Με κέρδη έκλεισε η Wall Street με τους επενδυτές να περιμένουν τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό και τα οικονομικά μεγέθη εισηγμένων.
«Ο δείκτης τιμών καταναλωτή που θα δημοσιευθεί αύριο και οι τιμές παραγωγού την Πέμπτη θα δείξουν κατά πόσο ο πληθωρισμός υποχωρεί. Πρόκειται για δείκτες που λαμβάνει σοβαρά υπόψη η Fed προκειμένου να χαράξει την οικονομική της πολιτική. Επομένως η αγορά περιμένει τα στοιχεία για να δει αν η Fed θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων» αναφέρουν χαρακτηριστικά αναλυτές.
Στο τέλος της εβδομάδας αναμένονται και ανακοινώσεις για τα οικονομικά μεγέθη τριμήνου, τα οποία θα δείξουν πώς οι εισηγμένες συμπεριφέρονται σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και έντονου πληθωρισμού.
Σε αυτό το κλίμα ο Dow κέρδισε 0,93% στις 34.260 μονάδες, ο Nasdaq κερδίζει 0,55% στις 13.760 μονάδες ενώ και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,67% στις 4.439 μονάδες.
«Η παύση ανόδου των επιτοκίων από την Fed στην προηγούμενη συνεδρίαση δίνει περισσότερο χρόνο στην αγορά να αποτιμήσει τις επιπτώσεις της πολιτικής της στον πληθωρισμό. Άλλη μία ή δύο αυξήσεις επιτοκίων από την Fed είναι λιγότερο σημαντικό από το πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων. Κάτι που διαφαίνεται για το νέο έτος» σχολιάζει στο CNBC ο Dan Greenhaus, αναλυτής στην Solus Alternative Asset Management.
Πάντως πληθαίνουν οι δηλώσεις αξιωματούχων της Fed που κάνουν λόγο για δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος και διατήρησή τους σε υψηλό ποσοστό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι αναλυτές που έβλεπαν μειώσεις επιτοκίων φέτος φαίνεται πως αναθεωρούν.
Την ίδια στιγμή η Goldman Sachs βλέπει πτώση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία θα ξεπεραστεί από αυτήν της Ινδίας. Η Ινδία είναι έτοιμη να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μέχρι το 2075, ξεπερνώντας όχι μόνο την Ιαπωνία και τη Γερμανία, αλλά και τις ΗΠΑ, λέει η Goldman Sachs.
Επί του παρόντος, η Ινδία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, πίσω από τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Κίνα και τις ΗΠΑ. Πέρα από την αύξηση του πληθυσμού, η πρόβλεψη βασίζεται στην πρόοδο της χώρας στην καινοτομία και την τεχνολογία, στις υψηλότερες επενδύσεις κεφαλαίου και στην αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, έγραψε η επενδυτική τράπεζα σε πρόσφατη έκθεσή της.
«Τις επόμενες δύο δεκαετίες, ο δείκτης εξάρτησης της Ινδίας θα είναι ένας από τους χαμηλότερους μεταξύ των περιφερειακών οικονομιών», δήλωσε ο οικονομολόγος της Goldman Sachs Research για την Ινδία, Santanu Sengupta.