Εν αναμονή περισσότερων εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο Dow κέρδισε 400 μονάδες τη Δευτέρα.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 407 μονάδων (+1,16%) στις 35.473 μονάδες, ο Nasdaq κέρδισε 0,61% στις 13.994 μονάδες και ο S&P 500 κινήθηκε επίσης ανοδικά στις 13.961 μονάδες (+0,9%).
Οι κινήσεις αυτές ακολουθούν μια εβδομάδα με απώλειες στη Wall Street, καθώς ο Nasdaq και ο S&P 500 υποχώρησαν περίπου 2,9% και 2,3% αντίστοιχα, σημειώνοντας τις χειρότερες εβδομάδες τους από τον Μάρτιο. Ο Dow ολοκλήρωσε την εβδομάδα περίπου 1,1% χαμηλότερα.
Τη Δευτέρα ξεκίνησε το τελευταίο σκέλος της περιόδου εταιρικών κερδών που σε γενικές γραμμές θεωρείται ισχυρότερη από την αναμενόμενη. Από το 85% των εταιρειών του S&P 500 που έχουν δημοσιεύσει τα τριμηνιαία αποτελέσματά τους, περίπου τα τέσσερα πέμπτα έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις της Wall Street, σύμφωνα με την FactSet.
Αργότερα μέσα στην εβδομάδα, οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους στην ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό και τον δείκτη παραγωγού του Ιουλίου. Αμφότεροι παρακολουθούνται στενά δεδομένης της σύνδεσής τους με την πορεία του πληθωρισμού και την υγεία της οικονομίας.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό την Πέμπτη ίσως να προσφέρουν ενδείξεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής της Fed, αφού η έκθεση για την απασχόληση την Παρασκευή αναζωπύρωσε τους φόβους ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
«Στην έκθεση του περασμένου μήνα, είδαμε τη μηνιαία ανακοίνωση για τον πληθωρισμό να σπάει τελικά προς τα κάτω με αδυναμίες που παρατηρήθηκαν σε ορισμένα τμήματα της αγοράς αγαθών», δήλωσε ο Charlie Ripley, ανώτερος στρατηγικός επενδυτής της Allianz Investment Management.
Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς, μέλος με δικαίωμα ψήφου φέτος, δήλωσε ότι αναμένει ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αρχίσουν να μειώνονται στις αρχές του 2024, σύμφωνα με έκθεση, ενώ η διοικητής Μισέλ Μπόουμαν δήλωσε ότι θα χρειαστούν πιθανότατα πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%.