Νέα άνοδο των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ανακοίνωσε η Fed ενώ η Wall Street καταγράφει ήπιες απώλειες μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας, ότι έχουμε να διανύσουμε ακόμη πολύ δρόμο για τη μείωση του πληθωρισμού και ότι δεν έχει παρθεί καμία απόφαση για παύση της αύξησης των επιτοκίων.
Σε αυτό το κλίμα, ο Dow έκλεισε με πτώση 0,80%, ο Nasdaq με απώλειες 0,46% και ο S&P 500 στο -0,70%.
Αξίζει να σημειωθεί ήταν η δέκατη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ τους τελευταίους 14 μήνες, παρά την πρόσφατη τραπεζική κρίση.
Πάουελ: Καμία απόφαση για παύση αύξησης των επιτοκίων
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η Τράπεζα εξακολουθεί να θεωρεί τον πληθωρισμό υπερβολικά υψηλό προσθέτοντας ότι οι υψηλές πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να αποτελούν θέμα ανησυχίας.
Λόγω όλων αυτών, ο Πάουελ δήλωσε ότι «είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων έχει τελειώσει».
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα» με αυξήσεις επιτοκίων, αν χρειαστεί, και οι αξιωματούχοι δεν αποφάσισαν στη συνεδρίαση να σημάνουν παύση για την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, και το τι θα συμβεί στη συνέχεια με τα επιτόκια είναι μια απόφαση που οι αξιωματούχοι θα λάβουν «από συνεδρίαση σε συνεδρίαση», δήλωσε ο Πάουελ.
Το επιτόκιο πολιτικής της Fed είναι τώρα περίπου το ίδιο με αυτό που ήταν το 2007, λίγο πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση και βρίσκεται στο επίπεδο που η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed προέβλεπε τον Μάρτιο ότι θα ήταν πράγματι «επαρκώς περιοριστικό» για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο.
Ο πληθωρισμός εξακολουθεί σήμερα να είναι υπερδιπλάσιος από το επίπεδο-στόχο του 2%.
Η οικονομική ανάπτυξη παραμένει μέτρια, αλλά «οι πρόσφατες εξελίξεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό», σχολίασε η Fed.
Η δήλωση του επικεφαλής της Fed ψαλιδίζει τις προσδοκίες αναλυτών και επενδυτών που φαίνεται να εκτιμούν ότι αυτή είναι η τελευταία αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, ευελπιστώντας μάλιστα ότι σύντομα θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
Πότε θα κλείσει ο κύκλος της ανόδου των επιτοκίων;
Η Fed έστειλε «σήμα» μιας πιθανής παύσης του πρόσφατου ανοδικού κύκλου των επιτοκίων για να δώσει χρόνο τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των πρόσφατων καταρρεύσεων των τραπεζών. Όλα αυτά στο πλαίσιο και της πολιτικής κόντρας στο Κογκρέσο σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ.
Κάτι που ενδεχομένως θα οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση, καθώς στην προσπάθειά της η Fed να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed εκτιμούν πως τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό 2%. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι που έχουν διαφορετική άποψη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα έινια ο πρώην πρόεδρος της Dallas Fed, Ρόμπερτ Κάπλαν.
Θυμίζουμε πως ο Κάπλαν εκτιμά πως οι αυξήσεις επιτοκίων του Μαρτίου και η σημερινή θα αποδειχθούν λανθασμένες. Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ ενίσχυσαν την άποψη του Κάπλαν καθώς έδειξαν ένα γενικό αδυνάτισμα της οικονομίας, και ευθύνονται μέχρις ενός σημείου για την κακή πορεία των αμερικανικών χρηματιστηρίων (η μεγάλη πτώση των μετοχών των περιφερειακών τραπεζών και των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών έπαιξε και αυτή σημαντικό ρόλο).
Ο δομικός πληθωρισμός είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερος του ανεκτού, ενώ η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ δείχνει ακόμα πολύ δυνατή. H τραπεζική κρίση άλλωστε, σύμφωνα με άλλους αναλυτές, έχει άμεση σχέση με την αύξηση των επιτοκίων και την πολιτική της Fed. Η First Republic Bank για παράδειγμα ανέλαβε υποθήκες όταν τα επιτόκια ήταν πολύ χαμηλά και τις διατήρησε στα βιβλία της. Έτσι, το μεγάλο απόθεμα στεγαστικών δανείων της First Republic έχανε την αξία του κάθε φορά που τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων αυξάνονταν. Αλλά και η κατάρρευση της Silicon Valley Bank έχει άμεση σχέση με την αύξηση των επιτοκίων.
Όπως γίνεται σαφές η νέα αύξηση των επιτοκίων από τη μία δείχνει την αποφασιστικότητα της Fed για μείωση του πληθωρισμού, από την άλλη όμως ενέχει σοβαρούς κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και βεβαίως για την αμερικανική οικονομία.