Τα σύννεφα ανησυχίας που σκοτείνιαζαν επί μήνες τον ουρανό της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς αποσύρονται, προσελκύοντας επενδυτές που είχαν μείνει εκτός και ωθώντας μερικούς από τους χρηματιστηριακούς οίκους να αναβαθμίσουν τις προοπτικές των μετοχών.
Η δυναμική που δείχνει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η ανακούφιση μετά την επίτευξη συμφωνίας για την άρση της οροφής χρέους και ένας ανοδικός επιτοκιακός κύκλος που ίσως να πλησιάζει το τέλος του έχουν οδηγήσει τον δείκτη S&P 500 σε άνοδο 20% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου, απόδοση που ικανοποιεί τον ορισμό ενός bull market.
Το αν υπάρξει συνέχεια της ανόδου θα εξαρτηθεί από το αν οι επενδυτές που μείωσαν σημαντικά την έκθεσή τους σε μετοχές πέρυσι επιστρέψουν στην αγορά. Τα επίπεδα μετρητών εκτός αγοράς είναι πολύ υψηλά. Το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων στις ΗΠΑ έφτασε το ποσό-ρεκόρ των $5,8 τρισ. τον Μάιο ενώ, σύμφωνα με τη BofA Global Research, τα ποσοστά μετρητών στα επενδυτικά funds παγκοσμίως είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Στη Deutsche Bank οι αναλυτές εκτιμούν οτι η έκθεση των θεσμικών, αλλά και των μικροεπενδυτών σε μετοχές είναι μικρότερη απ' ό,τι υπήρξε στο 74% της περιόδου από το 2010. Στην τρέχουσα συγκυρία δεν αποκλείεται μια συνέχιση της κούρσας να φέρει περαιτέρω άνοδο λόγω του λεγόμενου παράγοντα FOMO (fear of missing out), να προσελκύσει δηλαδή νέους αγοραστές που φοβούνται οτι θα χάσουν την κούρσα της αγοράς.
Μετά από μήνες ανησυχιών για επερχόμενη ύφεση, η καλύτερη της αναμενόμης πορεία της αμερικανικής οικονομίας είναι ένας από τους λόγους αισιοδοξίας στους επενδυτικούς κύκλους. Πρόσφατα στοιχεία από την αγορά εργασίας έδειξαν οτι παρά την άνοδο της ανεργίας σε υψηλό επταμήνου, η αύξηση των θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε τον Μάιο, ενισχύοντας το σενάριο οτι η Fed θα καταφέρει τελικά να δαμάσει τον πληθωρισμό, χωρίς να προξενήσει μεγάλη ζημιά στην ανάπτυξη.
Χρηματιστηρικοί οίκοι όπως η ΒΜΟ Capital Markets ανεβάζουν τον στόχο για τον δείκτη S&P 500 ως το τέλος της φετινής χρονιάς στις 4.550 μονάδεες από 4.300 πριν. Ο δείκτης κερδίζει 11% φέτος και 20% από το χαμηλό που σημείωσε στις 12 Οκτωβρίου. Στην Evercore βλέπουν τον δείκτη στις 4.450 μονάδες στο τέλος του 2023 από 4.150 πριν, ενώ στη Stifel ο στόχος είναι οι 4.400 μέχρι το τρίτο τρίμηνο. Η ΒofA τον προηγούμενο μήνα ανέβασε τον δικό της στόχο για τον δείκτη στις 4.300 μονάδες από 4.000 πριν.
Ενα άλλο ρίσκο που έφυγε από τον ορίζοντα ήταν το πράσινο φως από το το Κογκρέσο για την άρση του ορίου δανεισμού που απέκλεισε το επικίνδυνο ενδεχόμενο ενός καταστροφικού default από τις ΗΠΑ για πρώτη φορά στην ιστορία. Ενας πρόσθετος λόγος αισιοδοξίας είναι οι ενδείξεις οτι η Fed, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, πιθανότατα δεν θα προχωρήσει σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, σενάριο που τάραξε τη χρηματιστηριακή αγορά πέρυσι.
Στην αγορά παραγώγων τα επιτοκιακά futures τιμολογούν οτι η Fed δεν θα προβεί σε νέα αύξηση στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 13-14 Ιουνίου και οτι θα κάνει μία μόνο αύξηση στο υπόλοιπο του 2023. Πάντως, όπως είναι φυσικό, ο σκεπτικισμός δεν έχει εκλείψει. Στην Comerica Wealth Management εκτιμούν οτι ο S&P 500 μπορεί να τεστάρει πάλι τα χαμηλά του Οκτωβρίου καθώς τα υψηλά επιτόκια και το σφίξιμο της πιστωτικής επέκτασης θα επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα στο υπόλοιπο της χρονιάς.
Ενα άλλο σημάδι ανησυχίας είναι το γεγονός οτι η άνοδος του δείκτη S&P 500 φέτος οφείλεται κυρίως σε ένα μικρό αριθμό μετοχών με τεράστια κεφαλαιοποίηση όπως η Microsoft και η Nvidia που απογειώθηκαν λόγω του ενθουσιασμού με την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ μεγάλο κομμάτι της υπόλοιπης αγοράς έχει μείνει πίσω.
Για μερικούς επαγγελματίες διαχειριστές πρόκειται για ένα επικίνδυνο σημάδι, όπως και αυτό της αντιστροφής της καμπύλής αποδόσεων που συνεχίζει να δείχνει οτι ο κίνδυνος ύφεσης παραμένει υψηλός. Μπορεί τελικά να ζούμε ένα δυνατό ράλι μέσα σε ένα bear market;