Η αγορά εργασίας που παραμένει ανθεκτική σε συνδυασμό με τις τραπεζικές πιέσεις που φέρνει η κατάρρευση της Silicon Valley Bank οδηγούν σε πτώση τη Wall Street.
Ειδικότερα, ο Dow υποχώρησε 1,07% (πτώση 345,22 μονάδων) κλείνοντας στις 31.909,64 μονάδες. Ο S&P 500 είχε απώλειες 1,45% (56,73 μονάδες), φτάνοντας στις 3.861,59, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 11.138,89 μονάδες, με απώλειες 1,76% (199,47 μονάδων).
Oι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν σημαντικά, ενώ ενδοσυνεδριακά η BofA έχασε 0,88%, η Wells Fargo 0,56% και η Morgan Stanley 2,33%.
Τα σημερινά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ δείχνουν πως η Fed θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια καθώς η αγορά εργασίας αναπτύσσεται ή επιβραδύνει με πολύ αργό ρυθμό. Ειδικότερα τον Φεβρουάριο προστέθηκαν στην αμερικανική αγορά 311.000 νέες θέσεις εργασίας, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να έκαναν λόγο για 205.000 θέσεις εργασίας. Από την άλλη όμως η αύξηση των μισθών ήταν 0,2% τον Φεβρουάριο, μικρότερη αύξηση από το 0,3% του Ιανουαρίου. Η ανεργία σκαρφάλωσε στο 3,6% από 3,4%, δύο ενδείξεις που αξιολογούνται εν μέρει θετικά, καθώς φαίνεται πως η πολιτική της Fed πολύ αργά φρενάρει την αγορά εργασίας.
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank από την άλλη έχει δημιουργήσει σημαντικές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Mε εντολή των αμερικανικών αρχών ο έλεγχος της τράπεζας περνά στην FDIC και διαχειριστής των καταθέσεων, οι οποίες προστατεύονται, αναλαμβάνει η αμερικανική Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC). Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται οι καταθέσεις από τις εγγυήσεις της FDIC ενώ τα υποκαταστήματα της τράπεζας θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα υπό τον έλεγχο της αρχής. Η εγγύηση της FDIC καλύπτει καταθέσεις έως 250 χιλ. δολάρια.
Η τράπεζα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNBC, έχει προσλάβει εξειδικευμένους συμβούλους, προκειμένου να βρουν πιθανούς αγοραστές.
Μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξετάζουν πιθανή εξαγορά της SVB. Ωστόσο, οι εκροές καταθέσεων ξεπερνούν μέχρι στιγμής τη διαδικασία πώλησης, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ορθή αξιολόγηση και αποτίμηση της τράπεζας από τους δυνητικούς αγοραστές, αναφέρουν αναλυτές.
Στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων, οι χρηματιστηριακές αρχές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της SVB, η οποία στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street υποχωρούσε κατά 63%. Ποσοστό αντίστοιχο με την απότομη «βουτιά» της μετοχής κατά 60% την Πέμπτη, που προκάλεσε σήμερα τριγμούς όχι μόνο στον αμερικανικό τραπεζικό κλάδο, αλλά και στην Ευρώπη, με τον δείκτη να υποχωρεί κατά 4%.
Με την κατάρρευση της τιμής της μετοχής της, η SVB θα χρειαστεί πιθανότατα να εκδώσει ακόμα περισσότερες μετοχές, προκαλώντας μεγαλύτερο dilution εάν τελικά η αύξηση κεφαλαίου προχωρήσει.
Πανικός στις αγορές
Ο «πανικός» στις αγορές ξεκίνησε όταν η διοίκηση της SVB ανακοίνωσε την έκδοση νέων μετοχών αξίας 2,25 δισ. δολαρίων, επιδιώκοντας την ενίσχυση των κεφαλαίων της, τα οποία έχουν περιοριστεί αισθητά λόγω των μεγάλων απωλειών στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων –και συγκεκριμένα στην αγορά ομολόγων.
Ο κίνδυνος ενός ντόμινο αποτελεί, αυτήν τη στιγμή, τη μεγαλύτερη απειλή για τις αγορές μετοχών, με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές ήδη να ζητούν παρέμβαση των αρμόδιων αρχών, προκειμένου να αποτραπεί ένα μπαράζ αλυσιδωτών εξελίξεων.
Η άνοδος των επιτοκίων, οι φόβοι για ύφεση και η επιβράδυνση της αγοράς αρχικών δημόσιων εγγραφών δυσκολεύουν τις εταιρείες να αντλήσουν κεφάλαια. Αυτό, εξηγεί το CNBC, ενδεχομένως οδήγησε τις επιχειρήσεις να αντλήσουν από τις καταθέσεις σε τράπεζες όπως η SVB.
«Η SVB είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Δεν ανησυχώ για τους μεγάλους παίκτες, αλλά πολλοί από τους μικρούς θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις. Πολλοί θα πρέπει να συγκεντρώσουν κεφάλαια», δήλωσε στο Bloomberg ο Christopher Whalen, πρόεδρος της συμβουλευτικής Whalen Global Advisors.