Έντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που, μεταξύ άλλων δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο και στους ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν υπηρεσίες στο δημόσιο, ενώ προβλέπει οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
Αυτά τα κίνητρα φαίνεται ότι τείνουν να γίνουν σημείο αντιπαράθεσης για μια σειρά από κατηγορίες ιατρών οι οποίοι θεωρούν ότι θα ήταν δίκαιο να υπάρξει και για αυτούς αντίστοιχη πρόβλεψη.
Το νομοσχέδιο στο άρθρο 23 προβλέπει μηνιαίο επίδομα 400 ευρώ στους γιατρούς των ΤΕΠ που έχουν εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική και 250 ευρώ για τους γιατρούς που εκπαιδεύονται στην Επείγουσα Ιατρική. Προβλέπεται ακόμη διετές επίδομα 250 ευρώ για γιατρούς κάθε ειδικότητας οι οποίοι υπηρετούν στα ΤΕΠ, ως ένα κίνητρο για να επιλέξουν να εξειδικευθούν στην Επείγουσα Ιατρική.
Στόχος είναι να ενισχυθεί η εν λόγω ειδικότητα ώστε τα ΤΕΠ να μπορούν να λειτουργήσουν αυτοτελώς χωρίς δηλαδή να χρειάζονται γιατρούς από άλλα τμήματα των νοσοκομείων, όπως συμβαίνει σήμερα κατά τις γενικές εφημερίες.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί γιατροί ήδη εξειδικευμένοι στην Επείγουσα Ιατρική οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στην προωθούμενη επιδοματική πολιτική. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους γιατρούς του ΕΚΑΒ οι οποίοι κατά μεγάλο μέρος κατέχουν τον τίτλο εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική.
Ήδη στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή Σωματείου Ιατρών ΕΚΑΒ ζητά αναδιατύπωση του επίμαχου άρθρου ώστε αυτό να προβλέπει: «Στους ιατρούς κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και στους επικουρικούς ιατρούς οι οποίοι υπηρετούν σε τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και στο ΕΚΑΒ και κατέχουν τίτλο εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική, καταβάλλεται από τον φορέα στον οποίο υπηρετούν μηνιαίο επίδομα, ύψους τετρακοσίων (400) ευρώ….». Σύμφωνα με το σωματείο, με αυτόν τον τρόπο θα συμπεριληφθούν και όλοι οι γιατροί του ΕΚΑΒ ασκούν την επείγουσα ιατρική καθημερινά.
Όμως το ίδιο επίδομα ζητούν τόσο οι γιατροί που υπηρετούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και επίσης κατέχουν εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική όσοι και οι αντίστοιχοι στρατιωτικοί γιατροί!
Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής σχόλια στη διαβούλευση του νομοσχεδίου, οι γιατροί των ΜΕΘ θεωρούν ότι η οικονομική ενίσχυσή τους μέσω του συγκεκριμένου επιδόματος θα ήταν και μια επιβράβευση για τις προσπάθειές τους την περίοδο της πανδημίας, ενώ θα μπορούσε να προσελκύσει και νέους γιατρούς στα κρίσιμα αυτά τμήματα του ΕΣΥ.
Είναι φανερό ότι θα χρειαστούν πολλές συζητήσεις ωσότου οριστικοποιηθεί ποιοι θα πάρουν τελικά τα 400 ευρώ…