H διψασμένη για καλές ειδήσεις Wall Street αντέδρασε θετικά απέναντι στα δημοσιεύματα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς, ως προς την αύξηση του ανώτατου ορίου του αμερικανικού χρέους.
Όπως φαίνεται θα αποφευχθεί έστω και την τελευταία στιγμή η στάση πληρωμών του Αμερικανικού δημοσίου, που όχι μόνο θα βύθιζε σε απότομη ύφεση την Αμερικανική οικονομία, αλλά επιπλέον θα εκτίνασσε την ανεργία και θα έδινε μια ισχυρή αφορμή για μια γενικευμένη υποχώρηση των αγορών.
Έτσι ένας από τους βασικούς μαύρους κύκνους που πλανώνται πάνω από τις αγορές, δείχνει πως επιστρέφει στην φωλιά του. Σαν άμεση απάντηση από την πλευρά της επενδυτικής κοινότητας, ο δείκτης φόβου CBOE VIX, υποχώρησε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών, μετά από την προσωρινή εκτόξευση του πάνω από αυτόν, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο γράφημα.
Η επικείμενη συμφωνία ανάμεσα στο Λευκό Οίκο και την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων αποτελεί έναν σημαντικό συμβιβασμό και μια γενναία υποχώρηση από την πλευρά και των δύο πλευρών. Οι Ρεπουμπλικάνοι έκαναν πίσω όσον αφορά την άμεση μείωση του χρέους μέσα στην επόμενη διετία και ο Λευκός Οίκος δέχθηκε την θέσπιση ορίων σε μια σειρά από δημόσιες δαπάνες, με εξαίρεση τους εξοπλισμούς και τους προϋπολογισμούς των ενόπλων δυνάμεων.
Η εξέλιξη αυτή επέτρεψε στον δείκτη των “put & call options”, που παρακολουθεί τη διάθεση των επενδυτών, στο χώρο των αγοραπωλησιών συμβολαίων παραγώγων να βρίσκεται στη ζώνη της μεγάλης απληστίας / extreme greed, όπως παρατηρούμε και στο ακόλουθο γράφημα.
Στην ίδια διάθεση παραμένει και το momentum της αγοράς με τον δείκτη S&P 500 να διαπραγματεύεται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 125 ημερών, δίχως όμως να επιχειρεί να προσεγγίσει τα προηγούμενα υψηλά του επίπεδα των 52 εβδομάδων που είναι στις 4.325 μονάδες.
Όπως παρατηρούμε και στο συγκεντρωτικό γράφημα του δείκτη CNN Fear & Greed Index, ο δείκτης βρίσκεται στο 66. Δηλαδή στην περιοχή της απληστίας, αυξημένος από το χθεσινό 62 λόγω των χθεσινών εξελίξεων, σε κοντινά επίπεδα με τις προς εβδομάδας τιμές των 68 μονάδων, απομακρυσμένος αρκετά από την προ μηνός ουδέτερη ζώνη των 52 μονάδων και έχοντας αφήσει πίσω του τις ακραίες τιμές φόβου των 24 μονάδων που είχαν καταγραφεί προ έτους.
H τρέχουσα ευφορία όμως είναι άγνωστο πόσο θα κρατήσει, καθώς στις ΗΠΑ παρατηρείται αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, των δαπανών τον τομέα της υγείας, της αγοράς αυτοκινήτων καθώς και των ημερομισθίων και μισθών. Ταυτόχρονα οι τιμές των προϊόντων διαρκείας, των τροφίμων και της ενέργειας δεν φαίνεται να υποχωρούν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με τις αποφάσεις της Fed στις 14 Ιουνίου. Καθώς οι συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις ίσως αναγκάσουν τη Fed να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα του 5,25%. O πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 4,9% και ο στόχος της Fed είναι η υποχώρηση του στο 2%.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο, πως οι αναλυτές εκτιμούν πλέον πως οι πιθανότητας περαιτέρω ανόδου των επιτοκίων από το 5,25% στο 5,50% βρίσκονται στο 64%, έναντι 36% που αναμένουν σταθεροποίηση των επιτoκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Fed. Όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα της CME, οι τάσεις αυτές έχουν μεταβληθεί ριζικά από τις αρχές του μηνός. Συγκεκριμένα στις 7 Μαΐου το 100% των αναλυτών εκτιμούσαν σταθεροποίηση των επιτοκίων, μετά από δέκα διαδοχικές αυξήσεις από τον Μάρτιο του 2022 μέχρι σήμερα.
Επομένως ο κύκνος από το «ταβάνι» του αμερικανικού χρέους δεν ίπταται πάνω από τις αγορές, αλλά δεν αποκλείεται να εμφανιστεί ο μαύρος κύκνος των επιτοκίων και ακόμα πιθανότερο και ο μαύρος κύκνος του δολαρίου αν λάβουμε υπ’ όψη μας τη σχέση EUR/USD που από το 1,1056 στις αρχές Μαΐου, έχει υποχωρήσει στο 1,0731 χθες.