Η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων όπως το λιναρόσπορο και τα καρύδια μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της μείωσης της φυσικής λειτουργίας που σχετίζεται με την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), σύμφωνα με νέα έρευνα.
Το ALS (παλαιότερα γνωστό ως νόσος του Lou Gehrig) είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Τα άτομα με ALS χάνουν την ικανότητα να ελέγχουν την κίνηση των μυών με την πάροδο του χρόνου. Η μέση διάρκεια ζωής μετά τη διάγνωση είναι δύο έως πέντε χρόνια.
Μια πιο αργή μείωση των συμπτωμάτων μπορεί επίσης να παρατείνει ελαφρώς την επιβίωση για τα άτομα με ALS, σημείωσαν οι ερευνητές.
Τα νέα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 21 Ιουνίου στο περιοδικό Neurology.
«Η σχέση που βρήκε η μελέτη μας μεταξύ διατροφής και ALS είναι ενδιαφέρουσα και υποδηλώνει, αλλά δεν αποδεικνύει, ότι τα άτομα με ALS μπορεί να ωφεληθούν από την ενσωμάτωση περισσότερων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή τους», δήλωσε ο Δρ Kjetil Bjornevik, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard T.H. Chan School of Public Health, στη Βοστώνη.
«Θα είναι τώρα σημαντικό να διεξαχθεί πρόσθετη έρευνα που εξετάζει συγκεκριμένα το φυτικό ω-3 λιπαρό οξύ άλφα-λινολενικό οξύ σε άτομα με ALS για να διερευνηθεί περαιτέρω αυτή η πιθανότητα», δήλωσε ο Bjornevik σε περιοδικό.
Εκτός από το λινέλαιο και τα καρύδια, καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων περιλαμβάνουν το λάδι canola και τους σπόρους κολοκύθας.
Η κατανάλωση περισσότερων ωμέγα-6 λιπαρών οξέων θα μπορούσε επίσης να είναι ευεργετική, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ διατροφής και ALS, οι ερευνητές παρακολούθησαν 449 άτομα με ALS για 18 μήνες. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 58. Περίπου το 28% πέθαναν μέχρι το τέλος της περιόδου μελέτης.
Αναλύοντας τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο αίμα των συμμετεχόντων, οι ερευνητές τα ομαδοποίησαν σε τέσσερις κατηγορίες από τα χαμηλότερα προς τα υψηλότερα.
Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν επίσης σε 12 πτυχές της φυσικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της κατάποσης, της ομιλίας, της μάσησης, την ικανότητα χρήσης των μυών στα χέρια, τα πόδια και τον κορμό και η αναπνευστική λειτουργία.
Οι συνολικές βαθμολογίες κυμαίνονταν μεταξύ μηδέν και 48, με τις υψηλότερες βαθμολογίες να δείχνουν καλύτερη λειτουργία και λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.
Ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που ονομάζεται άλφα-λινολενικό οξύ ήταν το πιο ωφέλιμο. Αυτό μπορεί να βρεθεί στον λιναρόσπορο, τα καρύδια, το chia, την κάνναβη και πολλά κοινά φυτικά έλαια.
Οι συμμετέχοντες που είχαν την υψηλότερη ποσότητα άλφα-λινολενικού οξέος είχαν μέσο όρο βαθμολογίας 38,3 στην αρχή της μελέτης. Όσοι είχαν το χαμηλότερο ποσό είχαν μέσο όρο βαθμολογίας 37,6.
Λιγότερα άτομα από την ομάδα με το περισσότερο άλφα-λινολενικό οξύ πέθαναν κατά τη διάρκεια της μελέτης, με 21 θανάτους (19%), σε σύγκριση με τα άτομα της χαμηλότερης ομάδας, με 37 θανάτους (33%).
Όσοι είχαν την υψηλότερη συγκέντρωση άλφα-λινολενικού οξέος είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης σε σύγκριση με άτομα με τη χαμηλότερη ποσότητα, έδειξαν τα ευρήματα.
Τα υψηλότερα επίπεδα ενός ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που ονομάζεται εικοσαπεντανοϊκό οξύ συσχετίστηκαν επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης. Αυτό μπορεί να βρεθεί σε λιπαρά ψάρια και συμπληρώματα ιχθυελαίου.
Ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ που ονομάζεται λινολεϊκό οξύ που βρίσκεται σε φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς, κρέατα, σπόρους και αυγά συσχετίστηκε επίσης με βελτιωμένη επιβίωση, σύμφωνα με την έκθεση.
Οι ερευνητές δεν είχαν πρόσβαση στη συνολική διατροφή των συμμετεχόντων ή στην κατανάλωση συμπληρωμάτων, επομένως αυτό θεωρείται περιορισμός της μελέτης.
Η Ένωση ALS χρηματοδότησε την έρευνα.