Οι μετοχές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έχουν αρχίσει να τραβούν την προσοχή των θεσμικών επενδυτών καθώς τα αμυντικά τους χαρακτηριστικά, η άνοδος της μεταβλητότητας και οι φτηνές τους αποτιμήσεις τις καθιστούν ελκυστικές για τοποθετήσεις.
Οι μετοχές τους έχουν μείνει πίσω από τον ευρύ δείκτη STOXX6 00 κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο, καθώς οι θεσμικοί παίκτες έδειξαν προτίμηση στις τράπεζες, θεωρώντας ότι θα ευνοηθούν από την άνοδο των επιτοκίων.
Όμως, η τραπεζική αναταραχή του Μαρτίου ωθεί μερικούς από τους θεσμικούς παίκτες σε έξοδο από τις τράπεζες και στροφή σε άλλους κλάδους.
Η έξαρση της μεταβλητότητας στις αγορές μετοχών και ομολόγων μπορεί να οδηγήσει σε θετικές εκπλήξεις κερδοφορίας από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθιστώντας τις μετοχές τους ελκυστικές. Την ίδια περίοδο η πιστωτική σύσφιξη απειλεί την οικονομική ανάπτυξη.
Το σκεπτικό αυτό εξηγεί το «rotation» που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες με τις μετοχές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων να υπεραποδίδουν σε σχέση με αυτές των τραπεζών. Τα χρηματιστήρια είναι επιχειρήσεις τεχνολογίας και data με αμυντικά χαρακτηριστικά, ενώ οι τράπεζες είναι κυκλικές με μεγαλύτερη έκθεση στα ρίσκα των επιμέρους επιχειρηματικών σχεδίων.
Ο όγκος συναλλαγών στο Euronext που είναι εισηγμένο στο Παρίσι και λειτουργεί επτά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μεταξύ τους το Παρίσι, το Άμστερνταμ και το Μιλάνο, έφτασε κοντά σε ιστορικά ρεκόρ στις 17 Μαρτίου. Ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών τον Μάρτιο ήταν ο υψηλότερος εδώ και ένα χρόνο.
Το ελβετικό χρηματιστήριο SIX που βρέθηκε στο επίκεντρο των αναταράξεων στον τραπεζικό κλάδο με τη διάσωση της Credit Suisse από την UBS είχε αύξηση 44% στον όγκο συναλλαγών τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Παρόμοια ήταν η εικόνα και στο γερμανικό χρηματιστήριο, Deutsche Borse στη Φρανκφούρτη, όπου ο όγκος συναλλαγών αυξήθηκε 23,7% τον Μάρτιο. Στο London Stock Exchange ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών αυξήθηκε 12,9% τον Μάρτιο σε μηνιαία βάση.
Στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό κλάδο, οι μετοχές των χρηματιστηρίων έχουν την υψηλή θετική συσχέτιση με τη μεταβλητότητα. Η μεταβλητότητα του δείκτη STOXX αυξήθηκε τον Μάρτιο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, ενώ και στην αγορά ομολόγων το βαρόμετρο μεταβλητότητας, ο δείκτης MOVE, αυξήθηκε στα επίπεδα του 2008 και παραμένει υψηλός.
Οι αναλυτές στην UBS επισημαίνουν ότι σε υφεσιακό περιβάλλον η τάση είναι να αυξάνονται οι τοποθετήσεις σε μετοχές χρηματιστηρίων, καθώς η αβεβαιότητα με τη νομισματική πολιτική διατηρεί τη μεταβλητότητα σε υψηλά επίπεδα, ευνοώντας τις μετοχές αυτές αλλά πλήττοντας την επενδυτική τραπεζική, τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές.
Η μετοχή της Deutsche Borse έχει κάνει κούρσα άνω του 10% από το ξέσπασμα της τραπεζικής αναταραχής τον Μάρτιο μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ. Οι μετοχές του χρηματιστηρίου του Λονδίνου και του Euronext σημειώνουν κέρδη 8% και 4% αντίστοιχα, ενώ την ίδια περίοδο οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών χάνουν γύρω στο 12%.
Οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα πολλών ετών, που σημαίνει ότι ο κίνδυνος πτώσης των μετοχών τους είναι περιορισμένος.
Η μετοχή του Euronext έχει πολλαπλασιαστή κερδών (Ρ/Ε) 14, ένα discount 18% από το μέσο Ρ/Ε της τελευταίας πενταετίας. Συγκριτικά, το χρηματιστήριο Nasdaq στις ΗΠΑ έχει Ρ/Ε 20 και discount μόνο 3% σε σχέση με τον μέσο πολλαπλασιαστή των τελευταίων πέντε χρόνων.