Μία από τις προκλήσεις στην ιατρική είναι ότι τόσες πολλές ασθένειες έχουν τα ίδια συμπτώματα. Ένας απλός πονόλαιμος ή ένας βήχας συνήθως δεν είναι μεγάλη υπόθεση.
Τις περισσότερες φορές, φεύγουν από μόνα τους. Αλλά μερικές φορές, είναι συμπτώματα σε κάτι πιο σοβαρό, όπως ο καρκίνος του λαιμού.
Οι καρκίνοι του λαιμού αναπτύσσονται στα όργανα που βοηθούν την κατάποση, την ομιλία, την αναπνοή.
Περίπου οι μισοί από αυτούς τους καρκίνους συμβαίνουν στον ίδιο τον λαιμό, τον σωλήνα που ξεκινά πίσω από τη μύτη και τελειώνει στον λαιμό. Ονομάζεται επίσης «φάρυγγας». Τα υπόλοιπα ξεκινούν από το φωνητικό πλαίσιο, ή "λάρυγγα".
Αυτές οι ασθένειες τείνουν να αναπτύσσονται γρήγορα. Γι' αυτό η έγκαιρη θεραπεία δίνει την καλύτερη ευκαιρία για νίκη και τη διατήρηση μιας καλής ποιότητας ζωής.
Συμπτώματα
Ίσως, παρουσιάζονται τα παρακάτω:
Η φωνή αλλάζει με βραχνάδα ή δυσκολία στην καθαρή ομιλία, δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή, η αίσθηση ότι κάτι πιάστηκε στο λαιμό, πονόλαιμος, βήχας (πιθανόν με αίμα) ή πόνο στο αυτί που δεν υποχωρεί, πονοκέφαλος, πόνος στα αυτιά ή στο λαιμό, εξόγκωμα ή πόνος στον αυχένα που δεν υποχωρεί, ανεξήγητη απώλεια βάρους.
Παρόλο που πολλές ασθένειες έχουν τα παραπάνω συμπτώματα, καλό θα είναι να γίνει επίσκεψη στο γιατρό το συντομότερο.
Τι είναι αυτό που θέτει σε κίνδυνο;
Ο καρκίνος του λαιμού εμφανίζεται όταν κάποια κύτταρα στο λαιμό αλλάζουν τα γονίδιά τους. Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι τι προκαλεί αυτήν την αλλαγή, αλλά αυτά τα πράγματα μπορούν να την κάνουν πιο πιθανή:
Χρήση καπνού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το κάπνισμα και η μάσηση του καπνού είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για όλους τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του λαιμού.
Πίνοντας πολύ και τακτικά. Αυτό σημαίνει περισσότερα από δύο ποτά αλκοόλ την ημέρα για τον άνδρα ή περισσότερα από ένα ποτό την ημέρα για γυναίκα.
Ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα περισσότερο αν υπάρχουν και τα δύο παραπάνω.
HPV. Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) συνδέεται με καρκίνους στο πίσω μέρος του λαιμού, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων της γλώσσας και των αμυγδαλών.
Τα παιδιά μπορούν να προστατευτούν από αυτό στο μέλλον, κάνοντας τα εμβόλια HPV. Τα παιδιά πρέπει να ξεκινούν τη σειρά λήψεων μεταξύ 11 και 12 ετών.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ). Αυτό το χρόνιο πρόβλημα κάνει το στομαχικό οξύ να ρέει στον οισοφάγο.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
Γένος. Οι άνδρες έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τις γυναίκες.
Ηλικία. Οι περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται μετά τα 65.
Έκθεση σε χημικά. Αυτό περιλαμβάνει την ύπαρξη αναθυμιάσεων αμιάντου, νικελίου και θειικού οξέος.
Διατροφή. Όταν στη διατροφή δεν περιλαμβάνονται αρκετά φρούτα και λαχανικά.
Τύποι καρκίνου του λαιμού
Οι δύο κύριοι τύποι καρκίνου του λαιμού είναι:
Καρκίνος του φάρυγγα. Ο λαιμός (φάρυγγας) είναι ένας σωλήνας που εκτείνεται από τη μύτη στον οισοφάγο. Ο οισοφάγος μεταφέρει τροφή από το κάτω μέρος του λαιμού στο στομάχι.
Καρκίνος του λάρυγγα. Το φωνητικό «κουτί» (λάρυγγας) βρίσκεται στο κάτω μέρος του λαιμού και περιέχει τις φωνητικές χορδές.
Πιο αναλυτικά, ο καρκίνος του φάρυγγα μπορεί να εμφανιστεί σε:
Ρινοφάρυγγα. Αυτό είναι το πάνω μέρος του λαιμού πίσω από τη μύτη.
Στοματοφάρυγγα. Αυτό το μέρος είναι πίσω από το στόμα. Ο καρκίνος είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί στις αμυγδαλές, στο πίσω μέρος της γλώσσας ή στην μαλακή υπερώα (η μαλακή περιοχή πίσω από την οροφή του στόματος).
Υποφάρυγγα. Αυτή είναι η στενή περιοχή πίσω από το φωνητικό κουτί.
Ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί στα τρία μέρη του ίδιου του φωνητικού κουτιού. Ο καρκίνος του λάρυγγα μπορεί να εμφανιστεί σε:
Γλωττίδα. Αυτό συγκρατεί τις φωνητικές χορδές.
Υπεργλωττίδα. Είναι η περιοχή πάνω από τη γλωττίδα (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου της επιγλωττίδας, που είναι σαν ένα εύκαμπτο καπάκι στην τραχεία).
Υπογλωττίδα. Αυτή είναι η περιοχή κάτω από τις φωνητικές χορδές και πάνω από την τραχεία.
Για την πρόληψη του καρκίνου του λαιμού προτείνονται:
- Εμβόλιο HPV
- Περιορισμός σεξουαλικών συντρόφων
- Ασφαλές σεξ με χρήση πραγμάτων όπως προφυλακτικά και οδοντικά φράγματα
- Περιορισμός ηλιακής ακτινοβολίας
- Τακτικός έλεγχος από τον οδοντίατρο των αμυγδαλών και της γλώσσας
- Υγιεινή διατροφή
- Περιορισμός χρήσης αλκοόλ και καπνού
Λήψη διάγνωσης
Ο γιατρός θα κάνει την εξέταση και θα ρωτήσει για τη γενική υγεία, τις συνήθειες καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ και το σεξουαλικό ιστορικό.
Εάν ο γιατρός πιστεύει ότι μπορεί υπάρχει καρκίνος, θα γράψει εξετάσεις και διαδικασίες ανάλογα με το είδος που υποπτεύεται.
Πιο αναλυτικά:
Μια βιοψία συλλέγει ένα δείγμα ιστού που εξετάζεται στο μικροσκόπιο για να αναζητηθούν καρκινικά κύτταρα. Είναι ο μόνος τρόπος να αναγνωριστεί με βεβαιότητα εάν ένας όγκος είναι καρκίνος και τι είδους είναι. Η διαδικασία μπορεί να γίνει με χειρουργική επέμβαση, λεπτές βελόνες ή ενδοσκόπιο - έναν εύκαμπτο σωλήνα με κάμερα που χαμηλώνει στο λαιμό μέσω της μύτης ή του στόματος. Ένα εργαλείο στο τέλος θα λάβει τη βιοψία.
Οι απεικονιστικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να βρουν έναν όγκο. Μπορούν επίσης να δείξουν πόσο μεγάλος είναι και αν έχει εξαπλωθεί. Αυτά περιλαμβάνουν:
Μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία, σάρωση PET, ακτινογραφίες.
Εάν εντοπιστεί καρκίνος του στοματοφάρυγγα, το δείγμα μπορεί να ελεγχθεί για HPV. Συνήθως, η προοπτική για την υγεία κάποιου είναι καλύτερη εάν η ασθένειά του βγει θετική για αυτόν τον ιό παρά για καρκίνο που σχετίζεται με το κάπνισμα.
Στάδια του καρκίνου του λαιμού
Κάθε τύπος αυτού του καρκίνου έχει τους δικούς του κανόνες σταδιοποίησης, οι οποίοι περιγράφουν πόσο σοβαρή είναι η ασθένεια. Γενικά, τα στάδια I και II είναι μικρότεροι καρκίνοι και παραμένουν σε μια περιοχή του οργάνου. Οι ασθένειες του σταδίου III μπορεί να έχουν περάσει στους λεμφαδένες ή σε άλλα μέρη του λαιμού. Και οι καρκίνοι σταδίου IV μπορεί να έχουν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και σε διάφορα μέρη του κεφαλιού, του λαιμού ή του θώρακα. Οι πιο σοβαροί καρκίνοι σταδίου IV μπορεί να έχουν κάνει μετάσταση σε μακρινά μέρη του σώματος όπως οι πνεύμονες ή το συκώτι.
Θεραπείες
Οι γιατροί θα προσπαθήσουν να απαλλαγούν από τον όγκο, να εμποδίσουν την εξάπλωση του καρκίνου και να προστατεύσουν την ικανότητα της κατάποσης και της ομιλίας όσο γίνεται περισσότερο.
Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από:
Το στάδιο του καρκίνου, το που είναι, τη γενική υγεία.
Μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής μίας ή περισσότερων θεραπειών:
Η ακτινοβολία χρησιμοποιεί ακτίνες υψηλής ενέργειας για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Μερικές φορές η ακτινοβολία είναι η μόνη θεραπεία που απαιτείται για καρκίνους πρώιμου σταδίου. Αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της νόσου μεταγενέστερου σταδίου.
Η χειρουργική επέμβαση που μπορεί να είναι λιγότερο επεμβατική – εισέρχεται από το στόμα με ένα σωλήνα που ονομάζεται ενδοσκόπιο ή με λέιζερ ή ρομποτικές τεχνικές.
Οι πολύ πρώιμοι καρκίνοι μπορούν συνήθως να αφαιρεθούν με ενδοσκόπια ή λέιζερ. Εάν ο καρκίνος είναι πιο προχωρημένος, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν μέρη ή όλος ο λάρυγγας ή ο φάρυγγας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα της κατάποσης, της αναπνοής ή της ομιλίας.
Οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιήσουν ιστό από άλλο σημείο στο σώμα για να ξαναχτίσουν μέρη του λαιμού και να βοηθήσουν τον ασθενή στην κατάποση.
Εάν αφαιρεθεί το φωνητικό κουτί, ο χειρουργός θα συνδέσει την τραχεία σε ένα άνοιγμα στο λαιμό, που ονομάζεται στομία, ώστε να μπορεί να πραγματοποιείται η αναπνοή.
Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί βαθιά στον λαιμό, ο χειρουργός μπορεί να κάνει μια επέμβαση για την αφαίρεση λεμφαδένων.
Τα φάρμακα χημειοθεραπείας μπορούν να σκοτώσουν τον καρκίνο και να σταματήσουν την εξάπλωσή του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση για τη συρρίκνωση των όγκων ή μετά για να αποτρέψει την επανεμφάνιση της νόσου. Ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας μπορούν να κάνουν την ακτινοβολία να λειτουργεί καλύτερα.
Τα φάρμακα στοχευμένης θεραπείας μπορούν να εξουδετερώσουν τα καρκινικά κύτταρα εμποδίζοντας τις ουσίες που χρειάζονται για να αναπτυχθούν.
Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου.