Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη συνδέεται με δημιουργία λίθων στα νεφρά
Shutterstock
Shutterstock

Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη συνδέεται με δημιουργία λίθων στα νεφρά

Μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και τροφών θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της δημιουργίας λίθων στα νεφρά.

Όσο περισσότερη πρόσθετη ζάχαρη έτρωγαν και έπιναν οι άνθρωποι, τόσο μεγαλύτερη ήταν η πιθανότητα να αναπτύξουν πέτρες στα νεφρά, σύμφωνα με νέα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Nutrition. Τα άτομα στη μελέτη που κατανάλωναν την περισσότερη πρόσθετη ζάχαρη είχαν από 39% έως 88% υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης πέτρας στα νεφρά από τα άτομα που κατανάλωναν λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη.

Οι πέτρες στα νεφρά αποτελούνται από μέταλλα και άλατα και μπορούν να επηρεάσουν οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού συστήματος, από τα νεφρά όπου προέρχονται μέχρι την ουροδόχο κύστη. Συνήθως σχηματίζονται όταν τα ούρα συγκεντρώνονται και τα μέταλλα στη συνέχεια κρυσταλλώνονται και κολλάνε μεταξύ τους, σύμφωνα με τη Mayo Clinic.

Κινέζοι ερευνητές συνέδεσαν τον κίνδυνο πέτρας στα νεφρά με την προσθήκη ζάχαρης μετά από ανάλυση δεδομένων από το 2007 έως το 2018 για 28.303 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ηλικίας 20 ετών και άνω, το 10% των οποίων παρουσίασε πέτρες στα νεφρά. Η μέση ηλικία των ατόμων στη μελέτη ήταν τα 48 έτη και το 48% ήταν άνδρες. Τα δεδομένα προέρχονται από την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή του CDC.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι άνθρωποι παρείχαν πληροφορίες για τη διατροφή τους για δύο 24ωρα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν πόση πρόσθετη ζάχαρη έλαβε κάθε συμμετέχων με βάση τις εκτιμώμενες ποσότητες πρόσθετων σακχάρων που έφαγε ή ήπιε. Τα πρόσθετα σάκχαρα που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη ήταν μαύρη ζάχαρη, σιρόπι ζαχαροκάλαμου, σιρόπι καλαμποκιού, στερεά σιροπιού καλαμποκιού, δεξτρόζη, φρουκτόζη, σιρόπια φρούτων, μέλι, σιρόπι σφενδάμου, μελάσα, ακατέργαστη ζάχαρη, σιρόπι σόργου και λευκή ζάχαρη. Τα φυσικά σάκχαρα στο γάλα και τα φρούτα δεν θεωρήθηκαν πρόσθετα σάκχαρα.

Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι έτρωγαν 272 θερμίδες από πρόσθετη ζάχαρη. Οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ υπολογίζουν ότι το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων δεν προέρχεται από προστιθέμενη ζάχαρη, το οποίο ισούται με περίπου 200 θερμίδες σε μια τυπική δίαιτα 2.000 θερμίδων την ημέρα. Η American Heart Association προτείνει ακόμη λιγότερες, όχι περισσότερες από 100 θερμίδες την ημέρα για τις γυναίκες και 150 θερμίδες την ημέρα για τους άνδρες. (Γενικά, η προσθήκη ζάχαρης έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.)

Το 25% των ανθρώπων που έτρωγαν τη λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη και που είχαν το χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης πέτρες στα νεφρά έτρωγαν, κατά μέσο όρο, 58 θερμίδες ζάχαρης, ενώ το 25% των ατόμων στη μελέτη που έτρωγαν την περισσότερη ζάχαρη και είχαν υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης λίθων στα νεφρά κατανάλωνε, κατά μέσο όρο, 542 θερμίδες πρόσθετης ζάχαρης. Ένα κουτάκι 12 ουγκιών σόδας έχει περίπου 176 θερμίδες πρόσθετη ζάχαρη και μια μέτρια συσκευασία παγωτού έχει συνήθως περισσότερες από 300 θερμίδες.

Από το 25% των ατόμων στη μελέτη που κατανάλωναν τη λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη, το 9,6% από αυτούς είχαν πέτρες στα νεφρά κατά τη διάρκεια της 11ετούς περιόδου μελέτης. Αυτό συγκρίνεται με το 25% των ατόμων στη μελέτη που κατανάλωναν την περισσότερη πρόσθετη ζάχαρη, εκ των οποίων το 11,7% είχε πέτρες στα νεφρά. Αυτή η αύξηση του επιπολασμού της πέτρας στα νεφρά μεταφράζεται σε αυξημένο κίνδυνο 39%, είπαν οι ερευνητές.

«Η δική μας είναι η πρώτη μελέτη που αναφέρει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης πρόσθετης ζάχαρης και των λίθων στα νεφρά», δήλωσε ο ερευνητής Shan Yin, MD, του Affiliated Hospital of North Sichuan Medical College στο Nanchong της Κίνας, σε δελτίο ειδήσεων. «Υποδηλώνει ότι ο περιορισμός της πρόσληψης πρόσθετης ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού λίθων στα νεφρά».