Με απώλειες έκλεισαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street καθώς οι επενδυτές αναμένουν νέες αυξήσεις επιτοκίων από την FED.
Ο Dow Jones υποχώρησε 543 μονάδες, ήτοι 1,66%, κλείνοντας στις 32.245 μονάδες, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 2,05%, στις 11.338 μονάδες και ο S&P 500 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,85%, στις 3.918 μονάδες.
Τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι τραπεζικές μετοχές, με την Bank of America και Wells Fargo να σημειώνουν πτώση άνω του 6%, έκαστος.
«Παρά τη μερική επιβράδυνση της αγοράς εργασίας οι επενδυτές περιμένουν τα αυριανά στοιχεία. Η σκιά του προέδρου της Fed πάνω από τις αγορές πέφτει βαριά και πλέον αναμένονται νέες και μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed» σχολιάζουν αναλυτές στο CNBC.
Υπενθυμίζεται πως αύριο ανακοινώνεται ο αριθμός των Αμερικανών που διατηρεί μισθό. Πάντως φαίνεται πως με αργά βήματα η αγορά εργασίας επιβραδύνει.
Ειδικότερα την περασμένη εβδομάδα υποβλήθηκαν 211.000 νέα αιτήματα επιδόματος ανεργίας αυξημένα συγκριτικά με τα 190.000 δύο εβδομάδες πριν, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να έκαναν λόγο για 195.000 νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας. Την ίδια στιγμή για κάθε άνεργο Αμερικανό, σύμφωνα με τα στοιχεία, αναλογούν 1,9 θέσεις εργασίας.
Oρισμένοι οικονομολόγοι, όπως της Citi, αναμένουν εκπλήξεις από τα αυριανά στοιχεία για την αγορά εργασίας. «Η ανθεκτική αγορά εργασίας φέρνει αρνητικές ειδήσεις για τις αγορές, καθώς αποτελεί σήμα για την Fed για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων. Σε περίπτωση που τα στοιχεία δείξουν αναπτυσσόμενη και ανθεκτική αγορά εργασίας τότε μπορούμε να περιμένουμε νέο sell off» αναφέρει σε σημείωμά του ο Alex Saunders, strategist της Citi.
Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε το προειδοποιητικό μήνυμά του προς τους νομοθέτες ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια υψηλότερα από το αναμενόμενο. Ωστόσο, είπε ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα όσον αφορά τα επιτόκια όταν συνεδριάσει αργότερα τον Μάρτιο.
Ο Πάουελ ανέφερε στο Κογκρέσο πως η μάχη κατά του πληθωρισμού είναι πιο επίμονη συγκριτικά με ό,τι αναμένονταν. «Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως η αγορά εργασίας και ο πληθωρισμός είναι ανθεκτικότεροι από αυτά που περιμέναμε. Εφόσον τα οικονομικά δεδομένα δείξουν πως χρειάζονται μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων τότε θα προχωρήσουμε σε αυτές» δήλωσε ο Πάουελ και προσέθεσε ότι «ήδη έχουν γίνει ορισμένα θετικά βήματα στην προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού, ωστόσο έχουν ακόμα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν».
Σε ό,τι αφορά στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ο Τζερόμ Πάουελ τόνισε: «Η ιστορική εμπειρία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κατά της πρόωρης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Θα διατηρήσουμε την ίδια πορεία μέχρι να ολοκληρωθεί η δουλειά μας».