«Η αύξηση των επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ δείχνει πως η οικονομία έχει επιβραδύνει, γεγονός που ίσως οδηγήσει την Fed σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς βελτιώνει την ψυχολογία των επενδυτών» αναφέρουν αναλυτές στο CNBC.
Σε αυτό το κλίμα o Dow Jones σημείωσε άνοδο 345,09 μονάδων, ή 1,05%, στις 33.220,80 μονάδες, ανακτώντας σχεδόν το σύνολο των ζημιών του από την προηγούμενη συνεδρίαση. Ο S&P 500 κέρδισε 1,75% για να κλείσει στις 3.849,28 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 2,59% στις 10.478,09 μονάδες.
Ο Dow και ο S&P είναι οριακά υψηλότεροι για την εβδομάδα, κατά 0,05% και 0,12%, αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq πάει για κλείσιμο με απώλειες 0,19%.
Ειδικότερα, αυξημένες ήταν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την προτελευταία εβδομάδα του 2022. Συγκεκριμένα, οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 9.000 σε 225.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 24 Δεκεμβρίου, όσο είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters. Οι αιτήσεις παρουσιάζουν διακυμάνσεις τις τελευταίες εβδομάδες, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τις 270.000 που οι οικονομολόγοι θεωρούν ως κόκκινη γραμμή για την αγορά εργασίας.
«Η αγορά εργασίας αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα που λαμβάνει υπόψη η Fed για την αύξηση των επιτοκίων. Στόχος είναι να επιβραδυνθεί, κάτι που είναι ακόμα είναι μακρινό, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ανθεκτικότητα» σχολιάζουν αναλυτές στο CNBC.
H Citi σε πρόσφατη έκθεσή της εκφράζει την ανησυχία, ότι πρώτον η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια αλλά λιγότερο επιθετικά, κάτι που σημαίνει ότι θα φτάσουν στο υψηλότερο σημείο τους στις αρχές του 2023. Δεύτερον, οι φόβοι για την ύφεση θα λειτουργήσουν αρνητικά για τα risky assets, ειδικότερα στις ΗΠΑ.
Η Citi υπογραμμίζει ότι η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από ένα πρωτοφανές μείγμα. Δεν έχει υπάρξει ποτέ περίοδος στο παρελθόν που να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις μιας πανδημίας, ενός πολέμου και μιας συγχρονισμένης και επιθετικής αύξησης των επιτοκίων. Στέλνει, τέλος, ένα αισιόδοξο μήνυμα, υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις θα βελτιώσουν τις ζωές των καταναλωτών ανά τον κόσμο.
Για παράδειγμα, οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής θα αντιμετωπιστούν και θα δώσουν ευκαιρίες για κέρδη, ενώ στη μετά την πανδημία εποχή θα επιταχυνθούν οι ανακαλύψεις θεραπειών και εργαλείων για μελλοντικές κρίσεις. Επιπλέον, η νέα παγκόσμια μακροοικονομική πραγματικότητα θα φέρει ευκαιρίες μέσω νέων συνεργασιών στις εφοδιαστικές αλυσίδες.