Οι άνθρωποι των οποίων τα γονίδια καθιστούν πιο πιθανό να έχουν ορισμένα είδη υψηλής χοληστερόλης και υψηλής αρτηριακής πίεσης διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Η έρευνα είναι σημαντική γιατί προσφέρει συγκεκριμένους τρόπους για τον εντοπισμό ατόμων με αυξημένο κίνδυνο και μπορεί να υποδείξει στους επιστήμονες θεραπείες για την πρόληψη της ασθένειας. Η μελέτη, μια κοινή προσπάθεια Ευρωπαίων ερευνητών, δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό JAMA Network Open.
Οι συγγραφείς διαπίστωσαν οριστικά ότι τα άτομα που είχαν γενετικά συνδεδεμένα αυξημένα επίπεδα λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL ή «καλής») χοληστερόλης διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα των οποίων η γενετική προδιάθεση συνδέθηκε με υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση ήταν πιο πιθανό να νοσήσουν από τη νόσο. Όσο υψηλότερη είναι η HDL χοληστερόλη ή η συστολική αρτηριακή πίεση κάποιου, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ στα άτομα που έφεραν τα προσβεβλημένα γονίδια.
Η μελέτη θεωρήθηκε μεγάλη σε μέγεθος και περιελάμβανε δεδομένα για 39.106 άτομα με Αλτσχάιμερ και άλλα 401.577 άτομα που δεν είχαν και που χρησιμοποιήθηκαν για σύγκριση στην ανάλυση. Το DNA που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη προήλθε από την European Alzheimer & Dementia Biobank, η οποία περιλαμβάνει δεδομένα από ανθρώπους σε 11 ευρωπαϊκές χώρες.
Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι ο πιο κοινός τύπος άνοιας, επηρεάζοντας 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, ο εγκέφαλος των ατόμων με Αλτσχάιμερ συρρικνώνεται και τα εγκεφαλικά τους κύτταρα πεθαίνουν. Η συνεχής πτώση επηρεάζει τη σκέψη, τη συμπεριφορά, τις κοινωνικές δεξιότητες και την ικανότητα ανεξάρτητης λειτουργίας.
Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης με τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ με ανάμεικτα αποτελέσματα, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Ερευνητές σε όλο τον κόσμο εργάζονται για να αποκαλύψουν τα αίτια της άνοιας και πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την προοδευτική ασθένεια τόσο με τη γενετική όσο και με τα τροποποιήσιμα χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής. Ένας ειδικός για το Αλτσχάιμερ από το Πανεπιστήμιο του Τέξας είπε στο CNN γι΄ αυτή τη μελέτη.
«Συνολικά, θα έλεγα ότι προσφέρει κάποια υποστήριξη για το γεγονός ότι μια χαμηλότερη αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι καλή. Και το γεγονός ότι η υψηλότερη HDL, εγείρει κάποια ανησυχία για την άνοια, αλλά υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για αυτό», είπε στο CNN ο Sudha Seshadri, MD, καθηγητής νευρολογίας στο Κέντρο Επιστημών Υγείας UT στο Σαν Αντόνιο.
Ο Seshadri, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε ότι μια πιθανότητα είναι ότι η υψηλότερη HDL χοληστερόλη θα μπορούσε να προστατεύσει τους ανθρώπους από καρδιακά προβλήματα και με τη σειρά τους να ζήσουν περισσότερο χρόνο ώστε να αναπτυχθεί η άνοια.
«Είναι μια έρευνα που πρέπει να αναπαραχθεί και να γίνει καλύτερα κατανοητή. Είναι σίγουρα ενδιαφέρον. Αλλά είναι μόνο μια πληροφορία», είπε.