλικίες 50 – 69.
- Η θνησιμότητα στην ίδια ηλικιακή ομάδα φτάνει τους 42,7 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού.
Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» ήταν η «πρεμιέρα» για το ευρύτερο πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο προβλέπει προσυμπτωματικό έλεγχο και για άλλες μορφές καρκίνου – του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου – αλλά και για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.