Ποιοι περιμένουν την ύφεση για να αγοράσουν
Shutterstock
Shutterstock

Ποιοι περιμένουν την ύφεση για να αγοράσουν

Είναι δυνατόν οι επενδυτές να περιμένουν με αγωνία την ύφεση, την άνοδο της ανεργίας και την επιδείνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων;

Κι όμως, στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, το «μεγάλο παράδοξο» των αγορών αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Η πιθανολογούμενη ύφεση έχει εξελιχθεί από παράγοντα ανησυχίας σε καλό οιωνό για τα χρηματιστήρια. Αυτό συμβαίνει γιατί οι επενδυτές πιστεύουν ότι η ύφεση θα είναι ρηχή. Εκτιμούν, επομένως, πως όσο ταχύτερα έρθει, τόσο ταχύτερα θα ακολουθήσει και η ανάκαμψη της οικονομίας. Και επειδή οι αγορές λειτουργούν ως προεξοφλητικός μηχανισμός, το ριμπάουντ των μετοχών θα αρχίσει αρκετά νωρίτερα. Κατά συνέπεια, προσπαθούν να εντοπίσουν το σημείο καμπής. 

Προσοχή όμως. Η ύφεση είναι επιθυμητή, αρκεί να μην αποδειχθεί βαθύτερη από τις προσδοκίες. Διότι υπάρχει και ο κίνδυνος του «slowcession». Του όρου που επινόησε η Moody’s, για να περιγράψει μία περίοδο παρατεταμένης επιβράδυνσης του ΑΕΠ, η οποία θα έχει στοιχεία ύφεσης, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και θα εξελιχθεί σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου από τη σύντομη ύφεση που προβλέπουν οι περισσότεροι. Άρα, οι επενδυτές αναζητούν κάποια «κακά» μαντάτα για την οικονομία αλλά όχι πολύ κακά. 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εδώ και πολλούς μήνες, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει της ύφεσης που όλοι προβλέπουν αλλά δεν έρχεται. Μετά από μακρά περίοδο αβεβαιότητας για τις οικονομικές εξελίξεις, οι αναλυτές έχουν καταλήξει στην εκτίμηση ότι η ύφεση θα χτυπήσει μέσα στους επόμενους μήνες την πόρτα, τουλάχιστον, της αμερικανικής οικονομίας. Στην παρούσα φάση, όσο η οικονομία παραμένει ανθεκτική, τόσο απομακρύνεται το σημείο καμπής. 

Οι αγορές δείχνουν να πιστεύουν το σενάριο της ρηχής ύφεσης και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, οι επενδυτές περιμένουν με αγωνία να δουν είτε την ανεργία να αυξάνεται, είτε τα εταιρικά αποτελέσματα να απογοητεύουν. Υπάρχει, στο μεταξύ και ένας χρηματιστηριακός οιωνός που σχετίζεται με τον κινητό μέσο όρο 10 μηνών. Σύμφωνα με την Bank of America, ο S&P 500 περνάει τον κινητό μέσο όρο 10 μηνών (3.970 μονάδες) τέσσερις μήνες μετά τα χαμηλά της αγοράς. Ο κορυφαίος δείκτης της Wall Street ξεπέρασε το εν λόγω σημείο τον Ιανουάριο και σήμερα βρίσκεται υψηλότερα περίπου κατά 124 μονάδες. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κινηθεί ξανά χαμηλότερα αλλά είναι ένα σημάδι. 

Με το ενδιαφέρον για τα risky assets να παραμένει υποτονικό και την Citi να συμβουλεύει τους επενδυτές να μείνουν… μακριά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, όσο δεν αλλάζουν πορεία οι κεντρικές τράπεζες, οι επενδυτές που ενδιαφέρονται για μετοχές και άλλες επενδύσεις συγκριτικά υψηλότερου ρίσκου, προσπαθούν να πιαστούν από κάπου. Μία ρηχή ύφεση θεωρείται ικανή αφενός να οδηγήσει σε ταχύτερη πτώση τον πληθωρισμό και αφετέρου να πυροδοτήσει την στροφή των κεντρικών τραπεζών σε ό,τι αφορά τα επιτόκια. 

Σύμφωνα με την US Bank, ένας κακός οιωνός για την οικονομία, άρα και «καλός» οιωνός για τους επενδυτές, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, θα είναι τα στοιχεία για την ανεργία. Τη στιγμή που η αγορά εργασίας θα εμφανίσει σοβαρά σημάδια εξασθένησης, θα αρχίσει να αλλάζει το κλίμα. Η BofA προβλέπει ότι η ανεργία στις ΗΠΑ θα κορυφωθεί στο 4,8% στο β’ τρίμηνο του 2024, από 3,6% σήμερα. Με δεδομένο ότι στατιστικά η ανεργία κορυφώνεται τέσσερις μήνες μετά τα χαμηλά της αγοράς, οι επενδυτές μάλλον θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις αρχές του 2024 για το σημείο καμπής. 

Όσο για τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων στη Wall Street, που ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα, το κλίμα έχει ως εξής: Η εκτίμηση της BofA κάνει λόγο για πτώση κατά 7%, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, σύμφωνα με την FactSet, αναφέρουν ότι τα λειτουργικά κέρδη θα εμφανίσουν συρρίκνωση 6,8% στο α’ τρίμηνο. Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη, θα είναι η χειρότερη επίδοση από το γ’ τρίμηνο του 2020, όταν τα εταιρικά κέρδη υποχώρησαν σε ποσοστό άνω του 30% εξαιτίας των lockdown. Η BofA προειδοποιεί ότι ακόμη και αν τα αποτελέσματα είναι σχετικά ενθαρρυντικά, έρχονται πολύ χειρότερες επιδόσεις στα επόμενα τρίμηνα. Όλα αυτά σημαίνουν ότι το κλίμα μπορεί να επιδεινωθεί περισσότερο από το επιθυμητό και ότι μάλλον οι επενδυτές θα πρέπει στο εξής να… προσέχουν τι εύχονται.