Κλείσιμο με κέρδη με φόντο Fed και πληθωρισμό
Wall Street

Κλείσιμο με κέρδη με φόντο Fed και πληθωρισμό

Με κέρδη κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να αναμένουν τη συνεδρίαση της Fed και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. 

«Όχι μόνο ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων αλλά και η φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσει η Fed θα δώσουν κατεύθυνση στις αγορές. Παράλληλα αυτήν την εβδομάδα θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για το ύψος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Πρόκειται για κρίσιμες ανακοινώσεις που θα δείξουν τη μεσοπρόθεσμη τάση» σχολιάζουν αναλυτές στο CNBC. 

Σε αυτό το κλίμα ο Dow κέρδισε 1,4% στις 504 μονάδες, ο Nasdaq 1,2% και ο S&P 500 κατέγραψε επίσης κέρδη 1,4%.

Οι αγορές τιμολογούν 91% πιθανότητα ότι η Fed θα αυξήσει το κόστος χρήματος κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στη συνεδρίαση της 14ης Δεκεμβρίου και δίνουν μόνο 9% πιθανότητα για νέα αύξηση 75 μονάδων βάσης.

Υπενθυμίζεται πως η JP Morgan μειώνει τις προβλέψεις της για την κερδοφορία των επιχειρήσεων που απαρτίζουν το δείκτη S&P 500 στη Wall Street, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει εξασθένιση της ζήτησης και της δυνατότητας των επιχειρήσεων να διατηρήσουν την τωρινή τιμολογιακή τους πολιτική, συμπίεση στα περιθώρια κέρδους και περιορισμένες επαναγορές ιδίων μετοχών για να ενισχύσουν τα κέρδη ανά μετοχή.

Οι strategists της JP Morgan εκτιμούν πως τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών του S&P 500 το 2023 θα μειωθούν κατά 9% και ότι ο ίδιος ο δείκτης μπορεί να ξανατεστάρει το φετινό χαμηλό των 3.491 μονάδων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου χρόνου, καθώς η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed επιδρά αρνητικά στα μακροοικονομικά μεγέθη.

Tο παγκόσμιο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση του τα τελευταία 70 χρόνια το 2021, αφού έφτασε σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ λόγω των επιπτώσεων του COVID-19, αλλά συνολικά παρέμεινε πολύ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το  ΔΝΤ αναφέρει συγκεκριμένα είπε ότι το συνολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 247% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2021 από το ανώτατο όριο του 257% το 2020. Αυτό συγκρίνεται με περίπου 195% του ΑΕΠ το 2007, πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Σε όρους δολαρίου, το παγκόσμιο χρέος συνέχισε να αυξάνεται, αν και με πολύ πιο αργό ρυθμό, φτάνοντας το ρεκόρ των 235 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.