Αυξάνονται τα περιστατικά, πιέζονται οι ΜΕΘ
Shutterstock
Shutterstock
Τριπλή επιδημία

Αυξάνονται τα περιστατικά, πιέζονται οι ΜΕΘ

Οι ανάγκες σε ΜΕΘ αυξάνονται καθημερινά και ήδη το υπουργείο Υγείας επεκτείνει τη συνεργασία του με τις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες θα παραχωρούν 40 επιπλέον κλίνες εντατικής θεραπείας – πέραν των 120 που ήδη διατίθενται. Στις κλίνες αυτές οι ασθενείς νοσηλεύονται χωρίς δική τους επιβάρυνση, με κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ όπως ισχύει για τις δημόσιες μονάδες.

Ο ιδιωτικός τομέας συμβάλλει με κρεβάτια όχι μόνο στην Αττική – που έχει διαχρονικά και το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ ενηλίκων – αλλά και σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Δωδεκάνησα και Κρήτη.

Στη βόρεια Ελλάδα, η έλλειψη διαθέσιμων κλινών είναι πιο έντονη στα παιδιατρικά περιστατικά. Αυτή τη στιγμή, για όλη τη βόρεια Ελλάδα διατίθενται 8 δημόσιες Κλίνες Εντατικής Θεραπείας Παίδων (στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης). Το υπό ανέγερση νέο παιδιατρικό νοσοκομείο με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» θα ενισχύσει την περιοχή με 17 επιπλέον παιδιατρικά κρεβάτια εντατικής θεραπείας, ενώ είναι υπό αξιοποίηση και μια σχετική δωρεά στη Λάρισα.

Αυτή την εποχή, κάθε μέρα, περισσότεροι από 30 ασθενείς περιμένουν για ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Το τελευταίο διάστημα, οι ασθενείς εκτός ΜΕΘ ξεπέρασαν και τους 50 ημερησίως, ενώ υπήρξαν και μέρες που πλησίασαν τους 100…

Οι αριθμοί αφορούν όλους τους ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, περιλαμβανομένων και των ασθενών με Covid-19. Ανάμεσά τους είναι, για παράδειγμα, και ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν και μετά την επέμβαση θα πρέπει να εισαχθούν σε ΜΕΘ. Ωσότου διατεθεί κρεβάτι, θα πρέπει να περιμένει και το χειρουργείο...

Σε άλλες περιπτώσεις, η αναμονή είναι ιατρικώς επιβεβλημένη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την περίοδο της πανδημίας είναι οι ασθενείς για τους οποίους ζητείται non covid ΜΕΘ. Πριν εισαχθούν, πρέπει να κάνουν ειδικό τεστ κορονοϊού (με δείγμα βρογχικών εκκρίσεων) για να αποκλειστεί ότι έχουν (και) Covid-19.

Υπάρχουν και κάποιοι ασθενείς που για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν προς κάποια μονάδα και είναι σε αναμονή ωσότου η μετακίνησή τους καταστεί ιατρικώς δυνατή.

Σε «κανονική» περίοδο, η αναμονή διαρκεί λίγο. Όμως σε αυξημένη ζήτηση όπως αυτή που προκύπτει λόγω των αναπνευστικών λοιμώξεων, τα περιστατικά συσσωρεύονται.

Κατά πλειονότητα, οι ασθενείς σε αναμονή βρίσκουν κρεβάτι μέσα σε 24 ώρες, όμως καθημερινά προστίθενται άλλοι και έτσι η λίστα δεν μηδενίζεται ποτέ…

Επιπλέον, το ότι υπάρχουν ασθενείς σε αναμονή δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άδειες κλίνες. Οι βαριά πάσχοντες, όπως οι ασθενείς που εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δεν χρειάζονται απλώς ένα εξοπλισμένο κρεβάτι αλλά και το κατάλληλο ιατρονοσηλευτικό δυναμικό που θα αναλάβει την παρακολούθησή τους. Σύμφωνα με τους εντατικολόγους, αυτή τη στιγμή οι δημόσιες ΜΕΘ της χώρας δεν είναι πλήρως στελεχωμένες ώστε να μπορούν να αναπτύξουν το σύνολο των κλινών τους.

Από το φθινόπωρο, η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) είχε ζητήσει ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε αυτές να μπορούν να ανταπεξέλθουν με επάρκεια σε ενδεχόμενη έξαρση γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων όπως αυτές που υπάρχουν αυτή την περίοδο στη χώρα.

Τα τελευταία δυόμιση χρόνια, εξαιτίας της πανδημίας, οι ΜΕΘ ενισχύθηκαν με προσωπικό όσο ποτέ άλλοτε. Πολύ περισσότερο όμως, πολλαπλασιάστηκαν τα κρεβάτια ώστε να καλύψουν τις πιεστικές ανάγκες της πανδημίας. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους εντατικολόγους ότι η αναλογία προσωπικού – κλινών δεν μεταβλήθηκε σημαντικά.

Οι ΜΕΘ, επομένως, χρειάζονται επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας και να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.

Αυτή τη στιγμή, τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας στο δημόσιο σύστημα πανελλαδικά είναι περίπου 1000. Η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας υπολογίζει ότι για να λειτουργήσουν όλα σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα, χρειάζονται 200 – 250 γιατροί και αρκετοί περισσότεροι νοσηλευτές.

Η Εταιρεία έχει ζητήσει να νομοθετηθούν και οι ελάχιστες προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας των ΜΕΘ. Οι προϋποθέσεις αυτές έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και είναι εναρμονισμένες με τις αντίστοιχες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας. Σε αυτές τις οδηγίες προσδιορίζεται και η στελέχωση που πρέπει να έχει κάθε Μονάδα ώστε να λειτουργεί επαρκώς (αναλογία κλινών – προσωπικού).