Από ποια τρόφιμα κινδυνεύετε, εάν τα καταναλώσετε μετά την ημερομηνία λήξης;

Από ποια τρόφιμα κινδυνεύετε, εάν τα καταναλώσετε μετά την ημερομηνία λήξης;

Photo by U.S. Department of Agriculture

Της Γιάννας Σουλάκη

Η βιομηχανία των τροφίμων έχει αρκετά μυστικά. Κάποιο από αυτά είναι ότι η ημερομηνία λήξης στις συσκευασίες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η τροφή αυτή είναι επικίνδυνο να καταναλωθεί. Απλώς για λόγους ασφαλείας οι ειδικοί αναγράφουν ημερομηνίες -ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες- πριν η τροφή γίνει πραγματικά επικίνδυνη για κατανάλωση.

Έτσι, ακόμη κι αν έχετε τρόφιμα στο ψυγείο σας τα οποία έχουν λήξει, μπορείτε ίσως να τα καταναλώσετε άφοβα ακόμη και κάποιες ημέρες μετά, αρκεί όταν τα δοκιμάσετε να μην αισθανθείτε κάποια αλλοίωση στη γεύση τους.

Έρευνες της βιομηχανίας τροφίμων, ωστόσο, έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν ποιες είναι οι τροφές και ποια η χρονική στιγμή μετά την ημερομηνία λήξης τους που παράγουν επικίνδυνα βακτήρια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν από ελαφριές έως πολύ βαριές και επικίνδυνες για την υγεία γαστρεντερικές διαταραχές.

Δείτε ποιες είναι οι τροφές που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώσετε ποτέ, αφού έχει παρέλθει η ημερομηνία κατανάλωσης που προτείνει ο παρασκευαστής ή παραγωγός τους:

Κοτόπουλο

Photo by ceiling

Πολύ συχνά στα κοτόπουλα αναπτύσσεται E. Coli, ένα βακτήριο ιδιαίτερα επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Για το λόγο αυτό το κοτόπουλο θα πρέπει να μαγειρεύεται σωστά και να μην μένει άψητο ή αμαγείρευτο. Αν θέλετε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του πουλερικού, θα πρέπει να το βάλετε στην κατάψυξη. Σε αντίθετη περίπτωση, αν μετά την απόψυξή του δεν το καταναλώσετε μέχρι την ημερομηνία λήξης του, θα πρέπει να το πετάξετε στα σκουπίδια.

Αλλαντικά

Κίνδυνος μολύνσεων υπάρχει και από τα αλλαντικά, τα οποία προσβάλλονται επίσης, εκτός από E.Coli, και από λιστέρια. Επεξεργασμένα και προσυσκευασμένα κρέατα είναι εντελώς απαγορευτικό να καταναλώνονται μετά την ενδεικνυόμενη από τον παρασκευαστή ημερομηνία.

Αυγά

Στις πρώτες θέσεις των πιο επικίνδυνων τροφών είναι τα αυγά. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που πολλοί άνθρωποι που αρρωσταίνουν από τρόφιμα ή παθαίνουν δηλητηρίαση έχουν καταναλώσει φαγητό που περιείχε αυγό.

Μαλακά τυριά

Μούχλα λόγω της υγρών που περιέχουν αναπτύσσουν όλων των ειδών τα τυριά, πολύ περισσότερο όμως τα μαλακά τυριά. Ο κίνδυνος λιστέριας είναι υπαρκτός λοιπόν, εάν παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους. Ιδιαίτερη προσοχή, ακόμη κι αν δεν υπάρχει εμφανής μούχλα.

Οστρακοειδή

y No machine-readable author provided. Rainer Zenz assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)

Από τις πιο επικίνδυνες τροφές για δηλητηριάσεις είναι τα οστρακοειδή. Όταν περάσει η ημερομηνία κατανάλωσής τους και χαλάσουν, αναπτύσσουν ένα βακτήριο που ονομάζεται V. Vulnificus. Η αλλοίωσή τους είναι εμφανής, καθώς γίνονται δύσοσμα και εκκρίνουν μία δηλητηριώδη ουσία που μπορεί να προκαλέσει μία θανατηφόρα λοίμωξη του αίματος. Οπότε προσοχή!

Μαλάκια

y User: enreis at wikivoyage shared

Τα μαλάκια και οι γαρίδες, όπως και τα οστρακοειδή, αναπτύσσουν βακτήρια ακόμα και αν είναι κατεψυγμένα. Στην πραγματικότητα από την πρώτη στιγμή που απομακρύνονται από το φυσικό τους περιβάλλον και δεν καταναλωθούν άμεσα, αρχίζει η αντίστροφη πορεία προς τη βακτηριακή μόλυνση. Γι' αυτό τα μαλάκια είναι καλό να καταναλώνονται πάντα φρέσκα.

 

Με πληροφορίες από naturalon.com