Κέρδη καταγράφει η Wall Street με τους επενδυτές να αντιδρούν θετικά στη διάσωση της Credit Suisse από την UBS και τα σενάρια διάσωσης της First Republic Bank.
«Μια γενικευμένη τραπεζική κρίση φαίνεται πως προς το παρόν απομακρύνεται, κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία στους επενδυτές πως τα χειρότερα είναι πίσω μας. Παράλληλα αναμένονται οι αποφάσεις της Fed για να φανεί κατά πόσο η πρόσφατη τραπεζική κρίση επηρεάζει τις αποφάσεις της για αύξηση επιτοκίων» σχολιάζουν αναλυτές στο CNBC.
Σε αυτό το κλίμα ο Dow έκλεισε με άνοδο 1,2%, o S&P 500 ανοδικά 0,89% και ο Nasdaq με άνοδο 0,39%.
Με την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να ταράζει τις αγορές, μερικά κορυφαία στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου ζητούν από τη Fed μία προσωρινή παύση στην πολιτική της νομισματικής σύσφιξης και ετοιμότητα για να συνεχίσει τις αυξήσεις αργότερα.
Πριν την κατάρρευση της Silicon Valley Bank η Fed αναμενόταν να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στη συνεδρίαση του συμβουλίου της στις 21-22 Μαρτίου. Τώρα η αγορά τιμολογεί 60% πιθανότητα ότι τα παρεμβατικά επιτόκια της Fed θα αυξηθούν κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη και 40% ότι δεν θα υπάρξει αύξηση.
Η άποψη στην επενδυτική τράπεζα Lazard είναι ότι η Fed πρέπει να δώσει άμεση και ξεκάθαρη προτεραιότητα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Μπορεί να κινηθεί βραδέως στο μέτωπο της σταθερότητας των τιμών και να είναι έτοιμη να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων αφού η κατάσταση βελτιωθεί.
«Παρόλο που η αναταραχή στρέφει τον προβολέα στον τραπεζικό κλάδο, πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται για συστημικό πρόβλημα αλλά για ζήτημα ρευστότητας που η Fed μπορεί να περιορίσει με τα χρηματοδοτικά εργαλεία της» εκτιμούν οι αναλυτές στην Oxford Economics.
Το τρέχον επίπεδο του παρεμβατικού επιτοκίου της Fed είναι στο 4,5% - 4,75% και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που το βλέπουν στο 6%. Εξάλλου, όπως αναφέρει σε έκθεση της η Apollo Global Management, η αναστάτωση στον τραπεζικό κλάδο έχει ήδη οδηγήσει σε σφιχτότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες, αντίστοιχες μιας αύξησης της τάξης του 1,5% στο παρεμβατικό επιτόκιο της Fed.
Σύμφωνα με τους strategists της BlackRock, η μεταβλητότητα της προηγούμενης εβδομάδας δείχνει ότι οι αγορές ξύπνησαν επιτέλους και αντιλαμβάνονται τις ζημιές που προκαλεί η ταχεία άνοδος του κόστους χρήματος και τιμολογούν ύφεση.
«Το δίλημμα για τις κεντρικές τράπεζες - μάχη κατά του πληθωρισμού ή προστασία της οικονομικής δραστηριότητας και της χρηματοοικονομικής σταθερότητας - είναι ξεκάθαρο σήμερα και άμεσο,» αναφέρει ο επενδυτικός οίκος