«Έσβησαν» τα κέρδη στη Wall Street που έκλεισε με μεικτά πρόσημα τη Δευτέρα. Οι επενδυτές αναμένουν εταιρικά αποτελέσματα και τη συνεδρίαση της Fed. «Πολλές εταιρείες έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα και η αγορά πλέον περιμένει τα οικονομικά μεγέθη των κολοσσών της τεχνολογίας. Τα αποτελέσματα γενικά είναι θετικά, όμως παρατηρείται ένα πλήγμα στην κερδοφορία εξαιτίας του πληθωρισμού» σχολιάζει στο CNBC ο καθηγητής οικονομικών του New York University, Aswath Damodaran.
Την ίδια στιγμή αναλυτές φοβούνται για επερχόμενη ύφεση, καθώς όπως φαίνεται η Fed θα ανακοινώσει νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαϊου. Όπως έχουν ήδη προϊδεάσει με δημόσιες τοποθετήσεις τους αξιωματούχοι της Fed, η αμερικανική κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός επιμένει και απέχει από τον στόχο του 2%.
Σε αυτό το κλίμα ο Dow έκλεισε με άνοδο 0,2%, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,29% και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,09%. Tην ίδια στιγμή η αγορά περιμένει τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα. Ειδικότερα την Πέμπτη θα γίνει γνωστό το ΑΕΠ α' τριμήνου, ενώ την Παρασκευή ο δείκτης για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης.
Για άλλη μια φορά η αντιπαράθεση για την «οροφή» στο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ είναι προ των πυλών φέτος και για τις αγορές αποτελεί πηγή ανησυχίας. Η προθεσμία για την αμερικανική κυβέρνηση να αυξήσει το όριο των $31,4 τρισ. στο χρέος μπορεί να έρθει γρηγορότερα απ' ό,τι αναμένεται εκτιμούν οι αναλυτές.
Την τελευταία δεκαετία οι επαναλαμβανόμενες πολιτικές αντιπαραθέσεις για το όριο χρέους τις περισσότερες φορές έφερναν συμβιβασμό πριν προκληθούν αναταραχές στις αγορές. Όχι πάντοτε όμως. Το 2011 μια παρατεταμένη αντιπαράθεση οδήγησε τον οίκο Standard & Poor’s στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής βαθμολογίας των ΗΠΑ για πρώτη φορά, προκαλώντας σεισμικές δονήσεις στις αγορές.
Η ανησυχία φέτος οφείλεται στο ότι το κόμμα των Ρεπουμπλικανών έχει ισχνή πλειοψηφία στο Κογκρέσο, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει έναν συμβιβασμό αυτήν τη φορά.
Η «οροφή χρέους» είναι το ανώτατο όριο δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της και όταν εξαντλείται δεν μπορεί πλέον να εκδίδει έντοκα γραμμάτια και ομόλογα. Μπορεί να πληρώνει τους λογαριασμούς της μόνο με τους φόρους που εισπράττει. Η οροφή χρέους σήμερα ισοδυναμεί με περίπου το 120% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, χωρίς μία αύξηση στο όριο χρέους η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πληρώνει τους λογαριασμούς της μέχρι τον Ιούνιο.