Κέρδη κατέγραψε η Wall Street με τους επενδυτές να αξιολογούν την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ. Ο Dow Jones κινήθηκε ανοδικά 0,01%, ο Nasdaq 0,76% και ο S&P 500 0,36%.
Ειδικότερα, μετά την αναθεώρηση των στοιχείων από το αρμόδιο υπουργείο, τα επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν στα 276.000 αιτήματα την περασμένη εβδoμάδα. Οι διαρκείς αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 1,82 εκατ. έναντι 1,81 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές ανέμεναν περίπου 1,7 εκατ. αιτήσεις.
Οι επενδυτές ισορροπούν μεταξύ της ερμηνείας της αύξησης αυτής αφενός ως σήμα στη Fed να μην προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, καθώς η αγορά εργασίας επιβραδύνει και αφετέρου της πιθανότητας ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας. Η διάσταση αυτή για την ερμηνεία της αύξησης των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας αποτυπώνεται στο ταμπλό, καθώς καταγράφεται νευρικότητα και συχνές εναλλαγές προσήμων.
Όπως δηλώνει στο CNBC ο Jamie Cox, managing partners της Harris Financial Group «οι φόβοι για επερχόμενη ύφεση ξαναφουντώνουν στις ΗΠΑ. Η Fed έχει χτίσει ένα τείχος αυξημένων επιτοκίων το οποίο πιέζει την οικονομική ανάπτυξη. Οι πιθανότητες είναι πολύ υψηλότερες για ύφεση στην αμερικανική οικονομία, απόρροια της πολιτικής της Fed».
Γενικότερα, πυκνώνουν οι φωνές όσων βλέπουν νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed, καθώς η κίνηση του OPEC+ να μειώσει την παραγωγή κατά 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως οδηγεί στη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα.
«Η αναμενόμενη αύξηση των τιμών του πετρελαίου για το υπόλοιπο του έτους ως αποτέλεσμα αυτών των περικοπών θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό, προκαλώντας μια πιο «γερακίσια» στάση στις αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Αυτό, ωστόσο, θα μείωνε την οικονομική ανάπτυξη και θα μείωνε την επέκταση της ζήτησης πετρελαίου», αναφέρει στο CNBC ο Βίκτορ Πονσφορντ της Rystad Energy σε ανάλυση του.
Ο Τάμας Βάργκα, της εταιρείας PVM, επισήμανε τους ευρύτερους πολιτικούς κινδύνους της περικοπής της παραγωγής, λέγοντας στο CNBC ότι ο γενικός πληθωρισμός θα αυξηθεί ταχύτερα απ' ό,τι αναμενόταν. «Αλλά οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να μην παρεκκλίνουν από την πορεία επιβράδυνσης της αύξησης του δανεισμού, καθώς οι απόψεις τους διαμορφώνονται κυρίως από τα στοιχεία του πυρήνα του πληθωρισμού, τα οποία δεν θα επηρεαστούν τόσο πολύ από τις ισχυρότερες τιμές του πετρελαίου όσο τα στοιχεία του γενικού πληθωρισμού», εξηγεί.