Με απώλειες έκλεισε η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση του 2022, που θα μείνει στην Ιστορία ως η χειρότερη χρηματιστηριακή χρονιά από το 2008.
Αναλυτικά, ο βιομηχανικός Dow Jones απώλεσε 73,55 μονάδες (0,22%) κλείνοντας στις 33.147,25 μονάδες. Επίσης, πτώση 0,25% (9,78 μονάδες) κατέγραψε ο S&P 500 με κλείσιμο στις 3.839,50, ενώ ο Nasdaq έχασε 11,60 μονάδες (0,11%), κλείνοντας στις 10.466,48.
Η απόδοση του Dow ήταν η καλύτερη για τους τρεις δείκτες μέσα στο 2022, καταγράφοντας πτώση περίπου 8,8%, με τον S&P 500 να βυθίζεται στο 19,4% και τον Nasdaq να έχει «γράψει» απώλειες 33,1%.
«Πρόκειται για τη χειρότερη χρηματιστηριακή χρονιά από το 2008 και οι επενδυτές πλέον φοβούνται για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία. Η πανδημική κρίση στην Κίνα δημιουργεί επιπρόσθετες ανησυχίες πιέζοντας τις μετοχές και ρίχνοντας τη διάθεση για ανάλειψη ρίσκου. Το επόμενο έτος φαίνεται πως θα απασχολήσει τους επενδυτές εκτός από την πολιτική της Fed και την ύφεση και η πανδημία» σχολιάζουν αναλυτές στο CNBC.
Ωστόσο υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, όπως αυτή που εκφράζει ο Πάτρικ Άρμστρονγκ, επικεφαλής της Plurimi Wealth. «Το 2022 το καθόρισε η Fed. Το 2023 φαίνεται πως θα καθοριστεί εν πολλοίς από τα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών. Αν αυτά επηρεαστούν αρνητικά τότε θα είναι πτωτική χρονιά, αν όχι, τότε υπάρχουν περιθώρια ανόδου» δηλώνει στο CNBC.
Συναγερμός για την πανδημία
«Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν οι επενδυτές είναι να δουν νέα έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού και την επιστροφή των περιοριστικών μέτρων» αναφέρουν αναλυτές. Υπενθυμίζεται πως η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων εναντίον του ιού, έχει προκαλέσει ανησυχίες στις χώρες που δέχονται επισκέπτες από την ασιατική χώρα. Το Πεκίνο έχει ανακοινώσει ότι από τις 8 Ιανουαρίου θα χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς κατά της Covid-19, ανοίγοντας τον δρόμο για την επανασύνδεση της χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τον σκεπτικισμό που επικρατεί σχετικά με το κατά πόσο τα επίσημα στοιχεία για την πανδημία και κυρίως για τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων στην Κίνα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, οδηγούν τη μία χώρα μετά την άλλη να λάβουν έκτακτα μέτρα αναφορικά με τους ταξιδιώτες από την Κίνα.
Ισραήλ, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Ινδία, Ταϊβάν, αλλά και σε ευρωπαϊκό έδαφος η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Βρετανία, αξιώνουν υποχρεωτικό αρνητικό τεστ κορονοϊού από τους Κινέζους ταξιδιώτες. Μάλιστα στην ΕΕ θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση για τον συντονισμό των χωρών - μελών για το θέμα.
Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση επιδείνωση της κατάστασης, η Ιταλία μπορεί να λάβει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού και άλλων ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.